2010. április 3., szombat

Virágdoktorok a kertben

 A mai blogbejegyzéshez  Felsőszölnök-blog Növénytársításos bejegyzése, pontosabban táblázata adta az ötletet. Részletesen benne van az összes zöldségféle jó és rossz szomszédja, valamint a gyógy- és fűszernövények haszna, hatása a kertre: Melyik riasztja a rovarokat, melyik véd a gombafertőzéstől, melyik hat jótékonyan a talajéletre, melyik aktivizálja a komposztot és hasonlók. Letöltöttem, beragasztottam a kertes füzetembe és elkezdtem filózni rajta.  Rengeteg ötletet merítettem belőle, teljesen fellelkesített. Minden elismerésem érte!

A legszebb a növénytársítósdiban (szebb kifejezéssel vegyeskultúrában) az, hogy sok olyan virág van, amely nemcsak díszíti a kertet, hanem védő vagy  serkentő szerepre is alkalmas. Pont jókor érkezett a bejegyzés, mert most van a virágmagok elvetésének az ideje, könnyebbé teszi a mit-hova kérdés eldöntését. 

A három legfontosabb egynyári virág a körömvirág, a sarkantyúka és a büdöske (bársonyvirág).

A büdöske hatóereje a nevében, pontosabban a szagában van. Erős illatával riasztja a rovarokat, a levéltetveket, krumplibogarakat. A talajban a fonalférgek fejlődését gátolja, így jó védelmezője a gyökérzöldségeknek, krumplinak. Egyes könyvek szerint csigariasztó, mások szerint csigacsalogató (a virágcserepekből tavaly mindenesetre kirágták a büdöskéket a házas és házatlan pajtások). Szagos mulcsot ad, az is rovarriasztó. Idén ágyásszegélynek ültettem a zöldségesben, mert egyértelmű körvonalával irányítani tudja a fűnyírótologató szakmunkást, megvédelmezve a virágokat a szakszarűtlen géphasználat által okozott károktól. 

A sarkantyúka árnyékos helyeken mutatós dísznövény, de védi is a feje felett nődögélő gyümölcsfákat a vértetvektől. Riasztja a rovarokat, csigákat, pockokat, a krumplit is a burgonyavésztől.Virága ehető, mutatós dísze a salátáknak. Igaz, hogy az előbbi  hivatkozás cserepes virágnak ajánlja, de ez csak akkor működik, ha bőséges helye jut a gyökérzetének, inkább árnyékos helyen áll és sosem felejtjük el megöntözni.

A körömvirág szintén ehető virág (salátákba és ételek színezésére használható) és a bőrbántalmak kitűnő gyógyszere. Jótékonyan hat a talajéletre, gyökereivel lazítja és megdolgozza a talajt. Olyan rovarokat, zengőlegyeket csalogat a kertbe, amelyek lárvái tetűevésssel foglalatoskodnak hivatásszerűen. Inlandir nagy szakértelemmel írta le, hogyan társítja a gyakorlatban.

A dísznövények között sok fajjal, fajtával jelen lévő évelő cickafark és kenyérbélvirág szintén gyógynövény. A vadon élő változat esernyés, friss hajtásai magas ásványianyag-tartalmúak. Kiváló teanövény,  nyáron rengeteget iszom belőle csak úgy a magam kedvére, többet ér, mint a sokszáz forintos, aromákkal és festékkel teleborogatott műteák. Magról is jól kikel, váratlanul is előkerülhet itt-ott a kertben. Erős illatával szintén rovarriasztó hatású, hasznos tagja lehet egy vegyesen beültetett kis kertnek. 

Találtam egy szupi gyógynövényes blogot itt  és a folytatását itt, errefelé azt hiszem, gyakran fogok kattintgatni. 

A díszdohány ( kép innen) csigariasztó. 

A borzaskata  (kép innen) jól kikel, ha szórva vetjük, finom szerkezetű, gyorsan bomló levelei miatt jó zöldtrágyanövény. Ha engedjük termést érlelni, tüskés-nyúlványos magtokjaiból száraz virágkompozíciókat készíthetünk. Leggyakoribb színváltozata a kék, de fehér, rózsaszín, zöldes, sárgás, pöttyözött változatai is vannak.


A gyümölcsöskertben jó szolgálatot tehetnek az erdeinkben élő illatos vadnövények. Az árnyékos helyek  beültetésében amúgy is jelentős a szerepük. Az illatos medvehagyma rovarriasztó hatású, az egyébként mérgező gyöngyvirág pedig véd a moníliafertőzéstől.

