2010. augusztus 29., vasárnap

Tavaszra hajazna....

... a kertjeink mai összképe, két okból is. Egyfelől: a késői másodvetések jó része szépen sikerült, kikelt, és pont úgy teli van jópár ágyás az előtörő csíranövényekkel, mint március-áprilisban.
Például az őszi megevésre vetett jégsaláta kisebbik ágyása így fest:
Nálam a lollo bionda Amszterdami sárgarépával vegyesen vettetett, még a nagy hőségben. Azt hittem, hogy ez tényleg TUTIRA nem kel ki, de csalódnom kellett, szerencsére kellemesen: a saliból tegnap már tudtam szedni.A Francia reggeli retek tavaly ősszel szebb, nagyobb és egészségesebb lett, mint tavasszal. Az éjjeli dús harmatok, hűvösödő nappalok a bolháknak nem tesznek jót, a retek föld alatti gumóinak annál inkább. Hédi kertjében ilyen sűrű, nekem még elvetni se volt időm, bár a magágy már készen áll. Még nem késtem el vele szerencsére.A spenótot csak ilyenkor vetjük, a Matador áttelelő fajtát. Ez egy adag spenótot még hajt őszre, aztán még egy adagot tavaszra, májusra magszárba megy. Nyáron meg nem spenótozunk, van más zöldség, de a hűvös szezonban nagyon jók friss levelei. Ez is még vethető.

Idén próbálkoztam először a kínai kellel, a vetőmagboltban adtak egy 58 nap tenyészidejű fajtát (vagy ötvennégy?), és úgy gondoltam, ez még belefér az ősz első hónapjaiba. Most palántázós nagyságú, szét kell ültetni.

Nyárelőt idéz a lassan termőre forduló vajbab, és hip-hip-hurrá, sikerült! a nem csodaóriás, a vihar által kicsit keresztbe kifektetett zöldborsó. Rekordtermés nem lesz, de csemegézni fincsi! Dughagymát is ültettem, meg petrezselymet, azok még a földben "gondolkoznak". Örülök a jól sikerült másodterményeknek, ezek a felvezetői nagy tervemnek: hogy áttelelő zöldségekkel télen és kora tavasszal is legalább részben friss, vitamindús házi ennivalót tehessek az asztalra. Áttelelő saláta, káposzta, répa, borsó, póréhagyma... Elvileg egy darab kert ki lesz vonva a szántásból, oda tervezek egykis teleltetős kertet. De még minden bizonytalan, novemberben dől el ez az átrendezés.

Amivel bebuktam viszont, az a leveles kel. Valami rossz magot vehettem, se nálam, se tesómnál nem kelt ki. De még ezzel se vagyok elkésve, elsején fizu, kifosztom a vetőmagboltot... :-)

4 megjegyzés:

  1. Elvileg Rajnai törpét lehet vetni tél elején, az bírja a hideget, és igen korán terem télen vetve.

    VálaszTörlés
  2. Az van is, abból van a másodvetésem is. Ha őszi szántást és talajfertőtlenítést tervezek, hogyan tudom lerakni?

    VálaszTörlés
  3. Na ez a jó kérdés, én talajfertőtlenítőzni nem fogok, viszont lesz helyette elvileg marhaganézás, őszi és tavaszi szántás. Eddig úgy néz ki, hogy a kerítéslábazat mellé egy keskeny sávban tudok vetni téli zöldségeket, oda már nem fér be az eke, igaz,gané se jut. És tesóm kertjét akarom felhasználni erre a jeles célra, ő most úgyis pihenőre vette... A vetést egy szakkönyvben láttam, majd utána szagolok pontosan, hol. A Rajnai törpét lehet tél alá vetésre használni. Jaj, és az őszi mákról megfeledkeztem!

    VálaszTörlés