2009. május 31., vasárnap

Vadszelíd

Számomra fontos a harmónia a környezetemmel, az az érzés, hogy egy nagy egész része vagyok. Kis kertem is része a természetnek, és tulajdonképp nincsenek is éles határok az úgymond művelt kert és az úgymond vad természet között. A mi környékünkön szántalan kerti növény vad megfelelője vagy rokona szinte karnyújtásnyira megtalálható, ebből gyűjtöttünk egy csokorra való páros-hármas fotót. A "vad" képeket Ági, a "szelídeket" én készítettem.

Zsályák: mezei és orvosi




Nőszirmok
:


Szamócák: egy a rétről és az erdei


Menták
: vad és zöld

Lenek: réti és kerti


Kakukkfüvek: réti és kerti

Szarkalábak: itt trió: mezei, egynyári és évelő


Nefelejcsek, boglárkák


Margaréták

Gyöngyikék

Éljen a sokszínűség.

6 megjegyzés:

  1. Tény, hogy egyik-másik vadvirág legalább olyan szép, vagy még szebb, mit a nemesített. A szamócánál tesóm csal és ámít, mert az erdei szamóca a kertjében van, én neveltem neki magról, nem ment érte az erdőbe! :-) Mivel otthon már leterem az eper, eperfüggőségemet kielégítendő, titkon le szoktam zabálni róla a pici, puha, balzsamos ízű gyümölcsöket. Tegnap este Hédiék baráti látogatásra mentek valahova, nekem meg este negyed kilenckor erős kísértésem támadt, hogy hátraosonjak titkon a kertjébe, és felfaljam a maradékot, ami még a bokrocskákon van, de aztán fékeztem magam...

    VálaszTörlés
  2. Lehetne ám folytatni a sort...
    Hóvirág, ibolya, százszorszép, az erdélyi turbánliliom, pipacs, medvehagyma, vadsóska, a cserjéknél a cserszömörce, a mogyoró, a bangiták, az iszalagok, a fáknál a mezei juhar, a füzek - mind hasznos, szép és természetközeli.

    VálaszTörlés
  3. És vegyszerezés, tápoldatozás, kéregmulcs, talajcsere nélkül nevelhetőek.

    VálaszTörlés