2009. május 24., vasárnap

Kokárdavirág



Amikor kicsi voltam, annyira tetszett a kokárdavirág, hogy elhatároztam, amikor nagy leszek, nekem is lesz. Nos szerencsére ez egy könnyen megvalósítható álom, csak egy tasak mag kell hozzá, onnantól évről évre örülhetünk a májustól akár októberig, enyhe tél esetén pedig decemberig tartó virágzásnak. (Azt hiszem, két éve, azon az enyhe télen a karácsonyi asztalra került az utolsó szál.)
Nevelése a szokásos, kerti földbe, cserépbe vetve, eleinte gondosan, később mérsékelten locsolva biztosan kikel, lendületesen növekedik, még a nevelés nyarán virágzik. Most lenne érdemes vetni, de kora tavasszal is lehet. A leveleit kissé ezüstös árnyalatú, rövid, sűrű szőrök borítják. Amikor úgy tíz-tizenöt centiméteres, a végleges helyére lehet ültetni, az első hetekben néha azért nem árt locsolni. Egyébként szárazságtűrő növény. A kereskedelemben kapható magok színkeverékek, a sárga, piros és barna árnyalatai változó arányban jelennek meg a szirmaikon. Nagy mennyiségben hoz magot, ezt össze is lehet gyűjteni szaporítás céljából, de a neki tetsző helyeken gyakran spontán is kikel. Ebből aztán évről évre más színösszetételű növények jelennek meg. (Hivatásos dísznövénytermesztők most kapnak szívinfarktust, márkával védett fajtaazonosság, óh...) Tehát sosem válik unalmassá.

12 megjegyzés:

  1. Nagyon szeretem a díszpipacsot, tavasszal egy annak tűnő tövet felástam a kertedben, a telken meg elültettem. Közben nézegettem: nem nagyon akart díszpipacs formát ölteni, kicsi volt, buci bimbók nélkül. Ezt a szárazságra fogtam. Szerdán egy kicsit rendezkedtem kint, akkor jött a nagy meglepetés: kiderült, hogy a díszpipacs valójában - kokárdavirág, és teli van bimbóval!

    VálaszTörlés
  2. Én úgy tudtam, a papagájvirág az valami cserepes növény. Pancserabb virágkötők meg a selyemkórót is papagájvirágnak hívják a szárazvirág - kötészetben felhasználható,madár alakú terméstokjai miatt.

    VálaszTörlés
  3. Tesó! Javítsd ki a címet, légyszi!

    VálaszTörlés
  4. Kijavítottam, majdnem okádavirág lett belőle, kösz a figyelmeztetést.

    VálaszTörlés
  5. Lányok, én kaptam ilyen magot????????? Nagyon tetszik! :-)

    VálaszTörlés
  6. Nem tudom, szerintem nem, de ősszel küldök, ha kell.

    VálaszTörlés
  7. sziasztok!

    egy kis segíítségre lenne szükségem:
    kokárdavirágomat tavaly ültettem, tvly nagyon szép volt. Idén is dúsan virágzik, de nagyon hosszú a szára, dől jobbra-balra,olyan kis szedett-vedett kinézete van. Kis kertben-mint az enyém-nem mutat így jól. Érdemes ilyenkor nyár közepén visszavágni?
    Köszi a tanácsokat!
    Annamari

    VálaszTörlés
  8. Megbeszéltük a tesómmal, és arra jutottunk, a legjobb megoldás az lenne, hogy ha az elnyílt szárakat folyamatosan visszavágnád -decemberig is virágzik, van ideje ismét kihajtani-, a pont virágzóakat pedig a tövüknél, az elágazás alatt, ahol még leveles, egy nem túl magas, nem túl feltűnő támasztékhoz kötnéd. Vannak pl. zöld pálcák, zöld fonalak, amivel ez megoldható. Valószínűleg nem egy hét alatt ad látványos eredményt, hanem kell egy kis türelem hozzá.

    VálaszTörlés
  9. Utánanéztem egy részletesebb szakkönyvben, sajnos a magas fajtákra általában jellemző ez a megdőlés, vigasztalásképpen jegyzik meg, hogy "általában úgyis felemelkednek". Kicsi kertben lehet, hogy alacsonyabb fajtával lehetne próbálkozni, tehát újabb magvetésre biztatnálak, illetve a virágpiacokon gyakrabban árusítják az egynyáriakkal együtt az alacsony fajták valamelyikét, az kelendőbb. A magok zacskóján általában nem utalnak a fajtára, a pontos méreteire. A meglévő tövet a következő tőosztáskor az ágyás hátuljába lehtne ültetni, akkor kevésbé feltűnő a dőlés, és a környező növvények is valamennyire megtámasztják.

    VálaszTörlés
  10. Lehetséges hogy trágyázott földben van esetleg tápoldatoztad? Sovány földben fejlődik legszebben.

    VálaszTörlés
  11. Szia, Viharhangya! Nem épp trágyázott helyen, egy homokos-vályogos, száraz ágyásrészben él, de idén vetettem egy keveset jobb földű helyre. Majd összehasonlítom, hogyan növekszik a két eltérő helyen.

    VálaszTörlés