2009. szeptember 19., szombat

Vegyszermentes zöldségeskert

A mai irományt már néhány hete tervezgetem, ugyanis a jövő évi zöldségeskert elrendezését próbálgatom felvázolni, most az alapvető kérdések tisztázásánál tartok, vagyis hogy bio legyen, avagy ne.. Nem mindegy hogy milyen minőségű alapanyagokból, hogyan elkészített élelmiszereket eszünk, ez közhely. Az ipari műkaják korában nem kell taglalni a jelentőségét. Az már más kérdés, hogy a kereskedelemben kapható átlagos és bio termékek között találnak-e különbséget, vagy sem.. Nekünk elég nagy telkünk van, a hely adott, részemről pedig a lelkesedés is. Zöldségtermesztéssel már néhány éve próbálkozom, jövő tavasszal azonban változtatni akarok az eddigi szokásokon, kissé rendszeresebb, tudatosabb módon szeretnék hozzáfogni a munkához. Biokertnek véletlenül sem nevezném, csak kezdeménynek vagy próbálkozásnak.

Zöldségekkel pepecselni a család egészségének megőrzése érdekében is fontos, hasznos lehet. A másik indok az egyébként drága, vagy különlegesnek tűnő zöldségekkel, gyümölcsökkel való izgalmas kísérletezgetés, újdonságok kipróbálása, a fajták sokfélesége önmagában kész jutalom, amihez így könnyen hozzájuthatunk. Nem utolsó indok még a takarékoskodás, a gazdasági válság árnyékában ez is lényeges szempont.

Otthon, anyuéknál volt szerencsém elsajátítani egyfajta gyakorlatot, ami hasznos tapasztalat volt, azonban annak gyenge pontjait is láttam (vetésforgó hiányában a talaj kimerülése, növények leromlása). A saját kertemben ezeket a hátrányokat jó volna kiküszöbölni, vegyszermentes, gazdagabb választékú zöldségeskertet létrehozni. Eddig csak egészen kicsi zöldségesem volt, de most ingoványos talajra merészkedek, a mit-miért jellegű tapasztalatom elég kevés, összefüggéseket szeretnék keresni. Tanácsokra és tapasztalatokra nagy szükségem lesz, várom az irományokhoz a visszajelzéseket. Tesómra mindenképp számítok, zöldségügyben ő a fővezér. Várom is a hozzászólását, no meg mindenki másét is, aki már tapasztaltabb.

A növények igényei
Az első dolog, amit megtanultam, az, hogy a növények tápanyagigénye erősen különböző. Vannak nagy, közepes és kis tápanyagigényűek. Vannak, amelyek előző évi helyükre kerülve megbetegednek, mint a káposztafélék.
Általában így csoportosítják a zöldségféléket: (Most azokat sorolom fel, amelyeket jövőre neveli szeretnék.)


Nagyigényű növények:

-brokkoli
-uborka (meleg, párás hely)
-csemegekukorica
-karalábé
-cukkini, kabakosok úgy általában (minél többféle)
-paprika
-póréhagyma
-zeller

Közepes tápanyagigényű növények:
-sárgarépa
-petrezselyem
-bimbóskel
-sárgadinnye
-paradicsom (minél többféle)
-hagymafélék

Kisigényű növények
-bab (minél többféle)
-borsó
-saláta (minél többféle)
-retek
-cékla (Ági szerint)
-csemegekukorica
(Ági szerint)

Vetésforgó
A talaj állapota, a növények igényei és az optimális tápanyag-felhasználás egyensúlyát a vetésforgó alkalmazása szolgálja a kertben. Ennek az a lényege, hogy a kis-, közepes és nagyigényű zöldségeket területenként, ágyásonként váltva helyezzük el, és ezeket évente cseréljük. Valahogy így.


1. év:


2. év
3. év


Ennek betartásával egy jó kondícióban lévő növényállományt lehet kinevelni, amelynek nincs szüksége vegyifegyveres védekezésre, a kisebb károkat pedig más módszerekkel is el lehet hárítani.

24 megjegyzés:

  1. Tesó! A bemásott bejegyzésed mindenféle lehetetlenségekkel megspékelve jelent meg nálam:

    lehet, hogy neked nem így tűnt fel, de nálam igen, és ez nagyon zavaró! ki tudod javítani?

    VálaszTörlés
  2. Amit táblázatféleképp akartál beírni, nem jelent meg, helyette mindenféle számítógépnyelvi halandzsa vam.

    VálaszTörlés
  3. Nálam jól jelent meg (Firefox), de megnézem, explorer alatt mit csinál, jpg-ben tettem fel a táblázatokat.

    VálaszTörlés
  4. Hát, látom, nagyon gáz.Javítok, legalábbis próbálom.

    VálaszTörlés
  5. Tesó, az őszi terves bejegyzés is így jelent meg.

    VálaszTörlés
  6. Nem tudom, az Internet Explorer alatt egy csomó ilyen hiba van, Firefox alatt semmi. Te melyikkel nézed?

    VálaszTörlés
  7. Explorerrel nézem, csak az van.

