2009. szeptember 9., szerda

Tervek őszre

Most a betakarításnak, raktározásnak jött el az ideje, közben azonban gondolni kell a jövő évre is, hiszen az ősszel elvégzett munkával alapozzuk meg a következő év termését és növénypompáját. Idén nincs szándékomban új növények sokaságát beszerezni, hiszen a hely fogytán. A mostani őszre tervezett teendőim a következők:

Van néhány kisebb, „iskolás” díszcserjém, például túróvirág=gyöngyvirágcserje=Deutzia scabra,

- zanót=Cytisus scoparius,

- gyöngyvessző=Spiraea latifolia

Ezek és még néhány évelő segítségével szeretnék egy csinos vegyes ágyást kialakítani a füves területen.

A ház mögötti, déli fekvésű napos ágyásban sok növény szenved, számukra hűvösebb helyet kell találni, a napimádókat pedig ide áttelepíteni. Talán így termésérlelésre lehetne bírni a fügét. Az ágyás talaja homokos, nem árt némi talajjavítás. Az üres helyekre erdők-mezők patikáját, gyógynövényeket telepítek (például cickafark, zsálya, menta, citromfű). Tavasszal magról szeretnék kinevelni pár növényfoltra valót, illetve töveket gyűjteni a szennyeződésnek kevésbé kitett útszélekről. A hagymások közül pedig nárciszokat ültetnék ide szívesen, koraiakat is, valamint a kedvenc fajtámból. a fehér nárciszból néhány csoportnyit. .

- a szőlősorok elejére kerülnek a ház mögül kiemelni való rózsák (betegségjelző). A teltvirágú kúpvirág is úgy látom, inkább félárnyékos helyet igényel.

- a zöldségeskert duplára nagyítását is tervezem. Most 100 m2-en neveltem zöldségeket, jövőre kétszer ekkora területet szeretnék beültetni (azért nem szándékozom beletelepedni tesóm kedvenc témájába, ha valami nem tetszik neki, úgyis kijavít.) A kerti vetésforgó rendszerének kialakítása is terveimben van. Erről később bővebben is írok majd, indítunk egy bejegyzéssorozatot.

4 megjegyzés:

  1. Jó nagy munka lesz a növények átültetése, de nagyon rendes vagy, hogy figyelembe veszed a napigényüket és próbálsz segíteni nekik!

    VálaszTörlés
  2. Ez nem rendesség, hanem önzés, rossz nézni, ahogy kerülgeti őket a pusztulat, a sok sárguló, foltosodó levél miatt elég ronda az egész ágyás összképe.

    VálaszTörlés
  3. Hú, látom, hogy jó sok mindent tervezel! Én is bajban vagyok sokszor, nem találom egy-egy növény megfelelő helyét.
    Hédi, ha már itt szó esett virágzó cserjékről is: esetleg nem tudod, hogy a rózsaloncot hogyan kell kiteleltetni? Maradhat-e a földben, vagy ültessem át cserépbe és vigyem fagyálló helyre?

    VálaszTörlés
  4. Semmit sem kell csinálni vele, teljesen télálló. Szerencsére.

    VálaszTörlés