2009. május 10., vasárnap

Május 2. vasárnapja van...

Mit is írjak a kertről? Mindenütt bújó csírák, kicsi növények, kiültetett palánták és terméskezdemények. Ez az a hét, amikor az első nagyobb vetési szezon már lezajlott, a gyümölcsfákon apró, zöld bogyókák ringatóznak, és elkezdjük szedni az első termést néhány zöldségből. Ilyenkor még nem palántázunk, esetleg gyomlálni kell, meg - a szárazság miatt - naponta locsolni. Egy kicsit lazább volt ez a hét ezért kertészkedési szempontból. Igazából csak retkésztem, hagymáztam, salátát böngésztem, meg locsoltam. Ja, és rendbe hoztam az építési telken az évelőágyást. Azt hittem, hogy az egész kertecske tönkrement a szárazság miatt, és a sok munka miatt két hétig ki sem jutottam. Amikor végre ráértem kimenni, takaros kis virágoskert fogadott, sok-sok nyíló virággal - a sivatagi körülmények ellenére is! Aminek meg külön örülök: az áprilisban hajtatásra elültetett szőlővesszők egytől - egyig levelet bontottak!
Jövő héten, azt hiszem, nagyobb lesz a pörgés, megkezdődik a palántázás, a nagyobb gyommentesítési akciók. Addig egy kicsit lazítok...
Virágzik az akác, a bodza, esténként illat-árban úszik minden. Megkezdődött a bodzavirágszezon! Ma elkészítem az első adag bodzaszörpöt. Bodzalelőhelyem a tesómék háza melletti kiserdő... Andi, te már tettél el bodzaszörpöt idén? :-)

11 megjegyzés:

  1. Megnéztük a kéthetes előrejelzést a köpönyeg.hu honlapon, +8-9°C lesz a fagyosszentekkor, szerintem aki akar, palántázhat.

    VálaszTörlés
  2. És eső nem lesz végre?
    Idén még nem tettem el, Ági, izgulok is, nehogy lemaradjak róla! Minden évben ez a stressz! :-)
    Sajnos nekem nincs ilyen jó kis várostól távol eső lelőhelyem, de azért teszek el minden évben. Irigykedem most, hogy nektek már van friss bodzaszörp. Én egyébként a héten bontottam fel az utolsó üveggel a tavalyiból, úgyhogy nem vagyok nagyon kiéhezve :-)

    VálaszTörlés
  3. Igen, aki dolgozik egész nyáron, annak van, aki hegedül, az meg nyeli az éhkoppot. Csúnya lusta tücskök.

    VálaszTörlés
  4. De tud élni! Szerintem még a tücsöknek is igaza van valahol... :-)

    VálaszTörlés
  5. Én is találtam még másfél üveggel a tavalyi szörpből, kiraktam feltűnő helyre, hogy kiccsaládom gyorsan igya meg. A málnaszörp úgyis elfogyott. Tegnap megint akartam szedni virágot, de a kiserdőt a környékbeli bodzaszörprajongók már teljesen lemellesztették. Kiballagtam hát a határ egy távolabbi pontjára, ott szereztem be a szükséges adagot. Azt a receptet, amiből tavaly a szörpöt csináltam, már nem találtam meg. Egy másikat használtam, remélem, ez is jó lesz, nem penészedik be, mint tavalyelőtt.

    VálaszTörlés
  6. A héten egyik nap valamelyik kereskedelmi tv-csatorna reggeli műsorában egy önjelölt szakács Rubint Rékát oktatta bodzaszörp készítésére. Kész röhej volt... A "séf úr" váltig állította, hogy a bodzavirágot egyáltalán nem szabad megmosni, mert elmegy az íze. (Mert ugye úgy az igazi, hogy amíg a szirupban áznak a virágok, ázzanak benne a hernyók, levéltetvek is... Attól lesz finom és tartós, nemde?) Utána toljuk meg tartósítószerrel dögivel, szűrjük le, majd gőzöljük fél órát az üvegekbe töltött szirupot. Az üvegbe tegyünk dekorációnak bodzavirág-darabot - ami jövő februárban barna cafatként fog majd úszni a pohárba kitöltött szörpön. Vajon Rubint Réka kihalássza majd a műkörmeivel?
    befejezem a tudálékoskodást (bevallom, nekem se volt mindig sikeres a bodzaszörpgyártásom), de a műsort több, mint idétlennek találtam, az elkészítési módot meg alapvetően rossznak.

    VálaszTörlés
  7. Hát bevallom, én se szoktam lemosni a virágokat, anyutól úgy tanultam, hogy akkor pont az értékes virágpor ázik ki belőle. Viszont minden egyes virágtányért átnézek, és a vastag szárról levágom a kis virágokat, így a nagy virágtányérból sok-sok kis virágtányér lesz, így kerül az üvegbe. Ilyenkor magam elé szoktam húzni egy zacskót szemetesnek, odakészítek egy pohár bort, és a virágokat egyenként kézbevéve jól átnézem, hernyót, pókot kiüldözök a lakásból, tetves részt kidobom. A tetveket asszem úgysem lehet lemosni a szárról, annyira ragacsosak. A többi lakó pedig garantáltan nem megy át a mustrán! Amikor leszűröm a szörpöt, még sosem úszkált semmilyen bogár a tetején. :-)
    A többivel egyetértek. Még jó hogy nem nézek tévét sosem! :-) Legalább ilyeneken nem húzom fel magam! Elég nekem a közlekedésben szerzett tapasztalat a sötétségről ami a fejekben van!

    VálaszTörlés
  8. Én úgy mosom, hogy csak a szárrészt, egészen a tövéig, a maradékot én is lenyírom. Pár éve még nem vágtam le, és bodzaszár ízű szörpöm lett. :-)
    Azt hiszem, az idén használt recept is megjárja, gusztusosnak, illatosnak,áttetszőnek tűnik, penésznek nyoma sincs.

    VálaszTörlés
  9. És mikor szokott penészedni? És hol? a tetején, amikor már üvegekben van? Nekem még sosem volt penészes (vagy lehet, hogy nem vettem észre?) Ha egyáltalán valami baja lesz a szörpnek, akkor az, hogy fel szokott forrni és kifut az üvegből, de én úgy is szeretem (bodzabor?)! :-)
    A bodzaszár ízű szörp se lehet rossz! :-)))

    VálaszTörlés
  10. Két éve csináltam mosás nélkül a szörpöt, és a szirupban ázó virágokon a 2. napon szőrös, szakállas szürke penész jelent meg, amit én a bodzavirág mosatlanságának tulajdonítottam, mert az üvegeket alaposan kifertőtlenítettem. Ki kellett borítanom az egészet, és újat csinálni. Utána már mosva készítettem, és nem volt vele baj, leszűrve, az üvegből se futott ki.

    VálaszTörlés
  11. Aha, ilyet én biztosan nem láttam (remélem) :-) bízom benne, hogy észrevettem volna, ha van a virágon ilyen csúnya penész.

    VálaszTörlés