2009. május 23., szombat

A szivárvány színei


Ma tesóm - tanulmányai miatt - nem lesz blogközelben, ezért pofátlanul beletúrok az ő reszortjába: írni fogok én is egy évelő virágról. Ez pedig az írisz, vagyis szép magyar nevén a nőszirom. A http://www.terraalapitvany.hu/ oldalon Magyarország összes, vadon növő íriszfaját megtalálhatjátok. Eszerint Magyarországon él tarka, sárga, szibériai, magyar, homoki, pázsitos, apró és korcs nőszirom. A sárga nőszirom kivételével mindnyájan védettek, 5-50 ezer Ft eszmei értékkel. Tarkaságuk rabul ejti a virágkedvelők szívét, nem véletlenül! Azt gondolhatnánk, hogy ezek a csodás növények csakis valamelyik nemzeti park mélyén láthatóak, pedig számos fajtával szerintem mindenki találkozott! Elsőként a "királynővel", a magyar nőszirommal. Ez egy lila, csodás, csak Magyarországon előforduló, vagyis endemikus faj, 50 000 Ft eszmei értékkel. Ha benyúltok a pénztárcátokba, és előkaptok egy húszast, megláthatjátok ezt a csodás virágot. (Csak dicsérni lehet a pénzérmék "dizájnerét", hogy egy ilyen csodálatos növényt látott jónak a pénzérmére veretni, nem valamilyen elcsépelt politikai szimbólumot hordozó képet.)


Ismerős még a korcs nőszirom is: a kertészetekben is fel lehet fedezni, fehér, kék színváltozatokban. Nekem is van a kertben, a győri virágpiacon vettem kedves, idős kertész bácsikámtól, aki hajdanán egy kertészeti katalógusból rendelte, s szépen elterjedt a kertjében, olyannyira, hogy ma már a piacon árulja a töveket. Vadon a korcs nőszirom védett, 10 000 Ft eszmei értékkel. A harmadik ismerős a mocsári nőszirom. Ahol víz van, ott hamar megjelenik, és kibontja sárga virágait. Hihetetlenül szívós, a legfurább vizes helyeken is megél. Mosonmagyaróváron a Malom-ági Lajta szemetes, szennyvizes, a beleengedett termálvíztől forró, pocsolyás vizében éppen olyan szépen virít, mint a szigetközi Duna-ágakban vagy a kiskerti dísztavacskákban. Őt is meg lehet vásárolni kertészeti árudákban. Barna mintázatú sárga virágai miatt a Szigetközben "fostos liliomnak" is hívják! :-)

Nekem van szibériai nőszirmom is, Hédi előkertjében van "bérnevelésben". Ő is a piacról való, hiszen a szibériai nőszirom megél a kertekben is, de aránylag ritka. Április elején ültettük el, most még csak olyan, mint egy fűcsomó. Remélem, jövőre már számíthatunk a ritka, kék virágokra...

Az apró nőszirom nemesített, kerti változata is elég gyakori. Egyszer ültettem, egyszer virágzott, aztán kifagyott. Hédinek viszont pazarul nyílt a kék színváltozat kora tavasszal:Ez egy hagymás évelő, ősszel ültette el tesóm a hagymáit kék gyöngyikékkel, angol jácintokkal és puschkiniákkal egy csapatba, hogy hetekig legyenek kis, kék virágjai.

