2010. május 2., vasárnap

Tavaszutó eleje

Az április utolsó napjai és a május eleje megint megfeszített munkával teltek: sürgősen el kellett vetni a takarmánykukoricát. Ez nem volt olyan lájtos kis attrakció annak okán, hogy a föld újra becserepesedett, és egy komoly darabon fel kellett törni a talajt.A tolikapázás után mindent ismét le kellett planírozni, sorokat húzni, bevetni... nem csoda, hogy a hét mmásodik felére már enyhe kertmérgezést kaptam az isiászos derékfájás és a csekély kis napszúrás mellé. Sok időnk nem volt elintézni a kb. 250 négyzetméteres föddarabot, kapkodva, de azért megfelelően sikerült egy nap alatt kézzel bevetni.
Minden második sorba törökbabot is ültettünk, hogy a kukoricára felfutva teremjen ízes kifejtőbabot. A tőtávolságok 25, a sortávolságok 45 centisek lettek, talán egy picit sűrű, de legalább lefogja a gazt. A tábla szélébe akarok még a héten sütő-és olajtököt is vetni.
Egy darabka maradt ki az uborkának, de azt is elvetettük a héten, 15x80 centis tőállásba, vegyesen csemegekukoricával.
A sok kerti munka közben feltűnés nélkül és némán kinyílt egy sereg virág. Amikor a sok elvégzett feladat után lezuttyantam a kerti székbe, akkor vettem észre, hogy mindenhol tarka szirmok pompáznak, a fűzfán rigó énekel, és cinke cserreg.
Négyesfogat: meténg, törpe flox, indás ínfű és kutyatej:
Díszeprek:"Ennivaló" eprek:Szellőrózsa és kúszó boglárka:A szellőrózsák is egycsapásra kibimbóztak a héten:(A képen az egyik virágbimbón titkon kibontakozó fekete l'amourt csak akkor vettem észre, amikor a számítógépen megnéztem a képeket... A l'amour egyéb, felfokozott változatáról itt tájékozódhattok!)
A kukoricázásba, gyomlálásba úgy belesüppedtem, hogy alig vettem észre, hogy ehetünk az első termésből:

És rengeteg további termés van kilátásban:A múlt heti vetés időpontját nagyon jól elcsíptük: az esős napok után nedves volt még a föld, amit a napsütés gyorsan átmelegített. Ideális napok a magok kikeléséhez, a növények ezt hamar meghálálták: Ezeket a múlt héten ültettük!

Karfiol:

Juliskabab:

Cukkini:

Kukorica:

Őszirózsa: Krumpli:

Palántáim a kiültetést várják. Minndet kipatergáltam már a lakásból, a szabadban vannak, szépen zöldellenek. Hamarosan kiültetem őket. Egy érdekes növénygyermeket akarok még itt megmutatni:ez a rozmaring. Érdekes, hogy amióta kint van, a bazsalikommal egyetemben egy-két hét alatt szinte megduplázta a méretét. A jövő hét már kicsit lazább lesz. A kikelő növénykék közt porhanyítani és gaztalanítani kell a földet, illetve minden este locsolni. A mák ritkítását is megkezdhetem, illetve folytatom a palántázást. Ez babrásabb, de könnyebb feladat. Vetnivaló már nem sok minden van, kiürült a vetőmagos szatyor. Talán a napokban arra is ráérek, hogy a sziklakertet kicsit rendbehozzam. Kellemes, kukucskálós időszak jön, amikor kutakodni lehet: kikelt-e már a mag? Hol van nagyobb retek? Ezek az amatőr kertész kedvenc napjai!

3 megjegyzés:

  1. Tesó, indás ínfüvet kérek szépen!

    VálaszTörlés
  2. Sziasztok...most találtam a blogra, és nagyon szép itt minden :) öröm volt betérni, sokat tanultam :)

    Biztosan bekukkantok ahogy tehetem :)
    CSók

    Tücsök

    VálaszTörlés