2010. június 19., szombat

Preparababrakabaré, vagy amikor a paradicsom is berezel


Tesóm kérdezte itt a blogban múltkor, mikor fogom a paradicsomjaimat „megpreparálni”rézdróttal ami állítólag jó a ragya ellen. Megtetszett ez a „preparálás” szó. Az attrakció megtörtént, csak a megírása nem, eztmost megteszem.
A lényeg: tavaly találtam a matyasciprian.hu oldalon a paradicsomvész elleni védekezés módszereként a rézdróttal való átszúrást. A leírást, ami megindította a fantáziámat, ideszúrom.
"Az elmélet lényege, hogy a paradicsom szárába, az első elágazás alá, egy körülbelül egy centiméteres rézdrót darabot szúrunk. A rézdrótból kioldódó réz folyamatos védelmet biztosít a növénynek a gombás fertőzésekkel, köztük a paradicsomvész kórokozójával szemben. A módszert Olvasónk romániai gazdáktól és gazdaságoktól leste el, és alkalmazza jelenleg is. Megemlíti, hogy a módszer nem csak paradicsom esetében működik, hanem tapasztalata szerint uborkán, paprikán, cukkinin, dinnyén is sikerrel alkalmazható."
Tavaly legalább ötször permeteztem Championnal és más réztartalmú szerekkel, mégis a termésnek legalább a fele elrothadt. Már a szezon végén került a szemem elé ez a leírás erről az egyszerű és nagyszerű védekezési módról, amit megfogadtam, hogy azonnal kipróbálok, mihelyst lehet. Ez mellett ráadásul vérszemet is kaptam, és összevásároltam meg összekunyeráltam mindenfajta magokat. A végkifejlet az lett, hogy ma az alábbi paradicsomfajták bontják egymás után a virágaikat a kertben:
- ribizliparadicsom a szomszéd nénitől
- Marmande
- Kecskeméti jubileum
- Lugas F1
- Roman striped
- Fekete paradicsom
- Vintage Wine
- Roma
- San Marzano
- K262
- Sárga
- Tigriscsíkos
- Sárga koktélparadicsom
- Cherolla F1
Tavaly csak ötféle volt, és azzal is sokat kínlódtam. Idén tehát a fitoftóra ellen valami megelőző és hatékony módszerre van szükségem, ezért gondoltam, hogy belefogok a rézdrótozásba. Majdnem ötven tő van két és félszerese a tavalyinak.
A módszer több előnyt is felvonultat a számomra:
- Először is, egy lendülettel le lehet tudni az egész éves védekezést. Húsz centi rézkábel általában minden háztartásban akad, nem kell kajtatni vegyszer után, pénzt kiadni rá, bekeverni, permetezni, permetezőt mosogatni stb, stb… (Úgyis tudja mindenki, akinek kertje van.) A réz az egész növényt átjárja, nem marad ki egy ágacska-levelecske sem (mint olykor a permetezéskor), ami fertőzőgócként tenné tönkre az összes többi növényt.
- A gombaölő szerek ÉVI-je minimum 7 nap, én ennél rövidebbet nem láttam még. A paradicsomérés idején még ez az egy hét is elég ahhoz, hogy a zöld bogyók a melegben megérjenek, majd túlérve kirepedjenek, tönkremenjenek.
A kivitelezés elég egyszerűnek tűnt a leírás alapján, különösen, hogy képek segítik a kezdőt. Úgy gondoltam, hogy csak a paradicsomok egy részét „rezelem be”. Az ágyásokat már korábban oly módon rendeztem el, hogyhogy két külön darabban van egy-egy parcellában Marmande és Kecskeméti, ezek rohadtak tavaly a legjobban. Egyik ágyáska preparált lesz, a másik nem, gondoltam. Voltak még kiültetetlen palántáim is (K262), ezeket is bedrótoztam.
Janitól kunyertam hozzá egy 15 centis villanydrót-darabot, amit kihántottam a kék műanyagburokból. Sajnos nem a vastag rézdrót-fajta volt benne, hanem a vékonyfajta rézdrót-szálak tömege. Ezeket aztán nemigen lehetett a már lassan befásodó paradicsomszárakon átnyomni, mindig elgörbültek. Cucáltam szegényeket, közben rémüldöztem: nem ám ezeket a sok fáradtsággal nevelt növényeket egy rossz mozdulattal eltöröm! Végül aztán befűztem a drótszálat egy nagyobb lyukú tűbe, és szabályszerűen belevarrtam egyenként a drótokat a szárakba, jó sokáig tartott, családtagjaim jól mulattak, hogy milyen jól varrok...
Féltem, hogy a kezelés kidögleszti a növényeket, de nyoma sincs rajtuk a gyengeségnek. Remélem, jól sikerül, és egészségesek lesznek ettől a szokatlan módszertől a növények.
Már a technika olvasásakor felmerült bennem: nem mérgező ez a módszer? Hiszen kiskorunkban nem egyszer traktált öreganyánk minket a „gálickőivó” öngyilkos történetével! Kicsit utánanéztem, de nem tartom túl aggasztónak a dolgot. A rézmérgezés tünetei ijesztőek, de például a rézszulfát halálos adagja 8-12 gramm. Na, ennek a réztartalomnak csak a törtrészét dolgoztam bele egy-egy növénybe. Az ebből kioldódó réz meg eloszlik az egész növényben. Nem hiszem, hogy a drótozott paradicsom miatt elvinne a mentő. Arról nem is beszélve, hogy a tél folyamán a fenyőfás szupermarket nem egy üzletében árultak olyan paradicsomot, amelyen ott ékeskedtek alig lemoshatóan azok a bizonyos kékeszöld cseppnyomok, amik a nem sokkal korábbi permetezést jelezték, és már árulták fogyasztható ennivalóként! Szerintem még mosás után is marad rajt annyi, hogy simán megübereli a drótozott paradicsomban levő rézadagot.
Szóval drótoztam. A paradicsomok eddig szépen fejlődnek, egyiken-másikon már kis zöld bigyók vannak. Még a tegnapi jégeső se igen zargatta őket. Remélem, meglesz a várt eredmény!
És ha bukta lesz az egész sztori, és jön a ragya? Uramkirályom, akkor meg legfeljebb előkotrom a kis nyócliteres nyomáspermetezőt, a három zacsi Championt, és adj, neki, Jolán, permetezek!