Sok helyen látni a holland írisz sárga, lila, kék, fehér virágait is, ez is a virágkötők egyik kedvence:
Ez egy fura növényke. Virágainak elnyílása után zöld levelei leszáradnak, de már szeptemberben - hónapokkal a tulipán és más, tavasszal virágzó hagymás, gumós előtt - előbújnak zöld, kemény, tőrszerűen hegyes, viaszos levelei. A tél, fagy a leveleknek meg se kottyan! Azonban a bimbók csak május környékén jelennek meg, akkor aztán csodálatos látványt nyújt a vegyesen virágzó íriszek csoportja. Hagymáit ősszel kell elültetni, talajra nem különösebben igényes. Kár, hogy nem nagyon illatos, nem úgy, mint a követkető csoport, a gumós íriszeké. A gumós íriszek ilyentájt nyílnak, lépten - nyomon lehet különféle színváltozataikkal találkozni. A piros kivételével minden színben megtalálhatóak. Eddig láttam világoskéket, sötétkéket, fehéret, sárgát, sárgát lilával (gyakoriak köztük a többféle színű vagy mintázatú virágok), sárgát barnával, rózsaszínt kékkel, tiszta rózsaszínt, bronzbarnát, lilát, feketét(!), narancssárgát. Nem véletlenül nevezte el a botanika írisznek, vagyis szivárványnak a virágot! Van törpe és csíkos levelű változata is. Nagy vágyam, hogy egyszer minden színt összegyűjtsek! Eddig van sárga és ólomkék sziklakerti törpe - ez a kedvencem:
Találtam még tiszta fehéret, csíkos levelű kéket, lilát, lilát fehérrel, sárgát, sárgát lilával és sárgát barna mintázattal. Ezek a növények egytől egyig hatalmas, csicsókaszerű rizómákat nevelnek a föld felszíne alatt. Idővel ezek a gyöktörzsek a felszínre törnek. A rizómákkal az év minden szakában könnyűszerrel lehet szaporítani. A nagy termetű, különleges (a vad, sárga-kék színváltozatoktól eltérő színű) , pl rózsaszín, barna árnyalatú íriszek nagyobb gyöktörzseket nevelnek, ezek kényesebbek. Az illatuk lenyűgözően édes, így orgonavirágzás után mindig ez az illat lengi be esténként az udvart, feledtetve a felhőkben szálló szúnyogok csípéseit... A virágok elnyílása után a virágszárakat vissza szoktam vágni, hogy ne érleljen a tő termést. Igaz, csak egyszer láttam, hogyvalamilyen magkezdemény-féle megjelent az elnyílott virágon, szerintem ezeknek a hatalmas virágcsodáknak a nagy része meddő. Pár évente az íriszágyást fel szoktam ásni, mert a gumók miatt kapálhatatlan a földje, és brutálisan be bír gazosodni. Általában sokkoló mennyiségű gumó kerül elő a talajból. Ekkor a töveket szét szoktam szedni, aztán a felét elajándékozni rokonnak-ismerősnek. A feltúrt virágágyás talaját fel szoltam javítani komposzttal, pár zsák virágfölddel, hiszen a rizómák minden táperőt magukba zártak, ami a talajban volt. Aztán visszaültetem. Hegyes, viaszos, túlélős zöld levelei - pláne a csíkos változaté - virág nélkül se mutatnak rosszul. Jövő tavasszal pedig - áprlistól júniusig - jöhet a következő virágözön és illat-áradat...

7 megjegyzés:

  1. A íriszekre abszolút igaz, hogy a sokféleség gyönyörködtet. Rengeteg szépen összeválogatott ágyást lehet látni a kertekben, még egyébként szegényesen beültetett udvarokban is. Sokan gyűjtik a színváltozatokat. Neked melyik a kedvenced? Nekem a fehér, a bordósbarna, meg a rózsaszín.

    VálaszTörlés
  2. Nekem a fehér, a rózsaszínű, a tőled kapott ólomkék és a fent látható sárga-barna. Ja, és imádom a holland íriszt is, ma hozok anyunak egy csokorral.

    VálaszTörlés
  3. A holland íriszt melankolikus és sznob légkör lengi körül...

    VálaszTörlés
  4. Miért? :-)
    Azt hiszem, pont ilyet ültetett a szomszéd a ház másik oldalára, amilyen az utolsó képen van. Persze még nem virágzik, úgyhogy csak a leveleiket tudom összehasonlítani.

    VálaszTörlés
  5. Kíváncsi vagyok, milyen színű lesz!

    VálaszTörlés
  6. Majd úgyis lefényképezem. Csak nehogy kiderüljön, hogy nem is ilyen virág... :-)

    VálaszTörlés