2010. október 3., vasárnap

Néhány őszi szín

Utolsó virágaival búcsúzkodik a nyár, még mielőtt a levelek elkezdenek hullani, tarka színekkel megszórva a földet. Árnyéka ez a korábbi hónapok dús virágzásának, de ennek is megvan a maga szépsége: az elmúlt nyár apró emlékei ezek. Van egy sereg virág, amely már feladta, befejezte a nyílást: lehervadt, magot érlel, vannak a hosszú éjszakákkal, hajnali hideggel makacsul dacolók, és olyanok, amelyeknek az ősz dereka a kedvencük.
Szegény rózsák néznek ki a legrosszabbul. Némelyik évben még novemberben is jutott egy-egy szál rózsa a családi asztalra dísznek. Idén már biztos vagyok bene, hogy nem virágzanak többet, hideg van új virágszárak kineveléséhez. A szirmok már meghűltek, kipöttyösödtek, a frissen nyílt utolsó virágfejek is őszies-bágyadtan lógnak.


A margaréta is nyílik még, de virágai már nem a nyári tömveteltek: a szirmok egy része ki se nyílt... Vagy Zsömi kutyánk rágcsálta körbe a virágot?A nebáncsvirágoknak és őszirózsáknak a legeslegutolsó apró virágai nyílnak csak, a növények épp azért vegetálnak még, hogy magjaikat beérlelhessék és szétszórhassák. Igazából a szilkakertben sincs már semmi mutatós, kivéve a varjúhájak utolsó virágait: Vannak azonban a megátalkodott dacolók, amelyeket nem érdekli az október, még bimbóznak is reménykeltően. A jópofa kék szamárkenyér teli van még az érdekes gombóc-virágokkal.Az egynyáriak is bírják még: a paradicsom közé védőnövényként ültetett büdöske az utóbbi két hétben dzsungelbe ment át. A paradicsom már régen beadta a kulcsot, de a "kíséret" narancsos virágai még javában pompáznak, s ha nem lesz fagy, még fognak is.Az estikék ilyenkorra már legtöbbször magérlelőbe mennek, itt-ott azonban teljes pompájukban nyílnak,pupig vannak bimbókkal. Kommelinácska is elkezdett újra nyílni.A legényfogók tarka virágai még szintén kinyíltak, bimbók seregével, aminek örülök is, meg nem is. Örülök, mert olyan szépek, de aggódom, mert mégmindig nem érleltek magot. Idén - a tavalyi válogatós magszedésnek köszönhetően - különleges színek nyíltak, amikről újra, válogatva szeretnék magot szedni. Elnyílt, magérlelő tövek azonban nincsenek, csak virágok. Elég hosszú idő kell, amíg beérnek a termések, aggódom, hogy nem lesz jövőre vetnivaló. Igaz, ez az én hibám is, mert szeptember elején egy ovis rendezvényre százötven szálat vágtam le dekorációnak. Ettől a tövek magérlelés helyett újra hajtani kezdtek. Azért remélem, fagyok nem lesznek hamar, és pár hét alatt érnek magok. Krizantéméknál azonban most kezdődik igazából a szezon. A bimbók egyik-másik tőnél még olyan zártak, fejletlenek, hogy azt találgatjuk: vajon kinyílnak Mindenszentekig?A korai tövek azonban már kibontották szirmaikat. Belőlük sem kerülnek ki majd a kegyelet csokrai, hiszen addigra meg elnyílnak!

És a kerteken kívül? Bizony, mindenhol hervadozó virágok. Ez például egy öregecske peremizs az utolsók közül: Kikericsből azonban a határban sokhelyt egész mezők vannak. Arrafelé, ahol a réten a lovak legelnek, a lovak gazdái feltépkedik a kikericseket, nehogy a lovak egyenek ezekből a mérges növényekből.

És hogy ne legyen minden színtelen, gombák, termések csalogatják az ember tekintetét.Bizony, ez már az igazi hervasztó ősz kezdete, ami a télbe megy át. De ez nem a végmúlás: a lasssan sápkórosodó virágok már erővel kipattanó magokat érlelnek, gyökereikben, hajtásaikban, töveikben, hajtásukban halmozták fel a nyár energiáját, hogy jövő nyáron teljes pompájukban gyönyörködhessünk.

2 megjegyzés: