2009. szeptember 12., szombat

Tök égő avagy ez a falusi fíling

Nem kifejezetten kerti téma a mai, bár kapcsolódik hozzá. Egy nem túl lényegesnek tűnő, de késhegyig menő indulatokat kiváltó dolog: az égetés. Mert ugye éljen a komposztálás, vivát... De! Mi legyen a tüskés rózsanyesedékkel? A gyerekcsukló vastagságú, fás gyomszárakkal, a kukoricatuskóval? A tavalyi avarral? A kinyiffant babkarókkal és társaival? Mert ezek a komposztban nem bomlanak le, csak hosszú évek alatt, a lágyszárúkból csinált, könnyen korhadó komposzt minőségét nagyban rontva. A kommunális szolgáltató mifelénk ezt nem viszi el, mint kis hazánk más, boldogabb vidékein. Mi marad? Elégetjük ezeket a maradványokat. Eddig működik is, itt nem tilos az égetés a faluban pont ezért. (Ha betiltanák, meg kéne szervezni a kertihulladék-elszállítást az önkormányzat részéről, de ott még nem tartunk... )
Ezért előfordul, hogy csendes estén elvonulunk a kertbe egy-két vödör vízzel, papírral és gyufával, hamarosan lobog a máglya, és hamuvá válik a csontszáraz gyomszár.
Ez az alapeset, ezt azért a falusiak egymás közt tolerálják. Halászin azonban nem ilyen egyszerű... Ugyanis ez egy vegyes község, annyiban, hogy vannak a "tősgyökeres" falusiak, akik ezt megszokták. Vannak azonban a kiköltözött, falusi békére vágyó urbánus lelkek, akik úgy tudják, hogy ez tilos, és megkezdik a szokott őszi feljelentgetéseiket: XY éget, börtönbe véle! Volt, hogy minket a kályha-és kandallókészítő kisiparos (!) akart feljelenteni avarégetés miatt. Azt elfelejtik, hogy a szép, új házikóik kandallóiba télen a fűtéshez beszórt vizes fa milyen irtózatos bűzt csinál. Azt nem ők szagolják a jó meleg szobából, hanem az a "buzi falusi", aki ilyenkor is kint matat.
A valósághoz az is hozzátartozik, amikor a szomszédunkban, a polgármesteri hivatal közhasznú munkása- helyzetével visszaélve: őt ki jelenti fel? - elkezdi égetni csendes délelőttökön az egész faluból, a közterületekből a hivatal telkére hordott vizes fűnyesedéket, nekem is kinyílik a bicska a zsebemben. A tűzrakóhelyük mellett van a védőnő rendelője. Vastag, szürkésfehér füst lep be mindent, a rendelésre jövő kismamákat, babákat. Télen meg sokan szénporral meg tatai brikettel fűtenek, ami szintén kincstári, kénhidrogénes bűzt áraszt. De tilos legyen fűteni? Sok lelkiismeretlen alak is kihasználja az égetési lehetőséget, pl. az egyik kocsmáros, aki a konténerjébe nem férő PET-palackokat égeti nagy tömegben. Szerencsére gumi-és kábelégetők mifelénk nem tanyáznak, akkor lenne még csak cudar világ! Sokan meg "itt lehet égetni" felkiáltással az avar-és kerti gazégetést egybekötik a lomtalanítással, és gyerekpelenkától a műszálas otthonkán át a leamortizált fóliasátorral meg a csibepucolásból kimaradt tollal bezárólag meggyújtanak minden házi ocsmányságot. Ablaknyitás, kinti teregetés innentől felejtős...
Bevallom: mi is égetünk, komposzt ide vagy oda, tesómék is, mert van, amit nem lehet máshogy megsemmisíteni. Mi lenne a megoldás égetés ügyben, hogy legyen a falusi élet a lehetőségek keretein belül füstmentes de ne az erdő aljába hordja ki a kórót a nép (mert ha tiltják az égetést, de nem szállítja el a szemetes, persze, hogy illegális lerakókat fog a keri ramaty bővíteni)? . Talán az, hogy az égetést időhöz kéne kötni: mondjuk csak sötétedés után lehetne tüzet gyújtani (amikor már mindenki behúzódott a házába), a műanyag és háztartási szemét égetéséért bírságolni (persze csak az után, hogy a polgármester beszüntetné a hivatal telkén az égetést!), és ami legnehezebb lenne: némi toleranciát tanúsítani egymás iránt: ne a feljelentgetés és a szomszéddal való kitolás melegágya legyen a kerti hulladék megsemmisítése! Nektek mi a véleményetek?

