2011. június 27., hétfő

Nyári körkép félvad virágokkal



Bár mostanában a blogszekesztésből Ági szerint igazoltan hiányzom,

azért nem szeretném teljes mértékben hanyagolni a bejegyzésírást, úgyhogy ara gondoltam, készítek egy kis gyors körséta-újdonságfeljegyzés jellegű kis posztot. A kerttel nem sok időm marad foglalkozni, tízperces kis gazolások-locsolások, de a tavalyi-tavalyelőtti lelkesedés most hozza meg a gyümölcsét. Az előkertben teljesen kifejlődtek az évelő virágtövek, jövőre alapo tőosztást kell majd betervezni.

Tavaly a mamától kapott régi parasztmuskátliból jó sok dugványt neveltem, idén pedig az ablakaimat bevirágosítottam velük. Nagy előnyük, hogy jól bírják a sokszor bizony igen erős északnyugati szelet.


Szintén a mamától való leandereim is nagyot nőttek, idén valahogy dúsabban virágoznak mint tavaly. Lehet, hogy a melegebb, szélvédettebb elhelyezés teszi. Idén tetveknek nyomát sem látni rajtuk.
A kis dugványból nevelt enciánfa méteres magasra nőtt és a tavaszi alapos metszés után dúsan kilombosodott, a virága viszont elég kevés. Lehet, hogy jót tenne neki, ha szabadföldbe kiültetve töltené a nyarat.

Sokat kísérletezgettem őshonos, évelő vadvirágok kertbe édesgetésével. Ez a törekvésem részben kudarcot vallott, a kapált, komposztozott ágyásban a vad szépségek erőszakos fúriává váltak. A fehér mécsvirágot és a közönséges gyújtoványfüvet ki kellett ebrudalni a kertből. Vannak viszont olyanok, "akik" megőrzik méltóságukat civilizált körülmények között is. Ilyen például a Somogy megyei Látrányból hozott magról nevelt pézsmamályva, amely jól bevált a rózsaágyás szerkezetének kialakítására.
Egy kicsit túl erőteljes, de megállja a helyét a különleges színű vajszínű ördögszem is. Lepkecsalogató, ez esetben épp káposztalepkét csalogat.

Szintén félvad és teljes virágzásában hatásos rovarcsalogató a jó kétméteres magasságba nyújtózó kék szamárkenyér, főleg a méhek és a zöld cserebogarak buknak rá.
Ágitól kaptam félvad, piros cickafarkat is, szerintem ez a virág sem más, mint szelektált vadvirág.Sok helyütt vadon is találni rózsaszínes példányokat.

Itt pedig a civilizált, tömvetelt rokon.
S végül egy igazán civilizált növény, a dédelgetett, geometrikusan szabályos virágzatú hortenziám.

12 megjegyzés:

  1. Tavaly az erkély ládába én is ültettem ördögszemet, vajszínűt is, meg valami hasonló kéket is, de télen elpusztult. Most viszont a kertben találtam kéket, tervezem, hogy ősszel átültetem a virágágyásba. Csak addig a férjem le ne nyírja a fűnyíróval!

    VálaszTörlés
  2. Bea, az ördögszem is vagy 1,5 m magas bokor a virágágyásban, az árokparton pedig 40 cm.

    Csincsilla, úgy repül az idő! Holnapután féléves a bébi.

    VálaszTörlés
  3. Nem fényképezted le? Kíváncsi lennék rá! Nagyon nagy szemtelenség lenne, ha kunyerálnék tőled pézsma mályva magot?

    VálaszTörlés
  4. Találtam egy jó kis oldalt: http://prerikert.hu/katalogus/magok/hosszanviragzo.html#Achillea_filipendula

    VálaszTörlés
  5. Nálunk vadon nő az ördögszem... A legtöbb vadvirággal éppen ott van a "baj" a kultúrkertekben, hogy megszokták azt, hogy hatalmas a konkurencia egy réten, így amint "könnyű a dolga", mert nincs zsúfoltság, mert öntözik, mert van bőven tápanyag ösztönösen elkezd növekedni.

    Nálunk az ördögszemek térdig, combközépig nőnek csak, de brutális nagy a konkurenciájuk egy ilyen helyen. Itt fajok tucatjai, egyedek százai nőnek minden négyzetméteren kényes egyensúlyban. De ha belegondolunk az ember is ilyen, ha kiszabadul egy nagy kertesházba egy panellakásból... :)

    Részleges megoldás lehet ha úm. ridegen tartod őket, tehát locsolja a szent Péter, stb. Persze ez csak azokra a virágokra lehet igaz amelyek a ti klímátokon otthonosan érzik magukat.

    Én is éppen elkezdtem havi bontásban összefoglalni, sok-sok képpel a környékünk vadvirágait. Tesztként az áprilist dolgoztam fel, több minmt száz fotóval -- ha érdekel nézzétek meg: http://kerteszleszek.blogspot.com/2011/06/vadviragos-aprilis-iii.html (a postok alján van link a sorozat többi részére is)

    Vadvirágos nyarat mindenkinek: Nyözö

    VálaszTörlés
  6. Bea, befotózhatom, magot is küldök szívesen, amint beérik, csak a címed írd meg ide: szutshedi@gmail.com
    Nagyon csábító ez a Prérikert oldal, volt már, hogy nézegettem, de még sosem rendeltem tőlük. Van valakinek esetleg tapasztalata?

    Nyözö, azt hiszem, vadvirág és vadvirág közt is van különbség, az erdeiek normálisabban viselkednek általában, mint a rétiek (pl. gyöngyvirág, medvehagyma)

    Amint tudom,olvasom a posztod.

    VálaszTörlés
  7. Bea, a LAVATERA THURINGIACA (Parlagi madármályva) igen hasonlít ehhez a kertemben növő növényhez.

    VálaszTörlés
  8. A gyöngyvirág is tud ám kiirthatatlanul terjedni, ha megfelelők neki a körülmények, és nincsen mellette más konkurens faj ami kordában tartsa... :)
    Ugyanaz a helyzet mint a réteken.

    Ez amúgy tettenérhető abban is, hogy hol ez, hol az a faj terjed el jobban, kicsit visszavetve a hasonló időben tenyésző, hasonló igényű fajokat. Idén nagyon sok ínfű volt, de a harangvirágból kevesebb. Ellenben az erdős részeken meg harangvirág-tömeg volt.

    A mi kertünkben van igazi erdei élőhely is, meg füves tisztáshoz hasonló is, így mindkettőből kaptunk egy kis eredetit. Érdekes megfigyelni milyen dinamikusan változó rendszer van egy ilyen statikusnak gondolt, talpalatnyi helyen is...

    VálaszTörlés
  9. Nagyon szépek a virágaid, de a legeslegszebb a baba! :-) Gratulálok!

    VálaszTörlés
  10. Szépek a virágok. A tányérhortenziáért kicsit irigykedem. A kertészetben 6000-ért láttam.:(
    A bébi haja nagyon vagány. Kicsit dúsabb és hosszabb, mint a mi Katinké:)

    VálaszTörlés
  11. A hortenziát az óvári Dzsungelország kertcentrumból hozta az egyik családtagom valamilyen ünnepre virágcsokor helyett. Itt 1500-2000 Ft között vannak a hortenziák - sokféle fajtát tartanak-, simán a díszcserjék közt tartják, nem a különlegességeknél.

    VálaszTörlés