A leánder hajtásai pedig a pocoklyukakba, túrásokba helyezve elriasztják a pockokat. Természetesen ő is mérgező, akármilyen nélkülözhetetlen a teraszon, nem árt vigyázni vele.  Itt olvastam, hogy Napóleon katonái bicskájukkal leándert vágtak, majd ezzel étkezve többen meghaltak.

Azt  gondolom, ezek a módszerek igazából a házikertekben, hobbikertekben a leginkább működnek egyelőre, ahol ha fel is lép is valamiféle rovarkár vagy fertőzés, a kieső termést legfeljebb elkároljuk. Legnagyobb tudorai az erdélyi kertesblogok szerzői, például Tereza blogja Erdélyből.

A tegnapi ragyogó időben az egynyáriak ültetését már ez alapján végeztem, minden ágyást körbevetettem büdöskével, körömvirággal, az árnyékos helyeket meg sarkantyúkával. A többi virág vetésében csak a méret számít, ugyanúgy mint a fényképezésnél:-) Magasak hátra, közepesek középre, alacsonyak előre. Más dolgom már nincs is, csak várni, mikor jelennek meg a szép, katonás kis zöld sorok.

12 megjegyzés:

  1. Szépek ezek a virágok. Sajnos büdöskemagom egy szem sincs, a körömvirág viszont a palántásládákban elterjedt, a palántákkal együtt az egész kertben szét fogom ültetni.

    VálaszTörlés
  2. Szia Hédi, márciusban kezdtem a blogolást, de a kertészkedéssel pár éve bíbelődöm. Nagyon jó dolog a "társültetés" én is írtam már a levendula-kert blogomban három segítő társról, de szándékomban áll folytatni a sort. Tapasztalatból mondom, bevált a büdöske (művésznevén bársonyvirág) Ő az egyik kedvenc biokertészem:)Nagyon jó és hasznos a téma, és szépek a képek! Ha van kedved, nézd meg a lapot http://levendula-kert.blogspot.com/2010/03/sarkantyuka.html

    VálaszTörlés
  3. Szia Hédi, márciusban kezdtem a blogolást, de a kertészkedéssel pár éve bíbelődöm. Nagyon jó dolog a "társültetés" én is írtam már a levendula-kert blogomban három segítő társról, de szándékomban áll folytatni a sort. Tapasztalatból mondom, bevált a büdöske (művésznevén bársonyvirág) Ő az egyik kedvenc biokertészem:)Nagyon jó és hasznos a téma, és szépek a képek! Ha van kedved, nézd meg a lapot http://levendula-kert.blogspot.com/2010/03/sarkantyuka.html

    VálaszTörlés
  4. Köszönöm! Nagyon szuper és gyönyörű a blogod, ki is linkeltem az oldalsávba. Rendszeresen fogom olvasni és nagyon örülök, hogy erre jártál! Megtisztelsz vele!

    VálaszTörlés
  5. Nagyon érdekes , hasznos dolog a növénytársítás , ezzel próbálkozom az idén én is.Tavaly láttam olyan paradicsomot , ami mellé büdöske volt ültetve.Gyönyörű , egészséges,erőtől duzzadó volt .
    Jó , ha ki tudjuk kerülni a vegyszereket.
    No meg sokkal szebb is a zöldséges , ha néhány virággal van tarkítva !:)

    VálaszTörlés
  6. Ez így igaz! Alig várom a nyarat, hogy lássam a végeredményt.

    VálaszTörlés
  7. Annyi blogot linkeltél be, hogy egy nap nem lenne elég az átnézésükre! :-) Pedig nagyon érdekelnek, főleg a te ajánlásoddal!

    És a kertes füzeted is nagyon érdekelne, most ellopom az ötletedet és én is fogok ilyet csinálni! Itt vannak kinyomtatva lapokon amik eddig érdekeltek, majd valahogyan rendszerezve én is beragasztgatom egy füzetbe.

    VálaszTörlés
  8. A kertes füzet az olyan óvodás szórakozás leginkább, benne van ilyen skicces kertterv, maglisták, jó sok beragasztgatott hülyeség, roppant gagyi, de szórakoztató. Nem merném megmutatni senkinek:-)

    VálaszTörlés
  9. Nem igaz, én már láttaam!

    VálaszTörlés
  10. Mert engedély nélkül rácuppantál! Ejnyebejnye!

    VálaszTörlés