2010. október 29., péntek

Kőszeg környéke

Nagy változásra számítunk az elkövetkező hónapokban, mivel karácsonyra megbabásodunk., pontosabban alighanem megfiasodunk. Előtte azonban az időkorlátos üdülési csekkektől megszabadulandó és csapatot építendő néhány napot csavargással töltöttünk a hozzánk szerencsére elég közeli Kőszeg környékén. Nem a várat meg a múzeumait céloztuk meg, hanem a kevésbé kirakati látnivalókat, például az Őrségi Nemzeti Park kőszegi látogatóközpontját, a madaras kiállítást. Érdekes hely gólyalabirintussal, madárcsőr-modellekkel, több diorámával és nagyon szívélyes fogadtatással. No meg rengeteg egyéb színes-szagos interaktív  manuális meg digitális madaras mindenfélével. Környezeti nevelésre igényes, iskoláskorú gyerekes családoknak kiváló program lehet, akár egy esős délelőttre. A  buboscinege.hu honlapon megnézhető a kiállítás rövid ismertetője.  A szomszédban található a Chernel-kert, a hazai védett virágok bemutatóösvényével, ami valószínűleg tavasszal és nyáron az igazi, a vadon élő íriszek, kövirózsák vagy kankalinok szép válogatása bizonyára többet mutat, mint egy levélrozettát októberben. Mondjuk én így is értékeltem. A kert egy részén beteg gólyákat gyógyítanak, ez a csapat csupán az itt telelők fele.
Az arborétum egy látványos zugában még virágzott a rododendron.


Következő helyszínünk Velem. A vízimalmot bizonyára sokan ismerik - ipari műemlék, amely abból a szempontból megelőzte a korát, hogy a fő erőforrása zöld(mohás) és megújuló, de van egy óriási, bármilyen olajjal, még étolajjal is elpöfögő jókora malommotor az épületben.. A malomban nagyon barátságos és részletes ismertetővel kedveskedett nekünk a "molnárleány", akinek a malomról szóló blogja is van: velemimalom.blog.hu.  (Jani győzte feltenni a műszaki jellegű keresztkérdéseket, én csak álltam, figyeltem, bámultam, nem voltam képes követni a finomságokat.)
Néhány érdekes részlet:. vízikerék.A patakot két ágra választották, az egyiket kis tavacskává lehetett duzzasztani egy zsilippel, ennek a lendülete indította be a malomkereket. 
Szita, mérő. A mérő 7 kg lisztet vesz ki,  a zsákba 70 kg liszt fér, a molnárnak minden zsák őrlése után 1 mérő liszt jár tisztes haszonképp. Méltányos, nem?  Egy zsák őrlése fél óra, egy lovaskocsira hat zsák fér fel normálisan. A malom oldalában kocsma működött, legyen hol megvárni az őrlés végét. Okszerűen berendezett világ volt.
Őrlőhenger:

Velem felett, egy 586 m magas hegyen található a Szent Vid-kápolna. Kocsival mentünk fel, ameddig lehetett, ugyanis vadiúj (eus píz) út vezet keresztül majdnem az Írottkőig a magyar oldali, hirtelen emelkedő hegycsoporton, aminek úgy a felénél található a kápolna letérője és parkolója. Mostani szuszogós-pihákolós állapotomban az utolsó 100 m szintkülönbség legyőzését is sikerélményként könyveltem el magamban. Az őszi csavargásainkkal általában szerencsénk van, idén is elcsíptük azt a pár napot, amikor a falevelek a lehető legszebbre színeződtek az első fagyok és a lombhullás előtt.

Ezek a képek a kápolna közvetlen környékén készültek.


Maga a hegy igen régi emlékeket rejt: magyarok előtti  vár és városias település sáncait, sőt valószínűleg uralkodói székhely maradványait, eredetük egészen a kőkorig vezethető vissza, de kapcsolatba hozták a várat a Karolingokkal is.  A 19. század régészei nevezetes arany és bronz kincseket is találtak, amelyek különböző korokból, rétegekből kerültek elő. A 13. századi eredetű, de újjáépített kápolna ma is zarándokhely, a Mária-út egyik állomása.
Kilátás a Kisalföld felé:

(Egyéb: Állítólag az Írottkő az osztrák oldalról babakocsival is megközelíthető, kb. 800 m-ig megy fel a szerpentin, ott egy parkolóban lehet hagyni a kocsit és a murvás tanösvény könnyen járható, mindössze néhány tíz méter emelkedés van benne 2 km-en. Majd megnézzük. )

A Kőszegi-hegység a fenyőerdők hazája is, fenyőbölcsit találtunk  valahol Velem és Bozsok közt:

Az Őrvidék, különösen az osztrák oldal bővelkedik a várakban, kastélyokban. Borostyánkő váráig nem jutottunk, de a lékai (Lockenhaus) várat a lehető legalaposabban körbebámészkodtuk. Ár-érték arányban igen jó program, fejenként öt euróért, sőt a magyar diákigazolványt is elfogadják, ez 50 cent spórt jelent. Az belépőjegy mellé magyar nyelvű tájékoztatót is kaptunk, ami roppant hasznos volt, mivel a vár számtalan szállal kapcsolódik a magyar történelemhez, elsősorban a Nádasdy- és Esterházy-családokhoz.. Egyébként lovagvárként hirdeti magát, a látnivalók jó része a középkort idézi. Ezenkívül bemutatnak számtalan csip-csup színes, gagyi, de édes turistacsalogató mindenfélét.

Az első szájtáti hely a konyha: fullos, királyian tágas és tényleg középkorias, tűzpaddal, nyársakkal, háromlábú lábasokkal és cinedényekkel. Étterem is kapcsolódik hozzá, azt persze modern módon hasznosítják: épp buszos, alighanem termékbemutatós nyugdíjas turistacsoportok etetése zajlott. Belógtunk az etető külön konyhájába, ami natürlich napjaink igényeinek megfelelően felszerelt.

Izgalmasabb a templomosokhoz kapcsolódó kiállítás, amelynek anyaga igen részletes és gazdagon illusztrált. Még azelőtt keletkezett, hogy a témát a Da Vinci-kód és egyéb összeesküvés-elméletek előtt felkapták és agyonmisztifikálták volna a témát. A vár volt a templomosok, vörös barátok  magyar rendtartományának székhelye, a kiállítás a cikkben felsoroltakon kívül a rendkívül fontos jáki és a közeli sopronhorpácsi templomok építését is a templomosoknak tulajdonítja.

Van a várban egy nem túl díszes, de annál titokzatosabb kultuszhely  amely állítólag a templomosok titkos találkahelye. A mennyezeten egy nyílás található, ahol ottlétünkkor bőven csorgott befelé a padlón látható mélyedésbe az az esővíz, egyébként pedig bizonyos napokon bizonyos csillagképek tükröződnek benne.

Ilyen szerkóban jártak a templomosok - igen, persze, hogy viaszbaba.
Várudvar a felső várban

Lovagterem
Jöhet a geil rész? Magyar vonatkozások: Huszárbábuk, egyenruhák
Kötelező díszítőelem mostanában minden várban a terepasztal - itt egy török-osztrák ostrom ábrázolmánya látható. Egy másik terepasztalon sok kis halott magyar huszár ólomkatona-makettje :-(. Csúnya sógorok!

Van kínzókamra is, vasszűzzel, amelynek felsőteste 200-as szögnek megfelelő méretű vastüskékkel bélelt, alul meg egy csigaszerkezet fúr be a szerencsétlen áldozatba egy nyársszerűséget. Állítólag ijesztgetni volt csak, nem használták.
Rejtvény: Kedves olvasóim, úgyis régen tettem fel keresztkérdést. Megmondanátok, mi ez? (Ági nem játszik)
Lóvért vagy lósisak is van, bár nem hiszem, hogy középkori.

Ezek már szikárabb, igazibb dolgok megint. Láda, ez talán eredeti.
A vár a falu fölé magasodó dombra épült. Jó minőségű hőszigetelt alumíniumablakait sűrűn nyitogatva fotóztuk a dombok pipálásának ritka látványát az esőben.

Ehhez a látványhoz nem volt szükség aluablak-nyitogatásra.

