2012. április 23., hétfő

Gyümölcsös régi és helyi gyümölcsfajtákból


Képzeletben nekiálltam egy olyan kis házikerti gyümölcsös megtervezésének, amely a hagyományos fajtakincsbe tartozó fák, cserjék választékából áll össze. Ez azért nem könnyű feladat, mert a fajták egy része, amely rajta van a nemzeti fajtajegyzéken, könnyen beszerezhető a faiskolákban (elég megguglizni a fajtanevet, az első tíz találatból nyolc valamelyik áruda listája), de a másik része bizony underground.


 Árpával érő körte virága
Jelenleg hivatalosan vásárolható hagyományos vagy magyar nemesítésű gyümölcsfajták
Almák:  Batul, Húsvéti rozmaring, Nyári fontos,
Körték: Árpával érő, Nyári Kálmán körte, Pap körte, Zöld Magdolna,
Birs: Bereczki, Bereczki bőtermő, Mezőtúri birs, 
Szentesi rózsa naspolya,
Cseresznye: Solymári gömbölyű, Szomolyai fekete cseresznye,
Meggyek: többféle cigánymeggy, Csengődi, Debreceni bőtermő, Érdi bőtermő, Érdi jubileum, Érdi nagygyümölcsű, Korai pipacsmeggy, Kőrősi korai, Újfehértói fürtös, többféle Pándy meggy, többféle
Szilvák: Besztercei szilva, Debreceni muskotály
Kajszik: Borsi-féle kései rózsa, a sok Ceglédi fajta, Gönci, Korai piros, Ligeti óriás, Magyar kajszi, Mandulakajszi, Nyújtó Ferenc emléke, Pannónia, Rakovszky, Rózsakajszi
Őszibarack: Arany csillag, Champion, Piroska, Szegedi arany
Mandula: Budatétényi, Szigetcsépi 55, 58, 92 fajták, Tétényi bőtermő , Tétényi kedvenc,  Tétényi keményhéjú, Tétényi rekord
 Dió: Alsószentiváni, Alsószentiváni kései, Bonifác, Milotai10, Milotai bőtermő, Milotai intenzív, Milotai kései,  Tiszacsécsi 83
Gesztenye: Iharosberényi 2 ,29, Kőszegszerdahelyi 29 Nagymarosi 22 , 37 , 38
Köszméte: Bíbor, Debreceni óriás, Pallagi óriás, Piros ízletes, Szentendrei fehér, Zöld győztes
Piros ribiszke: Fertődi hosszúfürtű
Fekete ribiszke: Fertődi 1, 
Ribiszkeköszméte: Rikő
Málna: Fertődi aranyfürt, Fertődi kármin, Fertődi kétszertermő,  Fertődi Venus, Fertődi zamatos, Nagymarosi
Szeder: Fertődi bőtermő
Szamóca:  Fertődi 5, Korona
 Champion őszibarack virága
Jelen pillanatban undergroundnak számító fajták:
Almák: Dallos alma, Daru sóvári, Jász vadóka, Kenézi piros, Nemes szercsika, Pónyik, Sikulai, Simonffy piros, Pogácsa, Zeliz
Körték: (Kiszely István felsorolása alapján) Nyári: Eleve érő, Üdein érő, Pünkösdi, Cseresznyével érő, Búzával érő, Apró muskotály, Elő érő muskotály, Muskotály, Gerellyes, Nágovics, Hosszúszárú, Császárkörte, Nyári pergamont, Szent Lórinc körte, Piros körte, Vörös körte, Vörös bélű körte, Vörös nyári és Zöld muskotály. Őszi körtéink: Hercsóka, Kozma, Zelenka, Mézes körte, Őszi muskotály és Salzburgi; Téli körtéink: Babka, Carabella, Havasalji, Makária, Mészáros, Benedek, Mosóci, Telelő és Téli bergamot. További ősi körtéink: Budai kisasszony körte, Csákvári nyári körte, Egri körte, Erdélyi körte, Fehérvári körte, Fujtós körte, Korai szagos körte, Köcsög körte,  Magyar kobak, Mogyoródi óriás körte, Mosoly körte, Őszi körte, Piroska körte, Szűcsi körte 
Birs: Perbál 1, Dunabogdányi, Gönczi birs
Cseresznyék:  Solymári politúr, a Pomázi hosszúszárú, a Badacsonyi óriás, a Márki korai és a Gyöngyösi szívcseresznye, Ölyvedi fekete cseresznye
Meggyek:  hólyagmeggy
Kajszi:  Borsi rózsa,  Kécskei rózsa. 
Őszibarack: Parasztbarackok,  Vérbarack, Duránci őszibarack
Szilvák: Macskatökű, Penyigei v. nemtudomszilva, Boldogasszonyszilva, lotyószilva (mirabolán),duránci, fecskeszilva, paradicsomszilva, Beregi datolya (Orsó szilva), Gömöri nyakas szilva, Korsószilva, Lószemű szilva
Szamóca: Fertődi korai
Fekete ribiszke: Hidasi bőtermő
Gesztenye: Perenyei, Meszesvölgyi
 És még ki tudja hány kallódó, névtelen, kiváló fajta....

