2011. november 13., vasárnap

Tervek, fogadalmak

Ma reggelre kelve - 4 fok fogadott. A veteményes még egy hónappal ezelőtt is terményektől (és gyomoktól) vígan zöldellő parcelláin csak elfagyott gyomszárak, felbolygatott rögök, egypár kinnfelejtett karalábé van, a telelő vetemények ágyáskája hasonlít egyedül a korábbi kerthez. Most van itt az az az időszak, amikor a hosszabb estéken ki lehet elemezgetni az év eredményeit, próbálkozásait, és át lehet gondolni, hogyan nevelgessük jövőre a zöldségeinket. Majdnem tíz ötletet akartam kivitelezni az év folyamán, most kiértékelgethetem, mennyire sikerült ezeket megvalósítanom.

1.) Már a magok megvásárlását is megpróbáltam egységesen megoldani, de aztán - szokás szerint - kísértésbe estem a vetőmagboltokban, és sokkal többet vettem meg mindenből, mint amire valójában szükség volt. Persze minden vacak a földbe került, és más veteményeknek alig maradt hely. Erről valahogy le kell magamat nevelnem.

2.) Ráadásul tavaly megfogadtam, hogy papiroson vezetendő kerti naplót is fogok vezetni, már csak a tanulságok levonásának céljából is. Egészen júliusig sikerült is írnom, aztán valahogy elsikkadt az egész. Bezzeg tesómnak fotókkal illusztrált naplója van (lelkifurdalás....)!

3.) Nagy dumát lenyomtam arról, miféle paradicsomok lesznek, milyen megfontolásból. Aztán kísértésbe estem, és összevettem mindenféle marhaságot is, végül volt húszféle paradicsomom, ami aztán dzsungellé vált, szerencsére azért a betegség nem tette tönkre az állományt. Jövőre szigorúan lesz koktél, Golden Königin, Yellow Goldfish, Malinowy Ozerowski, Zömök, Black Krim, és esetleg egy-két más fajta. Nem kell ész nélkül minden marhaságot összevenni és kinevelni más fontosabb termények helyett, na!

4.) A hálón nevelés bevált, megérte vele pepecselni. Eleinte sok volt vele a munka, de utána sokkal egyszerűbb volt. Úgy helyeztük el, hogy lehessen tőle szántani, ne kelljen ősszel kiszedni a hatalmas gerendákat. Ezzel szemben a hozzá tervezett és barkácsolt csepegtetős öntözés nem készült el. Igazából olyan szörnyű nagy szükség nem volt rá, egyfelől az időben érkező eső miatt, másrészt meg pont a háló mellé tettem egy háromszáz literes pléhhordót teli vízzel, onnan könnyűszerrel locsolt még Nyunyi is a kis kannájával.

5.) A hagymafélék nevelgetése - palántáról és dughagymáról- jövőre már a begyakorolt módszerrel fog zajlani, ez jól tervezhető. Még a telelésre képes póréhagyma „magaviseletére” vagyok kíváncsi a téli hónapokban, de mivel ott van a kertben, márciusra megtudom, mennyire érdemes ezzel a későbbiekben foglalkozni.

6.) Fogadkoztam, hogy több káposztaféle lesz. Több is lett, de nem úgy, ahogy képzeltem. Tavalyelőtt gyönyörűek voltak a lila- és pagodakarfiolok, ezekből szerettem volna többet, ehelyett lett belőlük egy nagy nulla. Vigaszágként azonban sikerült az áttelelő kel, szép karalábéjaim lettek – köszönhetem Timinek – és a brokkoli is jó lett.

Nagyon nem merülhettem azonban a brokkoli nyújtotta gyönyörűségekbe, mert egy titokzatos tolvajnak és anyukájának köszönhetően a friss rózsáknak mindig lába kélt… J


7.) A telelő zöldségekkel bonyolított tavaly téli kísérletem eléggé jó eredményekkel kecsegtetett, ezért is készítettem el a telelő zöldségek kicsi kertjét, amelyben a jelen pillanatban kikelt a nemrég elvetett őszi mák, a dughagyma és fokhagyma, zöldellget a telelő saláta, póré, leveles és Adventi kel meg az édeskömény, és van pocsékul kikelt spenót is. Kár, hogy az ősz elég száraz, így a múlt héten a kerti hordó maradék vizét öntözésre használtam, hogy kicsit létrekeljenek a vetemények. Takarás és varjúvédelem még nincs rajtuk, ezt ki kell alakítanom a jövő héten.

8.) Gyümölcsfát is akartunk telepíteni, őszibarackot. Ehelyett Laci vett egy cseresznyefát, ami ki is döglött a monília miatt. A nyáron a szilvafa is kiszáradt. Viszont jövőre kapni fogok szeder- és folytonérő málnatöveket remélhetőleg, így fák helyett a cserjék telepítése már majdnem biztos.

9.) A konyhakert virágokkal való feldúsítása részben sikerrel járt, jövőre ezt folytatni fogom.

