2009. május 16., szombat

Lebuktatom Hédit!

Tesó, te most ne nézz ide, nem kell mindenről tudnod...
Aki ismer, tudja, hogy milyen "tesómbolond" vagyok. Vádoljatok elfogultsággal, de szerintem a környék egyik legszebb virágoskertje az övé, bár tagadja. Igaz, hogy a sóderkupacok, hungarocell-táblák, állványzatok közt nem tudnak a virágok kellően érvényesülni. A virágkülönlegességek azonban fittyet hánynak a szigetelésre, a ház bepucolására, megátalkodottan nyílnak.
Ez az előkert, az előkészített, piros-fehér verbénákkal beültetett balkonládákkal. (Azért nincsenek még az ablakban, mert pont ott fognak majd hungarocellezni.) Jobb kéz felé rózsaszín virágú rózsalonc, elöl évelő búzavirág, harangláb, hátul liliomok, árvácskák, margaréták, díszhagyma, szegfűk, lenek, lizinka, rózsák, íriszek.

Ezek a csodás, kék szemek a háza mögött virítanak, vajon micsodák?Ebben az ágyásban él:

Itt pünkösdi szegfű, téli viola nő zsályával, snidlinggel, díszpipaccsal, levendulával, sásliliommal szent egyetértésben.

Ez pedig a leghátsó kertje, ami a hátsó kertszomszéd felé eső oldalon van: virágzó évelőkből , díszcserjékből, haszoncserjékből és fűszernövényekből szerkesztett sövényféleség, ami így néz ki:


Rózsalonc, orgona, tamariszkusz, tarka margaréták, eper és tárkonyürömfű - mind-mind együtt. Ja, és a komposztáló sarka.


Ez olyan, mint egy túlméretes orbáncfű, de nagyon szép. Ez is a hátsó sövény része.


Ő pedig a féltett fügefa, ami tavaly már termett.

A kert igazi szépségét az adja, hogy a rokonoktól, ismerősöktől kapott, piacos néniktől vett növénytövekből, magról nevelt évelőkből, egyszerű virágzó cserjékből lett nagy gonddal és sok szeretettel összeállítva. Nincsenek vagyonokba kerülő különlegességek, annál inkább vadon is előforduló, vagy elfeledett növények. Kerttervezőknek nyoma se járt erre... A kertészeti áruda nem gazdagodott meg tesómon, legfeljebb a piacos virágárus nénik.

Bocs, tesó, hogy így "kiadtalak". Te már szerintem megszoktad, hogy ezek a növények nap mint nap körülvesznek. Talán fel se tűnik neked, milyen szép a kerted... Legalábbis nem annyira, mint nekem. Igaz, te meg mindig a veteményesben figyelsz ki mindenféle újdonságot.

6 megjegyzés:

  1. Máskor kírjé engedíjt! Irgumburgum!

    VálaszTörlés
  2. Tudtam, hogy ez lesz az első, amit elolvasol, vasorrú bába. Kíváncsi vagy, mi?

    VálaszTörlés
  3. De igenis feltűnik, ez a napi táplálékom, ellensúlyozni a kéretlenül jött, nem feltétlen örömöt okozó dolgokat.

    VálaszTörlés
  4. Gyönyörű a kert!!!! Hamarosan bemutatom én is az enyémet! :-)

    VálaszTörlés
  5. Te magad vallottad be, hogy azt a kék virágú izébigyót még észre se vetted!
    Andi, köszönettel várjuk a városi kiskert helyzetjelentését!

    VálaszTörlés