2010. október 3., vasárnap

Októberi teendők

Üssük fel újra a Magyar Házi Gazdasszonyt!

Mind Szent (October ) hava

1.) A’ Szüret sok helyeken Octo-ban tartatik; azért annak a’ mi a’ múlt September hónapnak 14. számja alatt mondatott, itt is hasznát kel venni; a’hol sáfrányt termesztenek, ott már reggelenként a’ virágokat szedni kell, és a’ szálakat tűznél megszáraztani: pirosabb leszsz.
2.) A’szüreteléssel együtt járó bajoknak vége lévén, a’ Gazdasszonynak legnevezetesebb foglalatossága az Éléskamrának kitisztítása, száraztása, és télere való mindenféle eleségekkel megrakása. Ez egy józan megitélést, és megfontolást kivánó dolog mert a’mint mondják; üres Kamarának bolond a’ Gazdaszszonya; de ellenben az is hiba, ha az kelletinél rakottabb, úgy hogy feleis elvesz a’ bennelévő holmiknak. Ugyan rámára vonja hát a’ Gazdasszony, hogy ilyen házhoz miből, és mennyi kivántatik, hol lehet azt legjútalmasabban beszerzeni, és mi van benne ollyan, a’ mi a szükségen fellűl van, és hol, s mikor lehetne azt leghasznosabban pénzre fordítani. Valljon a’ veres, és fokhagymát nem jó volna e most valamellyik vásárra küldeni.
3.) A’ múlt September végével azt mondottam, hogy egész télrevaló gabonát kel a’malomba küldeni, tehát ha az most a’ molnárnál van, meg kel néki mondani, hogy Búzakását, és grizt se felejtsen el csinálni.
4.) Végre ha a’ Liszt a malomból haza került azt a’ gondos Gazdaszszony, minekelőtte lisztes ládákra nyomná, tekenőkre önteti, megszáraztja, és meg is szitáltatja, hogy meg ne dohosodjék, vagy tsomósodjék.
5.) Míg a’ hajdinát ( Kruppa, vagy pohánkának is hivják) a’ hideg meg nem tsipi; addig kel a’ malomba küldeni, és belőle hajdina lisztet, és darát tsináltatni.
6.) A’ Gazdaszszony Gyertyabelet sodrasson, és annyi gyertyát mártson, a’ mennyivel a’ jövő tavaszig képesen be érje: ha egyszerre sokat márt: folyó leszsz, és szaporátlan.
7.) Már most az éjjeli derek a’ tsipkét is megpuhítván, azt is szedessen a’ Gazdaszszony, és télre főzesse bé, ha benne módja van, Hetsepetnek is hívják.
8.) Míg a’ fűtés be nem következik, a’ kályhákat és sütő kementzét meg kel tapasztatni.
9.) A’ Faedényeknek mosására a’ kőpor a’ gazdaszszonynak elkerűlhetetlenül szükséges; tehát míg el nem fagy, azt is be kel szerezni, ugyan úgy kel a’ felégett konyha megtapasztására ’s a’ füstölő kályha bekenésére agyagot hozatni, és polyvával összegyuratván, kiszáraztani, és az elkövetkezhető szükségre félretenni. Míg pedig meleg verőfények járnak, és a’ fonás el nem kezdődik: mindenféle fonni való szert meg kel gerebenelni, és jól elkészíteni.
10.) A’ feleslegvaló Baromfiakat, a’ meghízlalásra, és tenyésztésre rendeltetteken fellűl, ha tsak bőven nints rostaallya, Felezeti, Korpája, kukoritzája, most kel eladni, vagy ha azok eldöglöttek, télrevalókat beszerezni.

11.) A’ mint egy részről a’ gondos Gazdaszszony az Éléskamrát megtölti; úgy más részről a’ Zöldségpintzétis kitisztítatja, a’ póltzokat helyre igazíttatja, homokot és földet hordat belé, és a’ gyökeres veteményeket, Zellert, Petrezselymet, tormát, veres, sárga, és tövisrépát, retket, karalábit, kártifiólt, tzikoriát ’s a’ t. kiszedetvén a’ kertből, feltisztítva a’ jövő télre berakja, vagy a’ mije ezek közzül hibázik pénzenis beszerzi.
12.) Simon Judás nap körül már a’ Fejes, és Kelkáposztát is felszedi a’ Gazdaszszony, a’ Fejest begyalúltatja, és hordókra savanyítja, a’ Kelt pedig, és a’ magnak valókat a’ kertbe szép rendel elrakja, és szalmával a’ hideg ellen betakarja.
13.) A’ Káposzta után a’ Kerékrépát gyalúltatja, és savanyíttatja be a’ Gazdaszszony. Ez is egy nevezetes téli eleség, ha tejfel van hozzá, és disznóhús.
14.) Minthogy a sertés 11-12. hetekig szokott meghízni, most van az ideje, hogy a’ Gazdaszszony annyit hányasson hidlásra a’ húsosabbakból, a’mennyinek szalonnája, zsirja, hájja, és húsa esztendeig elegendő. Ezen hizlalásra a’ tököt, kolompért, ’s a’ t. haza hordassa, ’s árpát is daráltasson, míg a’ vizek nyitva vannak.
15.) A’ kertekben megmaradott leveleskáposztát, és külömbféle torzsákat kémélve be kel hordatni a fejösteheneknek.
16.)A’ fütés elkövetkezvén, a’ kéményeket ki kel sepretni, és a rokkákat vagy guzsalyakat az Esztergályossal helyre igazittatni ’s a’ t.
17.) Az útólsó fertályt ezen Hónap ismét elkezdvén, a’ Mészáros, Bóltosok és egyéb Mesteremberek Contójit bekelletik kérni, és számotvetvén, a’kinek mi esik, kifizetni.
18.) Ha tavaszszal nem lehetett, még most sem késő halat száraztani, és füstölni télrevalót.
19.) Ezen hónapban a’ Gesztenye tökélletességre megyen, azértis a’ Gazdaszszony a’ legépebbeket válogassaki, és a’ napon, megszáraztván terítse fel szellős helyen a’ padlásra, és gyakran kevertesse meg vagy rakja homokba. Sok Gazdaszszonyok pedig a’ fondorjában bent hagyják és száraz helyen hordóba nyomva tartják, ’s használják. Én tsak a fa alatt hagyom, és gazzal, ’s a’ maga levelével vékonyan beterítvén, télen által használom. Ezt is magyar Aszszony találta, Tiszt. Kis Jánosné nem régen.
20.) A Fokhagymát October végén el kel duggatni, és idején tavaszszal megporhálni, nagyobb leszsz a’ Feje.

