2010. augusztus 7., szombat

Pletykamárik

Az elmúlt két hétben két kerti probléma foglalkoztatott igazán (ha eltekintünk a sürgősen elvégzendő munkáktól és a másodvetésektől):

1.) Idén a paradicsomjaim – dróttal vagy anélkül- nagyon szépen kifejlődtek. Semmi rohadás, hatalmas termések…már egy hónapja. Az a gondom, hogy a közönséges paradicsomtövek – és nem a paradicsomfa – 1 méter 70 centi magasban járnak, a számukra meghagyott jókora teret már teljesen kitöltik. Gyümölcseik méretes füzérekben pompáznak De mind zöld, egy se bír érni. Öt vagy hat ismerősömet kérdeztem meg, hogyan szedjem rá a paradicsomokat az érésre, illetve hogy náluk rothad-e a paradicsom (csak hogy tudjam, tényleg használ-e a rézdrót!) Hát eléggé hajmeresztő válaszokat kaptam!

a.) A paradicsom rothadása mint olyan, nem létezik. A rothadás az miatt van, hogy helikopterrel levélleszárító permetszerrel permeteznek a gazdák napraforgótáblákat a környéken, a permetszert behozza a szél a faluba, és ettől megy tönkre a paradicsom.
b.) A rothadás csak 3 évente jön elő, tavaly nagyon tarolt, így még két évnyi nyugink van, permetszermentesen.
c.) Ha júliusig nem volt rohadás, idén már különben se lesz.
d.) Ha már rohad, nem rézzel kell permetezni, hanem hetente kétszer Volldüngerrel, attól „izomtibi” lesz a paradicsom, és nem betegszik meg.
e.) A pirosodás érdekében alul az összes levelet le kell tépni.
f.) A pirosodás érdekében fogjam meg a paradicsomnövényt a tövénél, és tépjem fel negyedig, attól elkezdenek érni a gyümölcsök.
g.) A pirosodás érdekében fogjak egy ásót, és a paradicsom töve körül körben izomból vagdossam a földbe, hogy a gyökerek egy kicsit megszakadjanak, és ezerrel érni fog.

2.) A Mohikán F1 uborkának nem szabadna peronoszpórásodnia, mégis azt teszi! Hogy is van ez most akkor? Értelmes válaszok:
a.) A Mohikánt nem ezen az éghajlaton nemesítették ki, és itt csak kílódik, nem megy semmire, más fajtát kell ültetni.
b.) Permetezzem Voldüngerrel…
c.) Az uborkának a közelébe ne ültessek kukoricát, mert az mellett fuldoklik, nem kap levegőt, szenved, és attól kitör rajta a peronoszpóra.
Az értelmes tanácsok környékbeli kertészkedőktől, a buszon mellettem ülő kertészkedő nénitől, rokonoktól és vetőmagbolti eladóktól származnak. Ragozni nem kívánom őket.
Jó, mi?
Közben azért gyengéden leszedtem a paradicsomleveleket a töveken a termés körül. Amit találtam, trükk nélkül:(Ja, tudtok valami jó ráolvasást peronoszpóra ellen :-)?)

5 megjegyzés:

  1. Nálam a paradicsom egy hete kezdett rohadni,talán azért mert az még július 31 volt?Sajna hiába permeteztem,egy részét elviszi.Ja,és tavaly előtt is volt,nálam nem jön be a 3 év.A többi meg halvány zöld,pedig alul leszedtem a levelet.Az ubi peronoszpórás,szerintem ez a párás meleg tett be neki is.Reggel is köd volt.
    Tetszik a blogod,élvezettel olvasom.
    Üdv:Gina

    VálaszTörlés
  2. Rengeteg termésünk van, még mind zöl (tegnap bírtam szedni két darab halványpirosat, a többi még nem is készülődik).
    A múltkori hosszas eső után megijedtem, nehogy jöjjön a vész, és lefújtuk rézzel. Rá két napra elkezdődött:(((((((((((((((((((
    Tegnap lefújtuk gyorsan még ridomil+rézzel. Nem tudo, mi marad meg...

    VálaszTörlés
  3. Igen, sokan panaszkodtak a győri piacon is, hogy sok paradicsom van, de mind éretlen, ezért olyan drága. Még nem rohad, de ma átnézem. Ha időben permeteztél, és odafigyelsz rá, még megmenekülnek a paradicsomok.
    Tudtok ti is ilyen kerti bűbájpraktikákat, hókuszpókuszokat?

    VálaszTörlés
  4. Úgy odafigyelek, mint három másik. 150 tő. Kiskertben. Szeretjük, no:D


    Mivel mi gyerekkorunkban kertészkedtünk utoljára, az idei az első évünk, egy praktikánk van:
    a gazda szeme neveli a jószágot:))))

    VálaszTörlés
  5. Így igaz. Százötven?!!! Nekem csak negyven dupla tövem van, igaz 13 fajtából. Tegnap néztem, hála Istennek nem rohadnak. Sheila, akkor neked is van dolgod elég!

    VálaszTörlés