2009. május 9., szombat

Díszlenek díszlenek

Az első évelőportré egy egészen szerény virág, a díszlen. Igazából hasznosból vált széppé, mert a rostját hosszú-hosszú időn át szövésre-fonásra használták, sőt időről időre nyári ruhák formájában most is divatba jön.
Világos, égszínkék ötszirmú virágai kecsesek, de még egy napig sem élnek. A sziromleveleket a szellő is felkapja. Reggel tele a növény kinyílni kész bimbókkal, estére pedig teljesen csupasz, de nála ez természetes. Mikor felkel, újra kezdi a virágzást.

Napimádó, nem igényes, jól elviseli a száraz helyet.
A Pilisben él ritka rokona, a sárga virágú dolomitlen, ez a világon egyedül csak a Kárpát-medencében fordul elő, mindössze 1000 példányban!
http://hu.wikipedia.org/wiki/Pilisi_len

Ha valaki magról neveli, a tasak felbontásakor meglepődhet, mivel ez a mag ugyanaz, mint amit a sós pékáruk tetején vagy tésztájában gyakran meg lehet találni, és tanácsos is fogyasztani az omega-3 miatt. Azt még nem tettem meg, hogy a sütéshez vett lenmagot virágágyásba vetem, de talán érdemes lenne megpróbálni.
Könnyen csírázó, magonc korában is ellenálló növény, úgyhogy közvetlenül a kertben elvethetjük, ha kelésig egy keveset locsoljuk. Nem szükséges a cserépben nevelgetéssel bajlódni. Annyira igaz ez, hogy spontán kikelt fiai úgy tavasszal mind ősszel megjelennek valahol a környezetében, ezekről lehet frissíteni az állományt.
A levele finom, vékony, zöldesszürke, maga a növény virágtalan állapotban is mutatós. A legkisebb szélrezdülés is összekócolja. Április-májusban kezd virágozni, júniusig lezajlik a fő virágzási hullám, de újabbakat nyit egészen október végéig.
Sok magot nevel, amelyek maguktól leperegnek, potyognak. Akinek van kedve-türelme, az ősszel levágott növényekből ki is csépelheti a magot, lehet végre saját sütnivalója. A rostja olyan erős szálú, mint a bőrvarrócérna. A évelőszárakat az ágyás tisztogatásakor eleve csak metszőollóval lehet lenyisszantani, sőt a komposztban elég nehezen bomlik le. Nem tudom hogyan, de biztosan lehet valahogy hasznosítani.
Kevés helyen látni, úgy gondolom, méltatlanul mellőzött növény, pedig nagyon egyszerűen nevelhető, és karakteres színfoltot ad. Igaz, vágott virágnak egyáltalán nem alkalmas.

10 megjegyzés:

  1. Jaj de gyönyörű, nekem is ilyen van? Nekem még nem virágzik, csak sok-sok bimbó van rajta. Vagy lehet, hogy elvirágzik, mire hazaérek?

    VálaszTörlés
  2. Nem, az elvirágzástól nem kell félni, egész nyáron át hűségesen és kitartóan teszi ő a dolgát.
    Andi, ezen a héten rengeteg elintéznivalóm volt, úgyhogy elmaradtam a blogotok kommentálásával, de igyekszem pótolni.

    VálaszTörlés
  3. De drága vagy, tudom, hogy olvasod akkor is, ha nem kommentelsz!!! Ne izgasd magad!
    Képzeld ma reggelre 1 db virágja lett az én lenemnek is! Hamarosan lefényképezem a virágjaimat megint, mert a margaréta is nemsokára kinyílik, már látszik milyen gyonyörű színe lesz!

    VálaszTörlés
  4. Andi! Hamarosan száz lenvirágod is lesz!
    Nekem is eszembe jutott, hogy lenmagot vessek palántázóedénybe! Hamarosan kiültetem a palántákat, lehet, megpróbálom. Pont így voltam a korianderrel, a csillagfürttel is, meg egyik évben ültettem díszborsót. Az olyan volt teljesen, mint a sima betonfőzelék - borsó :_)

    VálaszTörlés
  5. A fűszernövények jó része is díszes és hasznos egyszerre, no meg ott a díszkáposzta, a Lollo Rosso-saláta, az Aloe vera is.

    VálaszTörlés
  6. A fűszer koriandermagot elvetetted? Akkor azt én is megpróbálom, annyira imádom a koriandert (a növényt), és olyan ritkán lehet kapni!

    VálaszTörlés
  7. Tavaly cserépbe vetettem, kikelni ugyan kikelt, de minden erőlködés, locsolás, kapálás ellenére olyan satnya maradt, hogy az ételbe talán egyszer került a zöldjéből. Ági idén vetett, az övé szépen fejlődik. Talán szerencse kérdése, nem tudom. Egy zacskó mag árát meg egy cserép földat megér, ki lehetne próbálni.

    VálaszTörlés
  8. Elvetettem, nekem szépen kinőtt, de még nem szedtem róla. Mibe lehet belerakni?

    VálaszTörlés
  9. Török pizza tetejére, és hú most megfogtál, mert hirtelen nem jut eszembe semmi! Pedig szinte naponta hiányolom, mert kellene valamibe. Összegyűjtöm és majd bekommentelem ide a díszlenekhez! :-)

    VálaszTörlés