Kerti és természetjáró kalandok

Kárfelmérés a kertben

17 megjegyzés
A sok-sok eső után a sárban cappogva hátranéztem a hét közepe táján a kertbe. Addig ki se lehetett lépni, mert előfordult egyik nap, hogy ötször volt zsinórban zivatar.
A múlt héten azt írtam, hogy a hideggel jött eső nem tett nagy kárt a növényekben. Ez igaz is volt egészen keddig, ekkor azonban hatalmas, apró jéggel egy ideig elegyes zuhé tört ki. A fél udvaron bokáig érő víz állt, a tyúkok udvarkája sártenger lett, ki se tudtak jönni csipegetni. Ezeknek a napoknak emblematikus tárgya lett a sárkoloncos gumicsizma...
Ne nyafogjunk azonban, minket az árvíz elkerült, és a belvíz sem tört fel. Azért a Duna vize magas, kacsák úszkálnak a parti padok alatt,

és a Lajta is magasan állva, sárosan hömpölygeti felduzzadt vizét – szerencsére még a készültségi szint alatt egy hajszálnyival.
A kertben is sárfolyások mindenhol. Sok növényt megviselt az agyonverős zápor. Így az uborkát, sárgadinnyét, görögdinnyét is. Ezekről nincs kép: nyomtalanul eltűntek, kirohadtak.
A paprikák egy részét megtördelte a vihar, de a korábban kipalántázottak bírták a strapát.
A bő vizet azonban nagyra értékelték a sárgarépák.
A korán kipalántázott paradicsomokat nemigen viselte meg az özön, nekik már volt idejük megerősödni, viszont közvetlenül a rossz idő előtt elültetett paprdicsompalánták harmatgyengék. Az „öregek” megizmosodtak, bimbóznak, mintha mi sem történt volna. Az összes növény közül általában azok mentek tönkre, amik a rossz idő előtt nem sokkal lettek kiültetve, vagy akkor keltek ki. Ezek még nem gyökeresedtek be jól, rosszul viselték a viszontagságokat.

Sok ismerősöm panaszolta, hogy a teljes paprika-és paradicsomállományuk tönkremet. Melegházi palántáikat még a viharok előtt kiültették. Az ítéletidő azonban kitördelte az összeset, tízből ha egy megmaradt, az már szerencse… Örültem, hogy az én szerény házi palántáim ilyen jól kibírták a gyűrődést.
Úgyszintén nem zavart be nagyon a rossz idő a hagymapalántáknak, a máknak, a cukkininak, a pasztináknak. Egyik-másik krumplibokor is virágzásnak indult.

Kis zellerpalántáim sem rokkantak meg, bár még nagyon aprók. A citromfű meg egészen abnormálisan nagy bokorsorrá változott a sok víz hatására.

A kilométerbab is kibújt, és a sütőtökök is előjöttek a sokadszori vetés után végre. Az olajtökök azonban még nem bújtak ki, remélem, nem rohadtak el a magvaik a földben.
A virágok egy része szintén tönkrement. A pünkösdi rózsában nem is gyönyörködhettünk. Az íriszek egy részét szétverte az eső, a szirmok megrohadtak. Csak néhány túlélő maradt: a fehér,

egynéhány tarka, és pár lila. A rózsák is nyílnak, de külső szirmaikat csúnyán megtépte a zuhé. A sziklakert virulgat azonban, a kövek megvédték a virágokat! A jezsámen első virágai egyszerűen leszakadtak az erős szélben. A később kinyíló bimbók már szépen virítanak. A gyümölcsfákról még beszélni is fájdalom… Tarol a monília, hemzsegnek a tetvek, atkák… Sógorom kétszer is permetezett, még nálunk is, de a napi ötszöri eső még a tapadószeren is kifog. Nem sok gyümölcsünk lesz az idén… És az időjósok csak ígérik a további esőt. Azt hiszem, lassan áttérhetünk a vízkultúrás nevelésre… És némileg pesszimista is vagyok, mert lehet, hogy a sok eső után a nyáron olyan aszály lesz, hogy állandóan öntözni kell. Azért reménykedjünk a szebb időben, csak jönnek még napfényesebb napok!

17 megjegyzés :

 1. Nálam is nyomtalanul eltűnt mind az uborka.

  VálaszTörlés
 2. Hát, azt hittem én is először, hogy képzelődök: egy-két nappal korábban még megvoltak a növények, és egycsapásra eltűntek, mintha leette volna valami őket. De egy szárnyom, gyökérdarab, kirohadt növényi rész sem - semmi se maradt utánuk. Még sose láttam ilyet.

  VálaszTörlés
 3. A Nagy Lehűlés óta kb. 200 mm eső esett, minden tele van csigákkal, rá lehet csodálkozni a meztelencsigák gazdag sokféleségére. Vissza kéne váltani gyűjtögetőre :-)

  VálaszTörlés
 4. hagyj a meztelencsigákkal!! Fújj!

  VálaszTörlés
 5. Mi az, hogy nem sok gyümölcs! Lesz 10!!!! szem szilvám!

  VálaszTörlés
 6. Szép az összes virág!
  Nálam az a fehér, késői pünkösdirózsa még mindig csak a bimbónál tart.

  VálaszTörlés
 7. Öcsém, facsiga(nem meztelen!) Hány üveg lekvár jön ki belőle? :-)
  Hát, ha lekvárt akarunk, úgy néz ki, el kell zarándokolnunk valamelyik Eperországba...

  VálaszTörlés
 8. "rá lehet csodálkozni a meztelencsigák gazdag sokféleségére"
  szerintem inkább rájuk lehet undorodni...

  VálaszTörlés
 9. Megették az összes bazsalikomomat, egy szálat hagytak a dögök!

  VálaszTörlés
 10. Biztos tesómnak tetszenek! Múlt héten láttam egy kisgyereket, aki összeszedte őket, és a tenyerén mászatta, és a táskájába is rakott párat! Gondolom, hogy milyen boldog lehetett az anyukája...

  VálaszTörlés
 11. Na, már nem "gazdag sokféleség", hanem dögök! :-)

  VálaszTörlés
 12. Poén volt, na , lehet, hogy béna a humorom.

  VálaszTörlés
 13. Ja, hát azt már megszoktuk. ;-)

  VálaszTörlés
 14. Nálunk mindent ellep a gaz, nem tudok rámenni a földre a víztől :(
  Egyedül a répafélék élvezik az esőt, de őket meg ritkítani kellene, de nem férünk hozzájuk... az uborka továbbra is csak 4 levélkével figyeli az eseményekt és már rég megbántam, hogy nem vettem palántát, bár félő, hogy a vihar és a mostani jég, ami épp két órája vert szét mindent ami még bírta azt is elrendezte volna... :(

  VálaszTörlés
 15. Itt is megtette az eső a magáét. A házunk előtt vágták a fákat én meg szépen aranyosan felkaptam egy pár vastagabb ágat,hogy jó lesz az még a futóbab mellé karónak.
  Ma mit látok?! szépen nő a bab és mellette a karón fakadnak a rügyek, kis levél kezdemények :-)
  10-15 év múlva erre a helyre már csak valamilyen árnyéktűrő növényke kerülhet :-)

  VálaszTörlés
 16. :) nekem is kizöldellt az elemtágyás oldalát tartó karó :) csak még nem tudtam eldönteni, hogy milyen fa :) gondolom fűz...de lehet barkafűz és akkor viszont új helyet kellene keresni neki (csak a füzeket épp most csavarta megint ki a szél..és búcsúznunk kell :( )

  VálaszTörlés