2009. szeptember 5., szombat

Van, ami ősszel nem elmúlik, hanem kezdődik

Az őszt gyakran ez elmúlással hozzuk kapcsolatba, ott sunnyog a fejünkben valami agóniaszerű asszociáció, pedig sok olyan dolog van, ami ősszel kezdődik vagy fejlődik. A mi kertünkben ilyen ördögök laknak a részletekben:
Egy csomó virág például most bimbós, ezután lendülnek bele majd a virágzásba. Például az évelő őszirózsák,

meg a krizantémok.
Szeptember végén virágzik a boglárkafélékhez tartozó, szépséges, de mérgező kék sisakvirág. Tolakodnak fel a bimbói.

A világ legrondább bimbója címért nyugodtan indulhat (kúszva) a méteres bab. Ez a sárgásbarna valami nem leszáradóban lévő, meddő virág, hanem a szirmok egyelőre külső, kinyílás után pedig hátsó oldala.
A késői vetés miatt nálam csak ezen a héten kezdett virágozni. Az ocsmány bimbók formás halványlila borsószerű virágokká változtak. A sárgásbarna rész a szirmok hátoldala lett. Kész bűvésztrükk, szemfényvesztés. Remélem, azért a méteres zöldbabok legalább finomak lesznek, ha még a fagyok előtt képes lesz teremni valamennyit.
Utolsó pillanatban jutott az árnyékliliom eszébe, hogy talán azért illene egy kicsit virágozni is. Jó, megértem szegénykét, ki kellett hevernie néhány csigatámadást.
A fügebokor csak mutogatja a zöld fügéket, de beérni, attól félek, sohasem fog. Naposabb helyet igényelne, ezen óhaj teljesítésére még valamiféle megoldást kell találnunk. A Kisalföld nem az a tipikus fügetermő vidék, bár nagybátyámék déli terasz mellé ültetett bokra azért melegebb években érlelt egy kevés termést. A levele mindenesetre nagyon mutatós, ebben gyönyörködöm, miközben olvasom a fügelekváros beszámolókat a neten.
Tesóm vett rá, hogy nemesített bogáncsot, vagyis articsókát neveljek a kertben. A paprikával azonos időben és hasonló módon végzett magvetés sikeres volt, öt növényke kelt a 10-12 magból. A kiültetett palánták eleinte jól fejlődtek, de a sok eső és a félárnyék tönkretette őket. (Az egyiket az is, hogy palántázáskor föld került a középső leveleire, gyakorlatilag megfulladt.) Ez az egyetlen növény maradt meg az ötből. Az a tervem vele, hogy nagy földlabdával kiásom, cserépbe ültetem és felköltöztetem a telelőbe. Jól néz ki igazán, vásároltam még egy zacskó magot jövőre. Ha nem is esszük meg, dísznövénynek megteszi. A paradicsom is dísznövényként kezdte századokkal ezelőtt...
Erről jut eszembe, az egyik kedves ismerősöm a teraszán, ládában vajszínű "dísztojást" nevelt, és jót vitatkoztunk vele, amikor felvetettem, hogy a dísztojásainak musszaka formájában a sütőben lenne a helye. Szentségtörésnek érezte, hogy lepadlizsánoztam a kerti kincsét. :-)

28 megjegyzés:

  1. Olyan a kilométerbab virágjának a belseje, mint az ibolya!

    VálaszTörlés
  2. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  3. Megőrült a szisztem, először nem tudtam képet feltölteni, most meg minden komment duplán jelenik meg.

    VálaszTörlés
  4. Ez megbolondult, vagy pont egyszerre dolgoztunk.

    VálaszTörlés
  5. Az lehet. Szóval, ki a dísztojás?

    VálaszTörlés
  6. A babvirág egyébként csak ezen a képen hasonlít az ibolyára, a valóságban tőrőlmetszett borsóvirág ábrázata van, sőt a növény is jobban hasonlít valami futós, nagyméretű borsóra, mint babra.

    VálaszTörlés
  7. ...ja, gondolhattam volna...
    A babvirágodat majd megnézem közelebbről is!

    VálaszTörlés
  8. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  9. Gyere! Mikor kell az eperindákat leszedni és szétpalántázni?

    VálaszTörlés
  10. Én tavaly októberben csináltam, amikor az indán kifejlődött növénygyerekek már jó erősek voltak. Idén mi is megnagyobbítjuk az eprest, bár nem tudom, hova.

    VálaszTörlés
  11. Akkor várok. Hogyan kell a talajt előkészíteni?

    VálaszTörlés
  12. Fellazítod, komposzttal elhalmozod, beledolgozod. Lényeg, hogy jó puha és tápdús legyen a föld.
    A sisakvirágot nagyon szeretem, szerintem az az ősz egyik legszebb virága.

    VálaszTörlés
  13. Az biztos! A gyűszűvirág is valamikor ilyentájt kéne, hogy virágozzon, ha jól emlékszem.

    VálaszTörlés
  14. Fügéből talán a legjobb fagytűrésű fajtával kellene próbálkoznod, ez ha jól tudom a balatongyöröki lapos füge.
    Sajnos nem tudom hol lehet beszerezni.