    VálaszTörlés
  8. Firefox-al jó!
    Mint tudjátok, a mi földünk nagyon homokos. Nálunk az AKSD árul piti pénzért komposztot, azzal szoktunk "trágyázni". Szerintetek, ha a tiszta komposztba ültetném a magokat, növényeket, az jó lenne?
    Arra gondolok, hogy felásnék egy területet, elhordanám onnan a földet (mintha gödröt ásnék), és feltölteném komposzttal az egészet.

    VálaszTörlés
  9. Tiszta komposztba bátran ültethetsz, a cserepes virágok alatt is csak az van sokszor. A talajcsere a kertben jó ötlet, csak igen-igen sok és fárasztó munkával jár. Lehet keverni is, nekünk ezt az agyagos földet igen jól lazítja a komposzt meg a mulcs, a te kertedben meg segítene megktni egy kicsit a vizet. Mi komposzt helyett a nyírott fűnyesedéket beteregettük az ágyások közé, majd amikor bekorhadt, bekapáltuk. Nagyon jót tett a földnek.

    VálaszTörlés
  10. Az agyagot rendbe tenni kicsit könnyebb, mint a homokot feljavítani. Nálam a ház mögött van egy ilyen folt, sz összes szebb virág sínylődik benne, lehet átültetgetni. Én is az alapos komposztozással fogom kezdeni. Valahol olvastam, hogy a homokos földnek pont az agyagos talaj bedolgozása a javítási módja.

    VálaszTörlés
  11. Ezt a vetésforgót a mi kertünkben elég nehéz lenne tartani, mert vannak olyan növények, amiknek fix helye van, pl a kukorica azt a célt is szolgálja hogy ne lessen be a hátsó utca meg a szomszéd, így nyilván kerítésszerűen helyezzük el. Idén - anyuval beszéltük - lesz ganézás a kertben, de nem hozatunk istállótrágyát, hanem a tyúkudvarban és az ólban csinálunk komplett talajcserét, mert bővül a tyúkállományunk. A kitermelt tikgané gyomszárhamuval, műtrágyával és nyesedékkel együtt lesz a trágyázás alapja.Vetésforgó nuku, eszik, nem eszik a növények nem kapnak mást... :-) Na jó, ez nem igaz így, hiszen év közben jócskán mulcsoztunk, tápoldatoztunk, és ez meg is látszott a termésen!

    VálaszTörlés
  12. Na, most pöpec és szép a bejegyzés, ügyike vagy.

    VálaszTörlés
  13. De hát honnan szedjen valaki agyagot, ha köröskörül mindenhol homok van? Nekünk még csak könnyű, mert foltokban van agyag és homok, de Metikusnál úgy veszem ki, minden csupa homok.

    VálaszTörlés
  14. Nem akarok nagy területet (annyira nincs sok erőm), csak egy kicsikét. Úgy szeretnék saját borsót, meg retket! Meg egy kis zöldhagymát, meg esetleg répát, meg...

    VálaszTörlés
  15. Meg amit még könnyű termelni: cukkini, saláta, zöldbab, egy kis csemegekukorica, egy kis paprika meg eper, meg... Ugye?

    VálaszTörlés
  16. Kavicsbányából hoztunk agyagos földet.

    VálaszTörlés
  17. Eprem már volt,... Kipusztult :( Meg a málna is :( Sőt, hoztam erdei szamócát is anyukáméktól, az is cak nyár közepéig bírta.

    A csemege kukoricát könnyű termelni? Akkor kel!!!

    VálaszTörlés
  18. Így már abszolút értem, hogy talajcserén gondolkodsz.

    VálaszTörlés
  19. Amit nem értek, hogy az örökzöldek (fenyő, tuja, puszpáng) fejlődnek a legszebben. Pedig azt hittem, hogy azok inkább a hűvösebb éghajlatot kedvelik.
    Nem mintha zavarna, hogy ők szépek, ne érts félre Istenem!

    VálaszTörlés
  20. A frigó palántás eper nekem is kidöglött. A csemegekukoricát csak el kell vetni nálunk, aztán leszedni, ámen. Gyermekkorában néha meglocsoltuk. Dupla haszon, ha mondjuk pl. még juliskababot is futtatsz rá, úgyhogy kerti alapdarab.

    VálaszTörlés
  21. Azt mondják a falusi nénikék, hogy ezek a fák, cserjék akkor szépülnek ki, amikor "leér a gyökerük a vízig", gondolom, ha olyan rétegbe érnek a gyökerek, hol nyirkos és ásványi anyagban, humuszban gazdag a föld. meg én úgy tudom, a fenyőféléknek inkább az a fontos, hogy a talaj ne legyen túl meszes, mint a hőmérséklet.

    VálaszTörlés
  22. Mikor kell vetni a kukoricát? Áprilisban?

    De a vízhiány az örökzöldeket is éppen úgy érinti, mint a többi növényt. Nagyon aszályos nyár volt nálunk az idén, minket mindig elkerült az eső.

    VálaszTörlés
  23. Áprilisban, szakaszosan, akár júliusig.

    Láttam az Időképem, nálunk 16°C esővel, nálatok 35 °C aszállyal. A mi nyarunk kifejezetten esős volt, hetente kellett füvet nyírni.

    A fenyőfélék jó része akkor eléggé tűri a szélsőségeket

    VálaszTörlés