13 megjegyzés:

  1. Igen, sajnos én is hallom, hogy vidéken nem csak a száraz leveleket égetik, hanem minden hulladékot is. Én Pest szélén lakom, ez is inkább falu, de itt egy kis lombot sem lehet meggyújtani, mert nagyon csúnyán néznek rám akkor. De szerencsére nálunk elviszik (persze csak Közterülettől vett zsákokban) a növényi hulladékot. Nekem is nagy bajom ez az ág probléma, a kert végében egy halom is van az elmul t évi áglevágásokban, idén beruháztunk és vettünk egy ágaprító gépet,ami elég jó vastag ágakat is feldarabol. Én a csodasövény alá szoktam beszórni ezt a vastagabb faaprólékot, én sem teszem a komposztba. Bár...a mi komposztunkról jobb nem is beszélni....

    VálaszTörlés
  2. Nekem az a véleményem, hogy nevetséges lenne egy faluban betiltani az égetést.
    Azért a kerti hulladékot ne kelljen már szállítgatni, amikor éghető? Viszont ha az egyik éget, a szomszéd meg éppen kiteregette a ruhát,az biztos idegbajt kap .

    Az időhöz kötött égetés talán tényleg jó megoldás lenne.

    VálaszTörlés
  3. Bár sokszor füstösek ilyenkor már az esték, ott lehet igazán borzasztó, ahol a színesfémtolvajok égetik a kábelt (pl. Győrben, Újvárosban...) Mosonmagyaróváron azt hiszem, egy évben kétszer vagy háromszor úgy is elviszik az ilyen ramatyot, ha csak sima zsákban rakod ki. Nekünk sajnos még az ágaprító se volna elég, de Hédiéknek segítene. Ők a kandallóban el is használnák gyúltósként az aprítékot. Sajnos nekünk az egyik szomszéd állandóan házi szemetet, a másik meg berohadt fűnyesedéket éget, sokszor a "falusi jó levegő" olyan büdös, hogy meg lehet fulladni. Egy-kétszer az ágnyesedékkel bográcsoztunk, de a szomszéd akkor is rinyált, pedig olyan jó pörköltszag volt, és meg is invitáltuk rá, de nem vette a lapot... :-(

    VálaszTörlés
  4. Ági!
    Igaz nem a témához jövő a kérdésem....Írtad régebben, hogy jövőre vadvirágokat akartok ültetni. Nálam magától kelt ki az a vad datura szerű fehér virágú tölcséres növény. Most locsoltam és látom, hogy van rajta mag. Érdekelne? Ha nem, akkor levágom.

    VálaszTörlés
  5. Szerintem az a megoldás, hogy az emberek jó távol éljenek egymástól, hatalmas kertekben és akkor nem zavarná őket a másik semmiféle tevékenysége. Örülnének, ha néha látják egymást, nem? (nem!)

    VálaszTörlés
  6. Ez a vad datura nekünk is előtört a szomszéd kertjében, így köszönöm, pepi, mi is el vagyunk látva maggal. Kedves tőled, hogy mindjárt ránk gondoltál!

    VálaszTörlés
  7. Hidd el Andi, így is lenne, aki utálná a szomszédját. Köröshegyen - ha jól tudom - a szomszéd feljelentette Hédi apósát valami hasonló ügy miatt, pedig az egy hétvégitelkes övezet, és a szomszédok kb. kéthavonta látják egymást.

    VálaszTörlés
  8. Jól van,akkor nem szedek magot. Kérdeztem az én oldalamon, de nem voltatok, nem jöttök e a Hortusra? Cserélhetnénk Hédivel.

    VálaszTörlés
  9. Nem tudom, Hédi megint nincs a napokban, holnap megy Pestre a suliba, ma meg későn jönnek haza, mert Fertő-körülkerékpározó túrát tartanak, és kint biciklizik a sógoroknál.

    VálaszTörlés
  10. Teveztem egyszer én is Fertő körülkerékpározó túrát a fiammal, de végül a bonyolult szervezés miatt nem lett belőle semmi, a fiam pedig kinőtte ezeket a programokat.

    VálaszTörlés
  11. Az a baj, hogy hülyeség ellen nincs orvosság. Ha mindenki így csinálná, hogy megvárja, míg az égetnivaló megszárad és hipp-hopp elég; sötétedés után gyújtaná meg, amikor már nincs kiteregetett ruha; nem égetne műanyagot, akkor egyszerűen nem lenne probléma. De aki nem így csinálja, annak hiába magyarázod, hogy legyen szíves, úgyse fogja, max. följelentget. És ez ellen sajnos nincs orvosság.

    VálaszTörlés
  12. Én is a sötétedéskor való égetésre szavazok, mi is igy csináljuk.

    VálaszTörlés
  13. Annak még van egy kis boszorkányos hangulata is.

    VálaszTörlés