2010. június 12., szombat

Rózsa-szín

Nyílnak a rózsák... Ezzel nem mondok újdonságot azoknak, akiknek akár csak egy rózsafájuk van. És ráadásul ez a téma már lerágott csont, mert tavaly is írtam róla. De egyszerűen nem lehet kibírni, hogy ne tegyek fel pár képet, hiszen olyan tarkák és illatosak! És a színük rengetegféle!
Idén a rózsákat meglehetősen támadták a tetvek, de nem permeteztük le a bokrokat, hanem olyan gyengédem megmasszíroztuk őket, hogy beledöglöttek... A tavalyi levélvágó és a fekete foltosság se jelentkezett, sőt még csak nem is lisztharmatosak. Nagyon szeretik a félárnyékos, sűrű földet.
Sárga:

Fehérek:Ezt a fehér rózsát tavaly sárga minirózsaként kapta tőlem anyuci anyák napjára. Rövid lakásbéli kínlódása után -amikor is gyors hervadásnak indult - kiültettük. Ekkor új életre kelt, de idénre valahogy normál termetű fehér rózsa lett belőle. Ki érti ezt?! Biztos valamilyen szerrel kezelték a tövet, aminek a hatása elmúlt, és a rózsa viszatért normál állapotába. Ez öröm, hiszen sokkal szebb lett, mint volt.

Többszínűek: halványlila-sötétrózsaszín:

és fehér-rózsaszín-bíbor:

Barackszínek:

Rózsáink korelnöke a rózsaszín tő. Ez alig egy-két évvel fiatalabb nálam, nagyon illatos. Eredetileg az utcán nyílt, de a csatornázás, kábelfektetés, bicikliút-építés miatt ki kellett szednünk. Ezt túlélte, és két kifagyást is, mindig megújult. A tavalyi telet nehezen vészelte át, de már embermagas. Neke ez a kedvencem.Piros rózsánk nincs... Tavaly, amikor a házlábazatot dryvitozták, fel kellett szedni a lábazat mellé ültetett töveket, amit aztán az iparos elkunyerált anyutól, hiszen úgyse tudtuk volna hová ütetni, nincs több hely.

Sárga rózsából meg több is van, de azt Nyunyi fejezte le. Sok szirom kellett a héten! Elsősorban múlt vasárnap volt Úrnapja, és a körmenetben természetesen Nyunyi is részt vett, virágszirmokat szórva. A szükséges szirmokhoz - a Hédi által szolgáltatott mennyiségen túl - a mi sárga rózsáink is hozzájárultak.

A maradék sárga szirom is nemes célra kellett... A héten a hőség miatt előszedtem én is a dednek a medencét, hogy lehűthesse magát. Miután kipancsolta belőle a víz felét, lefejezett vagy tíz rózsát, szirmaikat a vízbe szórta, és Rózsaszirom hercegnőnek titulálva magát, közéjük feküdt. .. Így kimardt a sárga rózsák képe, de majd a következő bimbók kinyílásánál ígérem, pótolom!

6 megjegyzés:

  1. Rózsaszirom-hercegnő, megőrülök!

    VálaszTörlés
  2. Tudod, a Hello Kitty, a Hannah Montana, a Barbie Fairytopia és a Disney hercegnő gáz nálunk. Valami izgibb kell.

    VálaszTörlés
  3. jaj nagyon szépek a rózsáid :) a kedvencem a fehér rózsa...

    nálunk idén a levéltetvek ellen elég jól bejött a hidegvizes zuhany... viszont sok rózsám elfagyott, a futóm teljesen vissza kellett vágni, de már szépen hozza a friss hajtásokon az illatos virágai... :)

    a rózsaszín rózsa nem a kedvencem,mert a vásárolt 15 rózsatő közül, amelyek papírján egyik sem volt rózsaszín, mind a 15 rózsaszín lett... :)

    VálaszTörlés
  4. Nekem pont a rózsaszínek a kedvenceim, a vadrózsás beütés miatt. Egy szín - sok árnyalat - sokféle forma, nagyság.

    VálaszTörlés
  5. a vadrózsa rózsaszínje nekem is szép... de amikor 15 tőt veszel, fehér,sárga, narancs, cirmos és bordó színekben meglepő, hogy mind egyforma rózsaszín lesz :D:D:D:D

    VálaszTörlés