2009. május 3., vasárnap

Terméskötés

Így hívják azt a folyamatot, amikor a fák elhullajtják virágszirmaikat, helyükön picike, zöld gyümölcsök jelennek meg. Azt mondják, akkor jó a terméskötés, ha a virágoknak legalább a 30 %-ból kis gyümölcs lesz. Persze, amíg a kezdemények beérnek, számtalan veszély fenyegeti őket: kártevők, növénybetegségek, aszály, jégverés. Szerintem ha a virágok 15%-ból gyümölcs lesz, az már jó termés.
Nézzünk körül a gyümölcsoviban!
A homályosan kivehető pirosas bogyócskák a már, az Őszibarack c. bejegyzésnél szereplő Red June nektarin pici terméskezdeményei. Már most pirosak. Érdekessge ennek a fának, hogy igazán jó termést csak minden 2. évben hoz. Hiába volt idén dús virágzás, a fa elrúgta a kis gyümölcsöket, vagy a virágok voltak terméketlenek. Pedig a fát öntermékenyülőként vettük. Ki tudja? Gondolom, ez lehet a fa normál életciklusa.
Ők a Bosc kobak körte gyümölcseinek csemetéi, sajnos nem tudtam őket olyan minőségben lefotózni, ahogy szerettem volna. Ez a fa is csak 2 évente terem, de virágokat is csak minden 2. évben hoz bőséggel. Az idei egy ilyen 2. év, tele van gyümölccsel. Ezt a fát determinált növekedésűként vásároltuk, el is hittük, hogy kicsi marad a gyenge csemete. Most kb. 10 éves, és a tizenegy fokú csúsztatható létrának a +2 méteres toldalékjáról tudtuk leszedni csak a gyümölcsöt legutóbb. A fa legtetejéről, bevallom, úgy vertük le, mint a diót, aztán a kicsit ütődött gyümölcsök rögtön mentek az aszalóba. Ezt eljátszottuk a kajszibarackkal is, ami lekvárrá lényegült át a leveréstől számított két órán belül.Ezek a vilmoskörte gyümölcsei. A fa a másik körtefa szerelme. Egyik fa sem teljesen öntermékenyülő, s párban állnak, egymást kiválóan porozzák. A 2 éves termőciklus itt is megvan, de ez a fa pont abban az évben terem mindig, amikor a másik nem. Ezért mindig kiegyenlített a körtetermés.
Az almafák tisztára ugyanezt csinálják: egymást beporozzák, egyikük az egyik, másikuk csak a másik évben terem. Tavaly az Éva almát fulladásig ettük, idén a Golden Delicious soros a terméssel. Ez a Golden Delicious.Ezek Hédi piros ribizlije első termésének füzérei:ezek meg az én fehérribizli-gyöngysoraim.
Andi, nagy feladat vár rád! A tesómat júliusig hozzá kell szoktatnod a befőzés gondolatához, mert a barackfája így néz ki:

Minden ága púpig van gyümölccsel.

Az egresen - bár még csak két éves fácska - is mutatkoznak gyümölcsök, Laci nagy örömére. Szíve csücske ez a kis fa.

Cseresznye és meggy... A csersznye minden évben dúsan terem, most is megbízhatóan megkötötte a maga kis gyümölcseit. Sajnos a monília megint biztosan tarol köztük, mint tavaly. Permetezni meg nem tudjuk a fát, mert olyan nagy, terebélyes. Csak alul, meg az elérhető magasságokig kap egy-egy adag gombaölőszer-löketet.

A meggyfa termése idén elég silánynak indul. Rengeteg virág volt rajta, de a szirmok lehullása után csak a pucér virágszárak meredeznek, itt-ott egy-egy szem gyümölccsel. A dió még csak most virágzott el, most dobta le a fa a "kukacokat." Diókezdeménynek még nyoma sincs. A négy fából kettő csemetekorú úgyis, még nem terem. Szóval idén valószínűleg lesz egypár nektarin, nyári alma nem sok, őszi alma bőven, meg őszi körte is. Cseresznyézni is lehet, meggyet,egrest csak csipegetni, barackot meg befőzni.

8 megjegyzés:

  1. Hédi, te pedig a nagy befőzőfazekakat! :-)

    VálaszTörlés
  2. meg az üvegeket! Jaj de várom már!!!!

    VálaszTörlés
  3. Hédinek még befőzőfazeka sincs, ápolni kell a lelkét júliusig, hogy befőzzön!

    VálaszTörlés
  4. Meg a Cavintont. Meg a Seduxent. Meg a vörösbort.

    VálaszTörlés
  5. Ismételten kérdezem,tesó: nem ziziztél be egy kicsit a sok beadandó - írás közben? (A Xanaxot kihagytad!)

    VálaszTörlés
  6. Nem ziziztem be jobban, mint szoktam, de a vörösbor megvolt, a xanaxot meg hasonlókat nem szeressem.

    VálaszTörlés