2012. június 23., szombat

Öngyógyítós 2. Félig mulcsozva, félig társítva

Vegyszermentes zöldségeskertet művelni könnyen-gyorsan-egyszerűen jó kis kihívás és rendkívül élvezetes tanulási folyamat. Eddig társításokkal és vetésforgóval operáló kertecskénk már tűrhetően működött, de a tavasszal felfedezett Öngyógyító kiskert megújította a lelkesedésemet és hosszúra nyújtotta a kipróbálni valók listáját. Ebben nem voltam egyedül, Juhmeli is hasonlóképp gondolkodott és szemlátomást hasonló eredményekre jutottunk. 
A fent említett könyv tanácsai közül elsőként a mulcs felületi komposztként való használatát és újabb fajta társításokat próbáltunk ki tesómmal. Az első eredmények nálunk biztatónak ígérkeznek. Kíváncsi vagyok, olvasóink közül a hasonló módszerekkel dolgozóknak mik a tapasztalatai, szóval várjuk a hozzászólásokat. 
A mulcsozás eredménye
Gertrude néni a felületi komposzt számtalan előnyét sorolta fel (a talaj védelme, szerkezetének és tápanyagtartalmának javítása, a közéje kevert gyógynövények révén növényvédelmi szerep). Ezeket az előnyöket napok alatt képesek a növények a javukra fordítani, magyarul hálás köszönömöt rebegnek a maguk nyelvén és nőnek, mint a bolondok, vidáman és egészségesen.
Karalábé fűmulccsal
A kertünk kb. 500 m2-es gyepfelülete így egy új funkciót nyert: a zöldséges talajfaunájának fő kaja-beszállító szerepét kapta. Innentől nem a trehányságunk jele a sok gyom a fűben:-)) Ez az egészséges fajgazdagság biztosítja a mulcsanyag gazdag összetételét. A fehér here, a kákics és cickafark meg az üröm mindjárt nem felesleges, kártevő gyom többé, hanem táp- és védőanyagok forrása. Nevezzük el nagyképűen valamiféle biogyepnek, amely őshonos edzett fajokból áll és öntözést sem igényel?  ;-)
Ez a terület sem ad azonban elegendő nyersanyagot a zöldséges mind a 200m2-ének teljes talajtakarásához. Felhasználtam mulcsozás céljára az elnyílt évelőszárakat, a rengeteg kaprot, valamennyi finomabb faforgácsot és az alapos ifjításra szoruló tamariszkuszbokrunk vézna ágait (ez extra kalciumforrás a talajnak).
Cukkinik vegyes, ágakat is tartalmazó taljtakarással


Társítások, a sokféleség biztosítása 
Szeretem az egynyáriakat a zöldség között, mert szerintem nem baj, ha szép a zöldséges. Idén a virágok valahogy túltengtek, alig fér el köztük a zöldség... legalább nem a gyom a legfeltűnőbb jelenség.  Mindenesetre jó sok potenciális beporzót csalogatnak a virágzó cukkinikhez, uborkákhoz.

Egynyáriak, zöldségek
Gertrude néni hosszan ecseteli a paradicsom gombaellenes védőintézkedéseit. Mi korábban a rezes permetezést, rézdrótos preparababrakabarét használtuk, rohadni mégis rohadt. Most a  megfelelő távolság mellett a hagymát, a körömvirágot és a vastag mulcstakarót, valamint az időnkénti alapos átnézést próbálom ki. Egyelőre igen fittek a parik. 
A kukoricát szokás szerint uborkával költöztettük össze, ami jól bevált:
Tehát az Öngyógyító kiskertben felsorolt gyakorlati tanácsok közül a most kipróbáltak valóban működnek. Tavasszal pedig jön majd a nagy Váltakozósoros Teszt. Kedves olvasóim, megint hozzászólásra biztatlak Titeket: Nálatok mennyire vált be a mulcsozás és a növénytársítás?

4 megjegyzés:

  1. Hát, én tapasztalatokról nem tudok beszámolni, csak próbálkozom...A koktél parikat mulcsozom, amivel érem, a fekete babok mellé (Ágitól)petúniát ültettem, egyenlőre úgy tűnik jól vannak.(Kop-Kop)

    VálaszTörlés
  2. Nekem nagyon bejött a mulcsozás. Fehérhere-zöldtrágyát is vetettem az egyik üres, árnyékos parcellára, azt viszont szárig leették a földibolhák.

    VálaszTörlés
  3. Idén van először saját kertünk, próbáltam a társítást összehozni, a mulcsozás még új, még olvasgatok róla. Jó lenne kipróbálni, főleg azokon a helyeken, ahol nem kelt ki vmi, vagy épp már lefogyott, mert persze, a gaz, meg terjed...
    Eddig azt mondanám, h a cukkini giga-mega és sok, a kukorica mellett, ahogy az uborka is. Borsónk, nagyon sok lett. A paradicsomokat elláttam védelemmel, jó sok körömvirággal, de még ültetek melléjük. És persze, olvaslak Titeket, h még mit lehet kezdeni! :)

    VálaszTörlés
  4. Bea, szalmakrumpli:-)

    Kinga, azokat a növényeket választottad, amelyek mindegyike tuti sikerrecept, ügyes vagy!

    VálaszTörlés