11 megjegyzés:

  1. OPSZ...

    hát ez nem semmi ...
    (és majd arra ébredünk, hogy kicsi sötét emberek szedegetik ki a paradicsomból a rézdrótot- vagy most jövök rá...hiszen lehet ők is azért gyűjtik...)

    minden esetre ezt sem hallottam még..., mint egy doktor aki injekciózza a növényeit... hát nem semmi csaj vagy Te :)

    VálaszTörlés
  2. Köszi, hogy doktorhoz hasonlítottál... kiccsaládom egy zakkant varrónőhöz... :-)
    Állítólag érdemes kipróbálni! Annyit dolgoztam velük, nem akarom hogy tönkremenjenek. A réz engedélyezett a biokertben mint permetszer, gondolom a rézdrót is belefér...

    VálaszTörlés
  3. Nagyon kíváncsi vagyok a végeredményre.

    VálaszTörlés
  4. Húha! Ezt én is ki fogom próbálni, köszi!

    VálaszTörlés
  5. Nekem a baleseti sebészet-téma jutott eszembe a rézvarrásról.

    A mi kertünket csúnyán elintézte a jég, a virágokat cefetül összetöte, a cukkini leveleit kicsipkézte. Pechemre péntek reggel ültettem ki egy csomó paprika- meg kelbimbópalántát. Van, amit pótolni kell, de talán észhez tér egy részük.

    VálaszTörlés
  6. Tegnap voltunk a már átköltöztetett mosoni piacon. Az új hely tiszta Tirana! Durva ám! Az eső után sártengerben állnak a sátrak, összevissza parkolnak a kisteherkocsik, egymást akadályozzák a ki-és bepakolásban. A törzsvásárlói közönség persze kint van, annyi ember a plázasoron még sosem volt, mint a piacon, sokkal több vásárlót csalogat. Hoztunk a jégesőben tönkrement saját nevelésűek helyett új paprikapalántákat. Remélem, hamar elkészül a új piac.

    VálaszTörlés
  7. Erről eszembe jutott, hogy ki akartam próbálni a módszert. Keresek is drótot.

    VálaszTörlés
  8. A héten a kiültetett paradicsomokkal - vérszemet kapva - folytattam én is a szurkálást. Egy vékonyabb paradicsompalántát sikerült úgy megtűznöm, hogy lekókadt, de ma reggelre összekapta magát az is, túlélte. A többinek eddig úgy tűnik, nem ártott meg a "drótinfúzió".

    VálaszTörlés
  9. A villamos vezetékeken nem csak a műanyag szigetelés található, hanem a drót felületére egy lakkréteget is felvisznek! Ezért felhasználás előtt érdemes lekaparni vagy lecsiszolni.

    VálaszTörlés
  10. A villamos vezetékeken nem csak a műanyag szigetelés található, hanem a drót felületére egy lakkréteget is felvisznek! Ezért felhasználás előtt érdemes lekaparni vagy lecsiszolni.

    VálaszTörlés
  11. Sajnos több próbálkozás után rá kellett jönnöm, hogy ez a rézdrótos munka teljesen hiábavaló, öt permetezésre való időt pepecseltem el vele mindenfajta eredmény nélkül. Jobban jártam volna, ha az erre pocsékolt időben a strandon henyélek...
    A kontakt rezes szer és Volldünger keverékével való ésszerű permetezés, a tövek alá hintett vastag mulcs azonban bevált nekem.Ez belefér még a biokertészkedésbe. Hosszabb távon meg ennyiféle paradicsommal, krumplival való kísérletezgetés után azt vettem észre, hogy vannak paradicsomfajták, amelyek mintha kevésbé lennének fogékonyak erre a végzetes betegségre, de olyanok is, amiknek két nap alatt végük van. Pár év óta mindig próbálok fitoftórarezisztens krumplit ültetni, a lerohadt szárakat, terméseket lehordani, elégetni. Ezzel sokkal többre mentem. Az elmúlt évek szárazabb időjárása nem kedvezett mifelénk a rohadásnak, idén viszont napról-napra vizslatom a töveket, nem jelenik-e meg eső után a rothadás

    VálaszTörlés