10.) Újfajta zöldségek kipróbálásával való idióta kísérletezgetéseim vegyes eredménnyel zárultak. Ez úgyis egy külön poszt témája lesz, most nem akarom boncolgatni

És most jöhet a 2012. év szentfogadalmainak sora. Van, ami a tavalyit ismétli…

a.) Nagyobb energiát kell fordítanom a talaj javítására és a gyommentesítésre. A gyomhelyzet tavaly óta sokat javult, de jövőre még jobban figyelembe szeretném venni a gyomfojtó és gyomirtó hatású kerti vetemények megfelelő telepítését. Egy folt van, amelyben még éldegél a tarack, ezt kell kiemelten kezelnem a gyökerek kiszedésével, illetve csemegekukorica rátelepítésével. Sokat segített még a helyzeten a növendék gyomszárak elégetése, amelyeknek nem volt alkalmuk így elhinteni a magjaikat. Az égetést mindig a kert földjén – és nem különálló „vesztőhelyen”, mint tavaly – végeztem el, így a növények hamuja a talajt gazdagíthatta. A fűtésből származó fahamut és mindenféle növényi részt már most kihordtam a kertbe javítási célzattal. Azonban most is megvan még az örökös komposzt-és ganéhiány, így jövőre Dudarittal próbálom meg egy kicsit javítani a talajt, ha hozzájutok. Az öntözésen is javítani kell, jó lenne már tényleg kivitelezni azt a csepegtetős szerkentyűt, amit tavaly kitaláltam.

b.) Le kell állítanom magam az ész nélküli magvásárolgatásokról. Ezzel együtt azonban ki szeretném próbálni, mennyire életképesek és fajtamegtartók a házilag szedett magok. Már idén nagy mennyiségű magot szereztem be különféle kerti veteményekről, egy részét saját magam szedtem, máshoz csereberéléssel (köszönöm!), ajándékozással, kerítésből kilógó magszáras virágfejek lecsippentésével stb… jutottam hozzá. Ezeket mind szeretném kinevelgetni. Azt is tesztelni szeretném, hogy a Sárpo Mira krumpli alkalmas-e visszavetésre.

c.) A napló… Már megvettem a szép kis könyvecskét, s fogadalommal fogadom, folytatni fogom a feljegyzéseket!

d.) További virágosítások is szükségesek. A kert egy pontja drót-és fonalférgekkel igencsak fertőzött. Több féregriasztó virágra, különösen büdöskére lesz szükség. A góc környékére ültetve remélem, jó hatású lesz talajfertőtlenítő helyett. És a praktikus szempontokon túl: még pezsgőbb életet szeretnék, sok pillangót, tarkaságot! És ezzel a fogadalommal könnyen lehetek, hiszen Nyunyi már idén ennek a munkának legalább a felét átvállalta tőlem, mint afféle virágkedvelő kislány. A legényfogókat ő vetette, öntözte, mindig szedett belőle, és magot is fogott. Ezt tehát nyugodtan rábízhatom.

e.) Fehéret, feketét, tarkát… A jövő szezonban a babfélék fognak kiemelt szerepet kapni a lóbabtól az eccembabig. Babgáz ide vagy oda, én nagyon szeretem ezt a terményt, és enyhén szólva meguntam, hogy mindig csak a nagy szemű tarkabab, vagyis hát a törökbab van terítéken. Mindenféle fajtát kerítettem most is a háziszedettől a szomszédnéni- félén és cserélten át a kerítésről csentig. Mindenféle lesz, ami belefér.

f.) Ugyanígy leszek a káposztafélékkel is. Legyen megint brokkoli, karalábé, karfiol, kelkáposzta, leveles kel, mindenféle. Nagyobb gondot kell fordítanom a megfelelő palántanevelésre, mert idén a hibás palántanevelés – túl kicsi cserép, megázás – miatt bukott be a káposztás mutatvány.

g.) Új zöldségfajták, természetesen. Újra azok, amikkel idén beégtem, és még egypár-féle ismeretlen. Hogy mik, még nem egészen tudom pontosan, de majd kiderül jövőre.

Többre egyenlőre nem merek vállalkozni. Az eredeti terveim általában úgyis már pár hónap múlva – legalábbis részben- a feje tetejére állnak. Szükséges mégis, hogy a jövő évi kertészkedésnek valami vezérfonala legyen. Még ha itt-ott derkig érő gaz van, és az ágyások kusza összevisszaságban kavarognak, legalább én tudjam, hogy itt mégiscsak van valami rendszer, ami alapján legalább egy csokor petrezselymet megtalálok a nagy kuszaságban!

3 megjegyzés:

  1. Megint csak azt tudom mondani, hogy ezt már elolvasni is sok! El sem tudom képzelni, hogy tudsz ennyi mindent véghezvinni munka meg háztartás mellett!

    VálaszTörlés
  2. Egyszerű! Mániákus vagyok, közel van a kert, és én nyári estéken inkább kint vagyok Barátokközt-nézés helyett. :-)

    VálaszTörlés
  3. Szép kis lista, nem mondom! A káposztafélék nekem jól sikerültek, de aztán ez az egyetlen. Már én is a jövő éven töprengek. Meg azon, hogy mikor teszek jobbat a talajnak, ha hagyom most pihenni a gyomtakaró alatt, vagy ha lemeztelenítem puszta földre. Nálunk nem kell szántani, fincsi porhanyós a föld.
    Gratulálok az idei évadodhoz és kívánok a jövőben legalább ilyen jót!

    VálaszTörlés