Hát igen, ezeket a sorokat végigolvasva bólogattam, igen, ezeket nekem is meg kell tennem! Jó, nem kell disznót hizlalni, kőport venni, vagy kályhát tapasztani, de sok az elintéznivaló ezekben a hetekben!
Eszembe juttatta, hogy korábban fogadkoztam, ültetek sáfrányhagymát. Jövő őszi virágoztatáshoz még most el lehet ültetni a tövvi tavaszi hagymással egyetemben. A jövő héten megpróbálok a megyeszékhelyen felhajtani hozzá hagymát.
A spejz feltöltése: a héten tettem el még paprikát: almapaprikát és fekete chilit vegyesen ecetben... Télre vettünk krumplit, a mélyhűtő teli van az előfőzött kerti zöldségekkel, amik elkészítésre várnak.
Csipkebogyót is szedhetek már szörpnek. És Simon Júdás nap környékére a kert nagy részét tényleg le kell pucolni. A káposztatorzsokok, potlohók meg napi adagokban - ha nem is a tehén, de a tyúkok gyomrába vándorolnak.
Kéménypucolás és pincetakarítás... Előbbit már megejtettük, de a kéménycuci rosszul végezte el a munkáját, ki kellett bontani a kéményajtót, és a füstterelőt is kipucolni. Fél napig takarítottunk, egy kimustrált gyerekkád telt meg korommal... Mivel az én karom a legvékonyabb, nekem kellett a piszkavassal kivakarni a füstterelőt. Csodásan festettem hónaljig kormosan...
A pincetakarítást megkezdtük. Még mindenféle maradék eggyepoggya hever lent, azt fel kell hordani, fertőtleníteni, utána lehet majd a felásott zöldségeket betárazni. Idén zsákban, illetve homokba se kerül semmi a pince földjére, valami fa meg műanyag alátétféléket szerkesztünk a zöldség alá régi szekrényajtóból, kimustrált kertiasztal-lapból, deszkákból úgy, hogy semmi se legyen egymásra halmozva. A fokhagymát meg már elültettem.
Szóval nem haszontalan ez az özönvíz előtti olvasmány!

11 megjegyzés:

  1. Imádom ezeket a bejegyzéseket. Majd idézhetek belőle, ha netán megírom amit tervezek?

    VálaszTörlés
  2. Hát csak annyit fűznék hozzá, hogy meleg verőfényes napok nemigen járnak.

    VálaszTörlés
  3. Andi, te vagy otthon ebben a szakmában, idézetet idézni szabad?

    VálaszTörlés
  4. "Hát én ezt nem tudhatom Hajnalkám!" :-)

    Szerintem igen!

    Hédi, te jól vagy?

    VálaszTörlés
  5. Köszi,Andi, most már jól. Óriási hasam van, a gyomromat meg belülről masszírozza két kis tappancs. (Istenien tud borsólevest lötyögtetni.)Karácsonyra hárman leszünk. :-))))))

    VálaszTörlés
  6. Ez egyszerűen fantasztikus! Jó kis karácsonyotok lesz, és most már meg se álljatok egy tucatig!

    Nagyon drukkoltam nektek! :-))))

    VálaszTörlés
  7. Tesóm alkata vízi élőlényekre hajaz, nevezetesen a pingvin és a kékbálna keresztezésére...

    VálaszTörlés
  8. Tekintélyt parancsoló a méretem. A zebrán még a kukásautót is simán akármikor leállítom.

    VálaszTörlés
  9. Biztos jól áll neki az új formátum! :-)

    VálaszTörlés
  10. Na ne nagyzolj azzal a kukásautóval. Inkább azzal dicsekedj, hogy beszorulsz az ajtókeretbe... :-) Végre van kit frocliznom itt. A viccet félretéve, tesóm, most már írhatnál, mert már unom állandóan a saját szövegemet.Szerintem kedves olvasóink is unják már. Dobd be te is magad. ma úgysincs olyan sok dolgod, vagy igen?

    VálaszTörlés