Ezt a blogbejegyzést nagyon sok szeretettel ajánlom A közös konyha(kert) csapatának, cserébe a sok gondosan kipróbált és véleményezett ételötletért, amiből nap mint nap főzünk tesómmal. Különösen Andinak, akinek a kakaós kuglóf remek receptjét köszönhetem. A recept alapján készített tésztát sütöttem kuglófformában, vagy tepsibe terítve, sárgabarack-darabokkal és durvára vágott dióval megszórva gyümölcsös pitének, vagy full kakaósan tortaformában is - tíz perc munkával remek sütiket lehet készíteni ebből az alapreceptből.
Ha már az egyszerű, mutatós sütiknél tartunk, mostanában nálunk gyakran készül ez a túrós kuglóf, aminek nagy erénye a könnyű előkészíthetőség. Tulajdonképpen nem más, mint egy bögretészta a Bögrés sütemények című füzetkéből. A bögre, mint mértékegység 200 ml-es poharat jelent.
Hozzávalói jó része egészen hétköznapi, mások pedig helyettesíthetőek, úgymint:
10 dkg puha vaj
1 bögre (200 ml) cukor
2 tojás
1/4 - 1/4 tk. őrölt fahéj és kardamom [utóbbit elhagytam]
25 dkg sovány túró
[fél-fél bögre kockára vágott cukrozott citrom- és narancshéj -az eredeti recept szerint, helyette saját birsalmasajtot használtam, de elhagyható]
[1 cs. rumos mazsola (készterrmék) - helyette 10 dkg mazsola egy pici vízzel és rummal összeforralva]
3 bögre liszt
1 teáskalnál [csomag] sütőpor
vaj és zsemlemorzsa a formához
porcukor meghinteni [elhagyható]
A sütőt 175°C-ra előmelegítjük. A kuglófformát (szilikon sütőformám van) kikenjük és zsemlemorzsával behintjük - ez fontos, mert szép felületet ad kiborításkor.
Most elő a kézimixert, a vajat a cukorral habosra keverjük, beleütjük a két tőjást, jól kikeverjük, majd jöhet a túró, a fűszerek és a mazsola, birssajt.
Egy másik tálban összekeverjük a sütőport a liszttel. A lisztes keveréket a nedves részhez adjuk és jól kikeverjük.
A kipróbálás során nálam előfordult, hogy a recept szerint elkészített massza kemény, morzsás lett, köszönőviszonyban sem volt a kevert omlós tészták jellemző állagával, máskor viszont egész krémesre sikerült. Ez a túró típusától, minőségétől függ. A light, tégelyes túrókra jellemzőbb, hogy krémessé teszik a tészta állagát, ha viszont sima, zacskós sovány túróval készítjük a sütit, egy-két evőkanál natúr joghurttal vagy tejföllel kicsit hígítani kell a tésztán.
Végül a kuglófformába kanalazzuk és kb. 50-55 percig sütjük. Ha kész, kis hűlés után kiborítjuk a formából, teljesen kihűlve érdemes fogyasztani. Ízlés szerint még porcukrozhatjuk a tetejét.
Készítettük kerek szilikon tortaformában is, ekkor elneveztük túrótortának és villogtunk vele :-)
Köszönjük szépen a bejegyzést, nagyon aranyosak vagytok. :) A kuglóf pedig gyönyörű lett, máris felfalnám a felét, ha valaki idetenné elém készen.
VálaszTörlésEl is felejtettem írni, hogy egy hónapja jártam felétek :) Meghívást kaptunk Halásziba, hogy megnézzük Bee-ék épülő házikóját. Jelentem, beleszerettem Halásziba.
VálaszTörléshú, de gyönyörű! még kicsit tartom magamat, de aztán csak megsütöm:)mindenféle túrósat és kevertet nagyon szeretünk. a birsalmasajttal pedig fantasztikus lehet, remélem, az idén lesz, aki úgyis ráér, és tesz el:)
VálaszTörlésSziasztok! Bea, minket is meglátogathattál volna! Jó itt lakni, főleg nyáron, mert öt percre van a strand.
VálaszTörlésCsincsilla, érdemes kipróbálni.
Hédi, biztosan járok még felétek, mert már most visszahúz a szívem. Majd egyeztetünk és egyszer csak betoppanok :)
VálaszTörlésBee-ék háza egészen a Duna mellett épül. Mondta, hogy ti még arrébb laktok onnan :)
Igen, mi bent a falu közepén, a temetőnél lakunk. Dobj egy mailt és várunk (szutshedi kukac gmail pont com)
VálaszTörlésCsincsilla biztos rám célozgat itten birsalmasajt-ügyben, de láthatjátok, hogy mennyire nincs időm, alig jutok el ide, hogy olvashassam kedvenc blogomat!
VálaszTörlésKöszönjük a szép szavakat, nagyon jól estek. Gyönyörű lett a kuglófod, én is ki fogom próbálni, mert nagyon egyszerűnek tűnik!