2009. október 4., vasárnap

Egy nagyon jó hely

Két évvel ezelőtt egy nagy fordulatot vett kis családunk élete, amikor egy soproni hétvége után csak úgy "csavargásiból" odakeveredtünk a fertőrákosi kikötőbe. Életem párja szóba elegyedett az ott ücsörgő, sétálgató emberekkel, és kiderült, van egy nagyon közös témájuk: a vitorlázás. Kamaszkorában a drágám Velencei-tavon leigazolt, reményteljes fiatal sportoló volt, de a fősuli alatt abbamaradt ez a szenvedély. Az volt neki a hajózás, mint nekünk az underground koncertek, egyszemélyes kis lélekvesztőn szinte röpköd a vízen a magányos hős, ez a buli benne. Itt, a sporttársak között rájött, mi az, ami nagyon hiányzik az életéből, (igazi víziember volt mindig, úszás, vízitúra, minden jöhet) azóta rendszeres Fertőre járók lettünk, Jani pdig a Soproni Építők tagja. Tavaly még egyesületi kölcsönhajóval nyomta, aztán vettünk egy kis használt finnt (házon, kocsin van hitel, a finn az ki van fizetve). Nagyon szimpatikus az egyesületi élet a Fertőn, van vitorlástábor a kicsiknek, edzések a nagyoknak, és versenyek az összes kor- és hajóosztálynak.
A környezet egyedülálló: a vízitelepet feltöltéssel hozták létre, ez a magyar Fertő-part egyetlen rendezett (fizetős) strandja.
A falutól, Fertőrákostól kb. 3,5 km-es út vezet a vízitelepre, a tavat tápláló Rákos-patakkal párhuzamosan. A strandot és a kikötőt elválasztó patak torkolata előtt egy kis fahídon lehet átmenni, onnan így látszik a falu:
Így pedig a patak torkolata:
Hosszú famóló mentén tizenegynéhány cölöpház sorakozik, fával borítva, náddal fedve:
Igazából a fertői világ kisvilág. Arányaiban sokkal kisebb léptékű minden, mint a Balcsin. A"nagyhajós" kikötőben talán húsz hajó parkol.
A kikövezett tópartot a természet igyekszik meghódítani:
A mai ragyogóan napsütéses hétvégén arra lettem figyelmes, hogy egy csapatnyi fecske! itt maradt, bőven van nekik még szitakötő napi betevőnek. A sirályok láthatók a leggyakrabban, no meg ők a legfotogénebbek, mert gyakran leteszik a popójukat a korlátokra.
Szóval a végzetet elkerülni nem lehet, ez a hobbi erősen meghatározza a hétvégéket és a szabadidőt, Jani kint a vízen, én meg a parton. Összességében nagyon sokat tett hozzá az életünkhöz. Igazi csend és nyugalom. Ilyenkor ősszel szinte átlátszik a levegő, Fertőd után a 80 km-re lévő Schneeberget is kiválóan látni. Van, hogy ilyenkor más havas! Ragyog a napsütés, ragyog odafent a hó, suhannak a szőlősorok, kezdődik egy tök jó szombat vagy vasárnap, mi kell még? Napnyugtakor a nap pont a hegy mögé bújik, egy pillanatig a hegy a kispárna. Ez a már a nagy pillanat utáni pillanat:
Jó éjt!

13 megjegyzés:

  1. Küldtem Nektek valamit:
    http://palocprovence.blogspot.com/2009/10/blogger-oscar-dij.html

    VálaszTörlés
  2. Ó, de szuper lehet! És sikerült olyan költőien megfogalmaznod, hogy ez ember egyből rohanna naplementét nézni a Fertőre...

    (Én kifogtam az ország egyetlen pontját amelynek 30 kilométeres körzetében se folyó se nagyobb tó)

    VálaszTörlés
  3. Én is adtam díjat, remélem, örültök neki :)
    http://enkisfalum.freeblog.hu/archives/2009/10/05/Oscar-dijas_lettem/
    Vagy ha nem, legföljebb lesz belőle megint egy jó új játék :))

    VálaszTörlés
  4. Lányok, látogassatok meg: http://orsegiparaszthazunk.blogspot.com/2009/10/ujabb-dij-blogger-oscar.html

    VálaszTörlés
  5. Jaj, nagyon szépen köszönjük a díjat, a figyelmességet, Annamarival kb. egyszerre adtuk tovább. Szép napot, szép hetet mindenkinek!

    VálaszTörlés
  6. Totoro, a párom annyira vízbolond, hogy csak olyan település jöhetett szóba lakásnak, ahol van folyó vagy tó.

    VálaszTörlés
  7. Örülhetsz a szerencsédnek, tesó. Ezek szerint a Góbi sivatag közepén biztos nem Jani lenne a férjed! :-))) Köszi a Milkát, fincsi volt!

    VálaszTörlés
  8. Egyszer nyaraltunk fiammal Sopronban, azóta is az a környék: Balf, Fertőrákos, Nagycenk, és persze Sopron minden mennyiségben) a kedvencünk, soha olyan jól nem éreztük magunkat együtt, mint ott. Ezért hát tapasztalatból is tudom, milyen fantasztikusann jó és gyönyörű helyen töltitek a szabad időtöket. A képek gyönyörűek! A beszámoló isteni!

    VálaszTörlés
  9. Tudjátok, inkább vízbefúlás, mint szomjhalál. Andi a kisnánai, na az az isteni :-)

    VálaszTörlés
  10. Az egy másfajta kikapcsolódás, de ez a mérhetetlen nyugalom is kell néha. Jut eszembe, egyszer eljöhetnétek Kisnánára, szinte már csapattagnak érezlek titeket, főleg téged, Hédi! :-)

    VálaszTörlés
  11. Andi, lassan nyélbe kell ütni egy talit.

    VálaszTörlés
  12. Igen! :-) Kösz a Prognózist! Iszonyat jó!

    VálaszTörlés