Fajtajegyzéken kívüli fajták beszerzése
Hát ez nem egyszerű. Talán megkereshető  Barna és fiai, vagy Schekulin Miklós vagy Kovács Gyula Pórszombatban. Az elérhetőségük megtalálható a  tudatosvasarlo.hu génbankokat felsoroló táblázatában. Ha valamelyik régi fajtából van valamelyik ismerősnek, (oltóágat kínál például a fenti táblázat szerint az oszkói Hegypásztor Kör), szóba jöhet az oltás, amelyet megtanulhatunk egy hatvan fölötti, tapasztalt ismerőstől vagy egy hetvenes évekbeli szakkönyvből (böngészhetjük a könyvtárak becsületkasszás törölt könyveit vagy az antikvárium-honlapokat). De ez már nem az amatőr kertészkedés szintje, azt hiszem.

Magyar kajszi virága
Mi a helyzet a saját házunk táján?
Kertünk klímáját meghatározza huzatos északnyugat-dunántúli fekvése, amely a melegkedvelő fajták nevelését megnehezíti. A talaj öntéstalaj, amely megfelelő a legtöbb gyümölcs számára, kivéve a savanyú talajt igénylőket (gesztenye, áfonya). Fontos, hogy a növények ne támasszanak különleges művelési igényeket: amit adni tudunk nekik, az a minimális vegyszer-felhasználású permetezés (mészkénlé, a lehető legrövidebb eü. várakozási idejű permetszerek a rovarkártevők és gomba ellen) és a  mechanikai védekezés többé-kevésbé gondos kivitelezése.
Van jó néhány korábban beszerzett gyümölcsfánk, amelyek már teremnek. Tőlük csak azért, mert nem lobog rajtuk nemzeti pántlika, ugye nem kívánok megszabadulni. Ezeket a növényeket úgy vásároltuk, mint bármely amatőr kertész: árudába be, kasszánál árat kicsenget, jótanács megfogad. Később lettünk csak olyan fenemód tudatosak:-))
Szóval az általánosan elterjedt (uncsi-megbízható) fajták közé tartozó gyümölcseink a Vilmos és Bosc kobak körték, amelyek nem kényesek és jó gyümölcsöt teremnek, a Ranett alma, a Joohnkeer van Tets ribizlik, az öt bokor Római mogyoró, a Flavortop nektarin.
A fajtajegyzékes körbe tartozó, nemzeti pántlikás gyümölcseink a következők: a Húsvéti Rozmaring alma, a Magyar kajszi, a Champion őszibarack, az Árpával érő körte, a Milotai10 dió, a Fertődi hosszúfürtű ribizli. Összességében nem volt rossz befektetés szabványos, megbízható fajtákat vásárolni, a termőre fordulás utáni második évben már sokszorosan behozták az árukat.


