2010. április 2., péntek

Bent és kint

A március végében az a szép, hogy ilyenkor jól megugrik a lakásban gyöngyörgetett palánták növekedése, a sziklevelesből mind átmegy "rendes" levelűbe, szóval elkezdik az önálló életet. Elsőnek a virágpalánták következnek. Andinak mutatom a hajnalkákat, no és a tied mekkora?


Már combosodnak a 2,5 cm magasságukkal a tátikáim, és bennük az a nagyon érdekes, hogy a kis levélerek színéből nagyjából tippelni lehet a virágszínre. A piros erűekből lesznek a bordók, a rózsaszín levélerűekből a rózsaszínek, a fehér erűekből a fehér és sárga virágúak. Ha megnézitek a rózsák mostanában kihajtó rügyeit, ez rájuk is igaz: a bordó rügyekből mély színű virágok várhatók.

Hasonlít hozzájuk a teszkós Asarina, a kúszó oroszlánszáj. 4, azaz négy növényke éldegél (vegetál) az elvetett csomagból. Lassabban fejlődik a "sima" tátinál.


Vetettem pár szem teltvirágú nebáncsvirágot a fajta kedvéért. Ezeket cserepekbe vagy virágtálakba szánom a terasz napos felére, mert jól bírják a kiszáradást.

Estikék, asszem. Most kisegíthetne valaki, mert elveszett a tejfölöspohárról a címke.


A porcsin úgy nődögél, hogy a sziklevele vastagodik és pozsgásodik. Át kellene pakolni egy naposabb ablakba.

A paradicsomok nőnek ezerrel. Három hét múlva költöznek a kertbe. Nálam most nincs túl sok fajta, csak Lucullus, főző meg kis sárga koktél.

A zellerek olyan öt-hat centisek. Sokan vannak, mert ők lesznek a káposzták angyalai. Jövő héten fogom a káposztabandát elvetni hidegágyba.

Ez a csapat pedig nevenics, fogott magból való édes húsú kápia paprika lesz nagykorában.

 
Sajnos, a mocsári hibiszkuszok nem nagyon igyekeznek kikelni valamiért, de még nem adom fel, hátha a meleg napocska előcsalogatja őket.Nem akar kikelni a feketeszem sem, de még van egy csomag tartalék magom belőle. Sajnálom őket, de még nem adtam fel a reményt.

Kint beindultak a gyomok, nagyítva például egész csinos az árvacsalán lila virága a pöttyös mintázatával. 

Mutatós kis kék pöttyökként jelennek meg a kertben a tikszem alig centis virágai, de mindenük megvan, amire egy virágnak csak szüksége lehet. 

A március-vége-április eleje a rügypattanás időszaka is. A legelsők egyike a bodza mellett a széleslevelű gyöngyvessző. Leveleit mással össze sem lehet téveszteni, bár ez a rakottszoknya-minta azért nyárra elég jól kisimul.

A babarózsák védettebb helyen már rég virágoznak, az enyéimen még csak mutatkoznak, duzzadoznak a bimbók. Vigasztalásképpen ilyen piros rügyeket és levélkéket mutogat, amelyek majd fokozatosan váltanak zöldbe, de egy kis vöröses árnyalatot lombhullásig őriznek.
 A lila orgona virágrügyeiről - ha már Andersen 205. szülinapját ünnepeljük - a rút kiskacsa jut az eszembe.

 A barackfák virágzanak, az illatukkal pedig nem tudok betelni, benne van már most a leendő gyümölcs zamata. Ugyanúgy, mint a megdörzsölt paradicsompalántában a napon beérett paradicsomoké.
A barackvirág képeivel kívánok boldog, békés, szép ünnepet mindenkinek!

6 megjegyzés:

  1. Nektek is kellemes ünnepeket kívánok! Gyönyörűek a palántáid, a fotók is nagyon szépek.

    VálaszTörlés
  2. Hát az én hajnalkám nem ilyen szép! Múlt hétvégén kiültettem az erkélyládába őket és a nagy része tönkrement. Amúgy sem voltak ekkorák. Kezdem elölről a hajnalkázást.

    Gyönyörűek a tieid!

    Nektek is nagyon boldog húsvéti ünnepeket!

    VálaszTörlés
  3. http://www.kisalfold.hu/tudosito/kiteptek_a_bankautomatat_halasziban/2150311
    Ma reggel láttam, amikor helyszínelték.

    VálaszTörlés