Kerti és természetjáró kalandok

Hédervár

10 megjegyzés
Belejöttünk a tekerésbe, tettünk egy kis túrát a szigetközi bringaúton és mellékutakon. Célunk a hédervári kastély szabadon látogatható parkja volt. A faluban egyébként sok látnivalót találhatunk.

Kapuőrök.

Előző nap esküvő lehetett a kastélyszállóban, a különleges virágdekorációk még láthatóak voltak. A bejáratnál borostyánkoszorú, az oszlopokon is spirális borostyánfüzérek...

A kastélyhoz csatlakozó kis épület ablakaiból szép kilátás nyílik az összes irányba. Képek keretben, facsoportok és tisztások.

A Darnó-Hédervár csatorna rendezett partú patakként kanyarog a parkban, amúgy jót tesz a faluképnek is. Fa- és betonhidacskák ívelnek át rajta.

Szemrevaló szobor, fejtörésre késztető történet: két kentaur, két nő.

Óriási platán, a kastélytól balra az ér felőli oldalon. Olyan másfél méter lehetett a tövénél található "buckó" fölött az átmérője.


Az őszi termések sokasága, többek között a kökény is érésnek indult. A galagonya is piroslik, a kecskerágók még halványak. Sóskaborbolyát is láttunk, a termése összeaszalódóban.

Lipót felé félúton: halványlila virágú seprence. A fehér mindenütt előfordul , Héderváron a lilás van többségben az árokpartokon. Ezt a színváltozatot sok helyen a kertekbe is ültetik, a piacon árusított csokrokban az őszi virágok kísérőjeként használják. Dédi például lángvirágokkal vegyesen ültette el a kertjében, tőle az ötlet, hogy vadvirágmagvakkal, tövekkel is érdemes bajlódni.

Vadkamilla virága, még jó néhány tő virít mindenfelé.

Lipótról Darnózselire vezet a védett vadgesztenyesor. Potyogtak a termések a fejünkre.
Az utolsó szakaszon kipróbáltuk a szigetközi bicikliút utolsónak elkészült, Darnózselin átvezető szakaszán, megállapítottuk, hogy különb, mint a többi. Kellemes délutáni program volt, lesz még több hasonló.

10 megjegyzés :

 1. Nagyon szép helyeken jártatok! Ügyes ez a keretes fényképezés, a vadgesztenyesor gyönyörű. Szívesen csatlakoznék hozzátok ;)
  Kár, hogy olyan messze vagytok.

  VálaszTörlés
 2. Hogy a csodában voltatok Székesfehérváron meg Héderváron egy nap alatt?

  VálaszTörlés
 3. Az híres hédervári tölgyet nem néztétek meg?

  VálaszTörlés
 4. Keveredés volt, nem tudtunk Fehérvárra menni.

  Hát azt a tölgyet most nem néztük meg, mert eltértünk Lipót felé, van egy kocsma, ahol kapni csapolt Staroprament.Majd legközelebb. Képolnakertben van az a tölgy, általában zárva a kerítés.

  VálaszTörlés
 5. Szia Mama! Megírhattad volna azt is, hogy mennyire ízlett neked is a friss Staropramen sör a kastély parkja melletti egységben.
  Jani

  VálaszTörlés
 6. Végrevégre! Éljenéljen!
  Megszólalt! : -))))))

  VálaszTörlés
 7. Újabb kommentelő, aki még palacsintát is süt nekünk! Csók a képére!

  VálaszTörlés
 8. Üdvözlöm Papát én is! :-)

  VálaszTörlés
 9. A Papa üdvözöl, és azt mondta, hogy az összes exét Andinak hívták.

  VálaszTörlés
 10. Drága Papa, tud választani! :-))

  VálaszTörlés