Sokkal izgalmasabb a szerzett szajré. Vannak ingyen szerzett meg csereberélt gyümölcseink is, amiket igazából meghatározni sem egyszerű, csak teremnek és felhasználjuk őket. Anyósom nagy gyümölcskertész, tőle kaptunk olyan lappangó kincseket, mint a Bereczki bőtermőre hajazó, nagygyümölcsű, egészséges birs, amelyről már volt, aki vitt oltóágat.  Aztán kaptunk még egy aprószemű, zöld, beteges lúzer egrest, amely semelyik felsorolt fajtára sem hasonlít. Idén még megkegyelmeztünk neki, de ez az első, amely bemoníliásodik, aztán átragasztja a kórt mindenre, ami csak fogékony erre a betegségre. Van sok fehér ribizli, a Bianca-fajta klónja vagy rokona, meg sok labrusca-utód, rezisztens szőlő. Szintén a kedves mama ajándéka a korai, nagyszemű, jól sarjadzó szamóca, amelynek sarjait leválasztva évről-évre gyarapodik az állományunk, lehet, hogy sanszos lehet a magról nevelés is, de az utódok minőségére ugye nincs garancia. Málnánk Autumn Bliss sarjról szaporított, tesóméktól hozott  klónmálna. Szintén ilyen anyós-kincse a két egyelőre még gyengélkedő, bevallottan hullott magról kelt, de a  fa családfáját tekintve Szabolcsból hozott penyigei jellegű nemtudomszilva:-) Vadszedret Köröshegyről, az egyik domboldalról akarok felásni, amely ugyan gatyaszaggatóan tüskés, de nagyszemű és finom, teszteltem. A jövőbeli gyümölcsfa-ültetést tervezve már szívesen belebátorkodnék az undergroundba egy illegális pogácsaalmafa erejéig.

A sorozat további részei itt olvashatók: 

Nosztalgikus bevezető

Almák, körték

Cseresznye, meggy

Barackok, szilvák

Szamóca, málna, szeder, köszméte, josta

 Birs, naspolya, gesztenye 

Rezisztens szőlőfajták

Gyümölcsöskert hagyományos és modern nemesítésű, hazai gyümölcsfajtákkal

7 megjegyzés:

  1. Tesóm, honnan szedted ezt az Autumn Blisst, amikor a málnáink egy része a gyarmati szőlóhegyből származó Fertődi, más része a ti hajdani bérlakásotok udvaráról szedett sarjadék, az új tövek pedig Tapolcáról származnak?!

    VálaszTörlés
  2. Ági, a szolg. lakásos málna az 1000%-ra Autumn Bliss, apró, kúpos, világospiros. A gyarmatiakra passz, de a fertődi, gurulósnak/lémálnának való nagyobb, gömbölyűbb, bordós és nyár elején leérik.

    VálaszTörlés
  3. Nagyon jó poszt, köszönöm! Próbálok túlélő meggyet találni a kertünkbe.

    VálaszTörlés
  4. Úgy tudom, a csengődi meggy is igen jó.
    Hédi, csak egy baj van az 1000 %-os Autumn Blissel: lehet, hogy apró, kúpos és világospiros, de nem folytonérő, ami az Autumn alaptulajdonsága. A másik fajta lesz a nagyszemű, gyakran ikerszemekkel, ami korán leérik és isteni.

    VálaszTörlés
  5. Kriszti, köszi és csatlakozom Ágihoz, a Csengődi meggyet tudom ajánlani, az biokertbe is jó.

    Tesó, nyugibele, folytonérő. Egész nyáron loptam a tieteket, te meg nem is eszed meg a málnát, mert bántja azt a keserű epéd ;-))

    VálaszTörlés
  6. Ti biztosan többet tudtuk nálam: hol lehet húsvéti rozmaringot venni? Városlakó, kert nélkül, csak gyümölcsre vágyom!

    VálaszTörlés
  7. mksz èrdi gyümölcstermő kft. àrul húsvèti rozmaringos ès màs règi tàjfajtàkat.

    VálaszTörlés