2009. szeptember 26., szombat

Hídverés - harmadszor...

Hédivel folyamatosan nyomon követjük a halászi híd építését. Minden nap kisétálunk és fotózunk, hiszen egy hídépítés ugye - mint írtam-, nem mindennapos látvány. Néhány fotó, amit tesó nem örökített meg, vagy már nem láthatott: a régi híd összegraffitizett, ócskavasnak eladandó, szétdarabolt maradványai - azóta már talán a roncstelepen:Nyunyikám a markoló kanalában... Az ígéret szeint a tegnapi napon húzták volna pontonokon helyére a hidat. A nagy "attrakció" érdemi előkészítése már két napja folyt, szegeltek, kábelkötegeket hegesztettek. Fél kettőre ígérték a híd helyreúsztatását, ennek megfelelően egy óra után már jókora tömeg verődött össze a Mosoni - Duna két partján a nem mindennapi látványra. Megérkezett a tv, a megyei napilap újságírói, kamerásai, fotósai, mondenféle főmuftik. Interjúvolták a polgármestert, a művezetőket, meg Isten tudja kiket. Egyszerre csak felberregett az aggregátor, és a régi híd tetején kiáltás harsant "Indulunk!"
A csörlők dolgozni kezdtek, a kábelek megfeszültek (amik az új híd kék lábazatával párhuzamosan, a régi híd betonlábazatának támasztott deszka és a dagi bizonsági őr bácsi válla közt, fehér csíkként észlelhetők. Sajnos nem engedtek közelebb...) egyre és egyre feszesebbek lettek, végül vízszintesen álltak. Az új híd megindult a pontonok felé...Lélegzet-visszafojtva bámult mindenki. A régi hídon faggatták a munkásokat "Gyuri bá, hogy haladunk?" - "Jól, oldalról is szépen csúszik" Öröm, ragyogó szemek. Lesz híd, hétvégén már a bicikliúton mehetünk Óvárra!
Egyszercsak fémes csattanás, és lefagy az idill: az összes vontatókábel szakadtan csüngött a vízbe a ponton kék-sárga széléről...Ma már nem lesz hidunk... Este még kisétáltunk, a kábeleket rohamosan javították, de még nem voltak kifeszítve. Az alkonyi kép egészen hasonló, mint tesómé, a folyó - még mindig a vágyott híd nélkül. Az alkonypír csak a régi roncsokat színezgeti.Ma még nem jártam arra, talán Hédi fotóz, de a webkamerán láttam, már kifeszítették a kábeleket. Nagyon várjuk a folytatást!

20 megjegyzés:

  1. Alig akartam elhinni a hírt, reméljük, ma végre sikerül, szorítok nekik. Csoda, hogy az elszakadó kábel nem okozott balesetet.

    VálaszTörlés
  2. Nem is okozhatott, mert a kábel a víz felett volt, a balesetvédelmi szabályokat meg úgy vettem észre, betartják (mentőmellény, sisak, védőital stb), nem úgy, mint sok más építkezésen. Gondolom már csak azért is, mert olyan kiemelt érdeklődéssel figyeli mindenki, hogy haladnak a híddal.

    VálaszTörlés
  3. Izzik a webkamera, lehet, hogy le is fagy.

    VálaszTörlés
  4. Úgy izzik, hogy belefagy... Mikor indultok?

    VálaszTörlés
  5. Pedig szegény hidat tegnap fel nem virágozták, de úgy fellobogózták, mint Gábor Áron rézágyúját...

    VálaszTörlés
  6. Nem tudom, mikor indulunk, van egy kis gond.

    Nem mondod, hogy fellobogózták?!

    VálaszTörlés
  7. A webkamera képének bal szélén látszik elvileg.

    VálaszTörlés
  8. Az a fehér? Azt hittem, valamelyik ember beleizzadt a pólójába és felrakta száradni.

    VálaszTörlés
  9. Micsoda élet van nálatok! Mindig történik valami . A webkamera valóban nagyon le van fagyva :-((

    VálaszTörlés
  10. Hát alig várjuk, hogy elkészüljön az átúsztatás, Ági 3 helyett kb. 15 km-t teker a melóhelyére, ez a kocsikra is igaz. Reméljük, holnapra kész lesz a bicajsáv, november végére pedig az első forgalmi sávot is átadják az autóknak.

    VálaszTörlés
  11. Nem tizenötöt, huszonkettőt. Óvár Halászi felőli oldala ilyen messze van.

    VálaszTörlés
  12. Tényleg, nem is számoltam bele az átjutást a teljes városon.

    VálaszTörlés
  13. A webkamerán csak azt látni, hogy lobog a zászló, folyik a Duna és sehol senki.

    VálaszTörlés
  14. Azért örület,hogy webkamerán is nyomonkövethető a hidcsere.Tényleg fontos lehet.Néhány éve nálunk a 37-es főutat zárták le 1,5 évre!!Azt sem tudtuk hogyan haladnak a felújitással aztán egyszer megnyitották és ledöbbentünk-mit csináltak itt 1,5 évig?Mert semmi sem utalt komoly munkára.A másik sávot (amikor már a nép is láthatta)6 hónap alatt elkészitették (pedig talajmunka is volt).Vagyis ha láthatjuk hamarabb kész.

    VálaszTörlés
  15. Annyit a webkameráról, hogy az tök jó reklám a helyi rádiósinternet-cégnek, az ő honlapjukon keresztül lehet megnézni

    VálaszTörlés
  16. Milyen édes ez a kiscsaj! Pont ilyennek képzeltem! És a keze be van kötve szegénynek még mindig! Köszi Ági

    VálaszTörlés
  17. Köszönjük a dicséretet, Andi! :-)
    A webkamera a fémtolvajok ellen ideális. Van biztonsági őr is, de az mindig a híd alatt van, és horgászik.

    VálaszTörlés
  18. Kicsit félelmetes volt, ahogy a híd megmozdult, aztán elszakadtak a kábelek.

    VálaszTörlés
  19. A mai napon úgy látom, érdemes lesz lesni azt a webkamerát, már félig átért a híd.

    VálaszTörlés