2009. október 18., vasárnap

Az október harmadik vasárnapját...

... nem az őszből, hanem a télből hozott ízelítőt. Így szó se lehetett róla, hogy a kertben matassunk. Ehelyett nagy buzgalommal fűtjük fel a kert végéből tavaly télen kivágott korhatag, de hatalmas diófa maradékait a hat éve üzemen kívül helyezett vegyestüzelésű kazánban, mert hát miért is ne - a gázkazán meghibásodott, a szerelő nem bír kiérni. De ne panaszkodjunk, nem fagyoskodunk, sőt, azt fontolgatjuk, hogy pár köbméter kuglit veszünk, és a nem brutálmínuszos téli napok kivételével fával fogunk fűteni, kímélendő a gázszámlát.
A héten inkább kármegelőző jellegű feladatokat végeztünk: a viharos szél és az időjósok által beígért fagy és hó (ami szerencsére nem érkezett meg) hatásaitól megvédendő a maradék termést és a növényeket. Mivel múlt szombaton még langyos eső jött a zivatarral, a szobanövények ki lettek állítva az esőre, hogy az tisztára öblítse a leveleiket. A díszesek a lakásba, a leánderek a telelőbe vonultak. Csak a nagy kaktusz maradt kint, de az mínusz 5 fokig télálló. A hajdani szülinapi virágaimról hajtásdugványokat gyökereztetünk: hátha sikerül átteleltetni őket!
Gyorsan leszedtük a paprikát és a paradicsomot. Utóbbi úgyis diszkréten, apránként rohadozott már az utóbbi hetekben. Azonban a maradék így is jókora adag lett.
Most kezdődik a bimbós kel és a leveles kel igazi szezonja, annak ellenére, hogy a vihar csúnyán megdöntögette őket. A hajdan olyan viruló virágágyások felszámolásra kerültek.
A földben vannak még a répafélék és a paprikák tövei. A cékla is felszedetlen.Ezeket a héten mindet be kell takarítani, és akkor szinte teljesen tar lesz máár a kert. Az a szerencse, hogy annyira nem sürgős - pár fok fagy a gyökérzöldségeknek a földben kibírható.
Apránként - idén utoljára - gyomtalanítjuk a ribizlibokrok alját.
Vár még jónéhány feladat. El kell ültetni a hajtatott kis díszcserjéket és az eddig cserépben, magról nevelgetett évelőket. A paprikaszárak letarolandók, és a kóróvégekkel együtt elégetendők. A nagy kaktusz átültetését - amit május óta halogatunk - szintén meg kell ejteni, mielőtt bekerül telelőhelyére, a folyosóra.
A héten a friss termények fogyasztása mellett a fagyasztókievést is megkezdtük, és ilyenkor a befőttes - és savanyúságos - üvegek is ürülnek már. Azért csináltunk a frissből zöldséges gulyást, sajtos rakott brokkolit, lecsót, meg aszalt meggyes túrókrémet is.
Most már tesóm is írhatna, mert alkotói válságban szenvedek... Őneki volna is mit: a viharral dacolva, mint a környék kerti Robinson Crusoe-ja kapirgált a kertjében, amíg én a radiátorra csavarogva melegedtem! :-)

8 megjegyzés:

  1. A leánderek még nálam is kint vannak, de úgy tudom, hogy -5-ig ők is bírják! Viszont a gyökereztetetett hajtásaikat el kéne már ültetnem nekem is. A nagy kaktuszom nálam is átültetésre szorul: tavasz óta halogattam, mivel ontotta tavasztól mostanáig a virágokat.

    Jó ötlet a pár köbméter fakugli beszerzése. Mi is azzal fűtünk, (idehaza kíméljük a pénztárcánkat a gáz miatt, az Őrségben pedig csak fatüzelésre van lehetőségünk), sokkal melegebb van tőle, mintha egész nap menne a gáz.

    VálaszTörlés
  2. Hát, mi is rájöttünk, hogy igaz. De attól tartunk, hogy amikor megérkeznek az igazán kemény fagyok, ez nem lesz elég, és vagy visszatérünk a gázhoz, vagy pedig szenet is veszünk. Előbbitől az ára, utóbbitól a vele járó kosz - és salakhegy meg büdös miatt ódzkodunk. És sajnos ez sem olcsó. Hédiéknél is szuperul befűti az egész házat az egyetlen kandalló, jobban, mint az épületgépészek által annyira preferált, gázzal működő padlófűtés.

    VálaszTörlés
  3. Nálunk most már estére kelve jó meleg van, felér a vaskandalló egy infralámpával. Megfázás, nátha gyógykezelésére a forralt bor után az első számú eszköz. Na mi lehet most a kék angyalkás bögrémben megelőzésképp?

    VálaszTörlés
  4. Hát.. forralt bor.. szigorúan a nátha miatt... Megöli a H1N1-et?

    VálaszTörlés
  5. Persze, hogy megöli ... ha a h1n1 nem öl meg téged. Addig is legjobb, ha nem mész piacra, mert a h1n1 fertőző, ha nem tudnád! :-)

    Nagyon irigykedem a kandalló miatt!

    VálaszTörlés
  6. De csak azért, hogy ne gondold azt, hogy felelőtlen vagyok.

    VálaszTörlés