Belátás vagy fellátás a várkertből:
Ez a hotelként működő alsóvár. 
Rálátás a várudvarra:
Búcsúztató szobrok:
Még megnéztük a vár alatti, azonos nevű falut vagy kisvárost.Tiptop és nett, milyen is lehetne?
Tekintélyt parancsoló a Szent Miklós-templom, a Nádasdyak temetkező  temploma. Szerkezete, elrendezése meglehetősen hasonlít a mi templomunkra.  (Bal felső kép: Léka, jobb alsó Halászi, utóbbi forrása halászi.hu)
Különleges, koronát formázó aratókoszorút őriznek a lékai templom bal oldali mellékoltárnál, amelynek díszei sütőtökök, nem virágok.
Hazafelé nem gyötrődtünk a kátyús magyar alóbbrendű utakkal, inkább a sima és hibátlan osztrák alsóbbrendű utakat gyűrtük Deutschkreutz felé. A kb. háromezres járási székhely, Felsőpulya főutcája a győri Árkádot bőven lenyomó bevásárlóutca. Elegáns, minőségi lila-szürke női divat, meg csillivilli konyhai kütyük, amik túl drágák a bankkártyámnak, sajnos ez az összbenyomás. De van Lidl ott is, olcsó csokikkal és sajtokkal, szóval búcsúfiának csak sima vacsoráravalót vittünk haza. Érdekes a bevásárlóutca végén az újnak tűnő rákszobor:

Egy pillanatra még hadd kanyarodjak vissza Kőszegre, egy gasztrovonatkozású dolog miatt: Kőszegen este, sötétben nézegettük a várost, sok jó és olcsó, üdülési csekket szívesen fogadó hely van, ha vacsorázni akarunk. A mi kedvencünk a középkorias Bécsikapu Étterem volt, ahol hihetetlenül finom a vaddisznópörkölt zsemlegombóccal és áfonyás körtével. Jó étvágyat hozzá, ha valaki véletlenül arra jár. (Fiam lesz, megutáltam a csokit, mindenem a vörös hús, marha és a vadak mostanában - érdekes gusztusa van a kölöknek, nekem meg alacsony a vasam.) Szóval csapatépítés és töltekezés megvolt, hat vagy nyolc hetet kell még kibírni a nagy találkozásig.


8 megjegyzés:

  1. Na végre!

    Nagyon izgalmas, jó kis kirándulás! És izgalmas a 6-8 hét várakozás, meg a többi majd ami utána jön... :-) Kicsi korban szerintem a fiúk nehezebb esetek mint a lányok, de biztos vannak kivételek!

    A megfejtés: erényöv. Hm?

    VálaszTörlés
  2. Gratulálok Hédi!
    Szerintem a fiúk nagyobb korukban is nehezebb esetek, már abból a szempontból, hogy nem kommunikálnak.
    De én imádtam, hogy nem Barbi babát kellett neki venni, hanem Pók ember, és Batman figurát :)

    Szerintem is erény öv.

    VálaszTörlés
  3. De jó, de jó!! Mármint, hogy babásodtok! Bocs, de nem tudom teljesen követni, ki kicsoda a testvérek között, most akkor csak gondolom: akkor ugye Te nem kertészkedsz most, hanem a tesód helyetted? Sőt, bevallom, azt sem tudom, hogy most ez a kisbabácska elsőként, vagy másodikként érkezik a családotokba, azaz: neked, vagy a tesódnak van már egy gyermeke?
    Az a valami szerintem is erényöv. Azt nemrég olvastam, hogy ez a tárgy funkciójában nem is létezett, mendemondák alapján alkották meg későbbi korokban, hogy legyen bizonyíték a létezésére. Tudtátok?

    VálaszTörlés
  4. Tesóm az idősebb, nekem viszont már van egy hatéves kisleánykám. Lecsaptam Hédi kertjére, mivel az nem szántott, ott rendeztem be az áttelelő zöldségek "panoptikumát". Tesóm azonban - saját szentfogadalma szerint - kertészkedni fog - új témaként: biocuccok kisbabának!

    VálaszTörlés
  5. Csatlakozom az erényöv hívők táborához.

    VálaszTörlés
  6. ez nagyon tartalmas kirándulás volt.. :) szépek a képek.. szeretem a képeket...néha hangatan mesélnek... :)

    VálaszTörlés
  7. Köszi a gratulációkat, mindenki eltalálta! Erényöv.
    Kedves L, nektek is van otthon? Netán kipróbáltátok? Kíváncsi vagyok!

    VálaszTörlés