    VálaszTörlés
  15. Utánanéztem, mindössze egy fórumtémán volt erről szó:
    Fagytűrő déligyümölcsök - index fórum.
    http://www.torzsasztal.hu/Article/showArticle?t=9107936

    VálaszTörlés
  16. Anyu szomszédja a földszinti panellakása előtt nevelt fel egy hatalmas fügebokrot, minden évben rengeteget terem, annyit, hogy még marad neki is termés, miután lelopják róla a sok gyümölcsöt! A fügét is, mint az őszibarackot, valami napos fal elé kell ültetni szerintem (ó én nagyokos!), hogy még a fal is melegítse. Sok helyen láttam már termni, például Csincsillánál is Pomázon. Akkora fügéi vannak mint egy körte! És isteni finomak! :-) Unokabátyámnál Pécsen is terem rendesen. Ne add fel, Hédi! :-)

    VálaszTörlés
  17. Fügében a császár a fórumról Jozsó, neki szerintem minden hazai fajta megvan a gyüjteményében, és ami a lényeg közel lakik hozzátok. Szerintem ha szép lányok szépen kérik biztosan ad :)

    Ha érdekel: Kocsis József, Pápa kocsis.jozef@gmail.com

    VálaszTörlés
  18. Totoro, köszi a tippet, Pápa tényleg nincs túl messze és a vonulási utunkba esik.

    Andi, tényleg jobb lenne a fügének a ház mögött, a déli oldalon, de akkor ki kellene vennem a magastörzsű rózsámat, ami pont a hálószobaablak előtt ácsorog. Azért ültettem oda, hogy reggelenként, amikor kinézek az ablakon, rá essen az első pillantásom. Igazából a rózsa nődögél ugyan, de gyakran beteg, túl meleg neki az a hely. Szerinted jó, ha egy fügebokor az első dolog a napon, amit az ember meglát? Májusig tiszta kopasz!

    VálaszTörlés
  19. Totoro, ha jól tudom, nálatok is vannak egzotikus gyümölcsök. Mik a tapasztalatok?

    VálaszTörlés
  20. Ez nagyszerű, anyósomék Pápától 10 km-re laknak, és kb 2 heti rendszerességgel látogatjuk egymást.

    VálaszTörlés
  21. Gyarmaton a pinceoldalakban s gyönyörű fügék érkek. Nekem biztos lesz, ha beköltözünk, mert tisztára déli fekvésben van az a telek. Mondjuk a ház elé... Ott dög meleg van télen-nyáron, megszorul a nap, és az aszfaltút ontja a meleget. A hó is mindig ott olvad először.

    VálaszTörlés
  22. Az egzótákról röviden a véleményem:

    A füge a török idők óta itt van, én már nem tekintem különlegességnek.

    Van datolyaszilvám(kaki), paw-paw-om, jujubám, gránátalmám, minikiwim, kiwim stb, de amit igazán szívemből ajánlani tudok az csak a datyolaszilva. A blogon két post is szól róla, ott bővebben kivesézem.

    Szerintem Jozsóhoz mindenképpen érdemes bekéredzkedni, neki is van sokmindene, jobb saját szemmel látni.

    VálaszTörlés
  23. Na igen, ez a datolyaszilva nekem is birizgálja a fantáziámat. Tesómat akartam vele meglepni névnapjára, de csak egy kertészeti katalógusban láttam, meglehetősen borsos áron. Mik a tapasztalataid, kedves Totoro, a többiről? érdemes megvenni, vagy a magyar éghajlat alatt tengenek csak? És a kertészeti katalógusokban nagyban hirdetik az ilyen hangzatos nevű csodagyümölcsöket, hogy szibériai mézbogyó, Goji-bogyó, télálló citrom meg hasonlók. Ez vajon parasztvakítás, hogy a nép megvegye az élhetetlen, méregdrága cserjéket, amik úgyis kipusztulnak, vagy csak az átlagkertész nem ismeri még őket, és tényleg olyan csodanövények, mint a leírásban szerepel? Van egy olyan sanda sejtelmem, hogy ebben jó nagy adg beetetés is van... :-( Te hol szerezted be a magad növényeit?

    VálaszTörlés
  24. A mézbogyót sajnos még nem kóstoltam. Vettünk kettőt tavasszal, de idén még nem termett. Nem egy extra gyümölcs (amennyire tudom messze nem mézédes), de ami vonzó benne hogy nagyon korán, már májusban terem.

    A télálló citrom nem ehető, max teába facsarható a leve, de abban sincs sok köszönet, mert az viszont alig van neki. Inkább csak dísznek jó, annak viszont tényleg szép.

    A goji szerintem egy vicc.

    A paw-paw (asimina triloba), vagy indianai banán ami még nagyon jó gyümölcs, nagyon finom trópusi ízzel, de méregdrága, párban terem, és kb. 5-6 év amíg egyáltalán termőre fordul. Persze ha van pénz, hely és idő akkor ajánlott kategória :)

    A datolyaszilvát is megkérdezhetitek Jozsónál, neki biztos van, és szerintem forrást is tud ajánlani a környéketeken. Katalógusból semmiképp se rendeljetek, ha már posta akkor Bene László (http://www.orchideak.hu/index2.html), ő nagyon lelkiismeretes, megbízható, és hozzáértő beszerzési forrás.

    VálaszTörlés