2009. szeptember 5., szombat

Gyümölcstárolás

Tulajdonképpen apósom hívta fel a figyelmemet erre a témára. Takarékos másodállású gazdálkodó és borász lévén, a saját munkája gyümölcsét nagyon megbecsüli. Csütörtökön szüreteltünk nála, és akkor mondta, ki akarja próbálni, hogyan lehet a szőlőt januárig eltartani. A téma szerintem mást is érdekel, ezeket találtam róla:
- és a jó öreg Hangya újság-féle kiskátéban egy érdekes mód, 1934-ből.
Vannak még régi gyümölcseltartási trükkök, régi szakácskönyvekben, gyűjtök össze néhányat, hátha érdekli valamelyikőtöket!

6 megjegyzés:

  1. Abban a biokertes könyvben, amit a múltkor kértem tőled, egy csomó van, csak az a baj, hogy mind elég körülményes, sem megfelelő hely, sem elegendő idő nincs hozzájuk. Most még keveset teremnek a gyümölcsfáink, de egy-két éven belül nekünk is ki ki kell találnunk a tárolás módszereit.

    VálaszTörlés
  2. Kíváncsian várom az ötleteket, bár pillanatnyilag itt a panelben engem ez a probléma még nem érint ... sajnos.

    VálaszTörlés
  3. Mi a szüretkor leszedett vastagabb héjú szőlőket tesszük el úgy,hogy 2-2 fürtöt összekötünk és egy boton szellős helyre tesszük (mint ahogy a szallonnát teszik a spájzban).December-januárig jó.

    VálaszTörlés
  4. Találtam, ill. hallottam még vagy háromféle módozatot gyümölcstárolásra, jövő héten felrakom.

    VálaszTörlés
  5. Apósom is ezen a felaggatós módszeren gondolkodott. Az volt a gondja - még sose próbálta - , hogy milyen helyiségben kell felaggatnia. Sötétben? Világosban? Párásban vagy szárazban? Megfelel-e a borospince, vagy annak a hűvös, fagymentes tárolóverme? Kell-e viaszt cseppenteni a szőlőfürt szárcsonkjára? Mindenfajta szőlő betározható így?

    VálaszTörlés