2010. március 15., hétfő

Árnyékkedvelő évelők a sziklakertben

A sziklakertem jobb oldalára szinte egész nap sűrű árnyékot vet a szomszéd tujasövénye és két orgonabokor. A kialakításnál itt is a takarás volt a fő szempont: a kút hátulsó része ez, ami elkezdett besüppedni a földbe, nem túl szép látványt nyújtva. Az állandó árnyék miatt az elülső oldal napimádó növényei életképtelenekké váltak a kőkert jobb felén. A talaj itt mély, agyagos, vizenyős. És azzal is számolni kellett, hogy a közeli orgonabokor gyökérsarjai feltörnek majd a kövek közt, így erős növekedésű, robusztus évelőket kerestem erre a helyre.
Az árnyékos oldal talaját ugyanúgy előkészítettem: törmelék, rá homok, és termőföld.
Itt nem „négyszintesen” képeztem ki a sziklakertet, három emelet van: van a régi kútkáva, egy sziklás-lejtős oldal és a talajszint.
A kútkávába a földfeltöltés után ide is lecsüngő indájú növények kerültek: meténg és borostyán. A meténg mára hosszú copfokat eresztett, a borostyán azonban valahogy „kirúgta „ magát tövestől a kútból, és a földön terjedt el.
A második szint a lejtős-köves. Ide kistermetű, a sziklák közt is eléldegélő, árnyékkedvelő növényt nem találtam túl sokat, de azért akadt néhány, ami megadta a beültetés jellegét.
Az aprókák a kúszó díszeprek. Erős rózsaszínű virágaik vannak, teremnek is pici, gömbölyű epreket, de azok teljesen íztelenek.
Ezt a lila levelű, rózsaszín virágú, tarackoló apróságot egy piaci árustól ingyen kaptam, aki már ki akarta dobni, gondolván, úgyse tudja eladni. Gyorsan elterjedt, és a nyírott gyepben se lehet kiirtani. Mi ez vajon?A kúszó boglárka is jól megél itt, sárga virágai a sok kék közt jól mutatnak. A berki szellőrózsa az, ami aprócskább, de fehér virágai így is szépek. (A képet Hédi repertoárjából loptam, az enyéim is pont így néznek ki virágzáskor, de csak tesóm fotózta le...)A fehér ibolya is kedveli ezt az árnyékos – köves földdarabot. A harmadik szinten néhány nagyobb évelő nő. Szépen megvan a kék kommelina, és Jani anyukájától kapott ólomkék színű íriszeim. Amíg a napos jobb oldalt valahogy a sárga színű virágok uralják, a hátsó oldalon a kékek vannak többségben. Kéken nyílik a kommelina, a meténg, az írisz, kékeslilán az a kis bordó levelű. Gyöngyvirág is van a sziklakert szélében, ezt régen telepítette anyuci a közelbe, és onnan átnőtt a szegélybe.
Másra úgysincs igen hely, mert már kezdődik a kerítéslábazat.
Így alakítottam át a romos, régi kutat elfogadható külsejűvé. Az idei sziklakert-felfrissítéshez már négy nagy, új terméskövem is van, így valószínűleg megint növekszik majd a területe.Boldogan fogadok mindenfajta sziklakertelrendezési tanácsot,hogy még szebben virulhassanak a növényeim!

13 megjegyzés:

  1. Nagyon szépek ezek a virágok!
    Sajnos a rózsaszín kis tengerparti pázsitszegfű nem nagyon akart megmaradni, pedig igazán csinoska. Ezek a befotózott növények nemcsak szépek, hanem hálásak is. A krizantémok, aszterek pedig ősszel dobják fel a sziklakertet.

    VálaszTörlés
  2. Nekem is tönkrement a pázsitszegfű, de a szappanfűvel bővíteni fogom a repertoárt!

    VálaszTörlés
  3. Tisztességes, töltésoldali vad szappanfűvel?

    VálaszTörlés
  4. Ha megéled, kapok? Cserealapnak sárga hagyma?

    VálaszTörlés
  5. Már négy szikleveles. Benne vagyok a bizniszben.

    VálaszTörlés
  6. Áll az alku! A hagymapalánták 10 cm-esek, gyere át, megmutatom.

    VálaszTörlés
  7. Gyöngyvirágot én is fogok kérni Bori barátnőmtől, főleg, hogy látom, az árnyékot szereti. Az én egész kiskertem eléggé árnyékos. És nagyon tetszik a te kúszó boglárkád is, pont olyan a virágja, mint az én boglárcserjémnek, valamint nagyon gyönyörű a berki szellőrózsa, amit kaptam én is tőletek és nálam is árnyékban él. Remélem, idén majd megmutatja magát ilyen gyönyörűnek!

    VálaszTörlés
  8. Amit kérdeztél, tarackoló növényt, nem lehet hogy menta? Kertészeti könyvben olvastam, hogy valóban vigyázni kell a könnyen, ingyen beszerezhető növényekkel, mert sok közöttük az agresszíven terjeszkedő.Csak nehéz ellenállni a kísértésnek:) Sok sikert kívánok, Móni

    VálaszTörlés
  9. http://hu.wikipedia.org/wiki/Ind%C3%A1s_%C3%ADnf%C5%B1

    http://www.kolibrikerteszet.hu/indas_infu_bordo_levelu


    ???




    "áginéni"

    VálaszTörlés
  10. Köszönöm, kedves Ágnes druszám :-) a segítséget, tehát a kis lila indás ínfű. Ez az agresszív terjedés nem csak a könnyen beszerezhető növények specifikuma... A héten csákánnyal irtottam a citromfüvet. Egyes kertészeti katalógusok meg falak befuttatására kínálnak komlót, trombitafolyondárt és hasonló kúszónövényeket, persze aranyárban. A gyanútlan vásárlók meg a vásárlás után egy-két évvel a fejükt fogják, és átkozódva szidják a katalógusáruházigazgató felmenőit, mert a komló minden sarokban előtör, a ház falára futtatott trombitafolyondár hajtásai felnyomták a tetőcserepeket ésatöbbi. A komló a szomszédból nőtt át tíz éve, tíz éve irtjuk gyomirtóval, kapával, forró vízzel, szinte eredménytelenül. Legalább harminc helyen jött elő. És akkor még szó se volt a meggyfa meg a vérszilva gyökérhajtásairól, a menta, az édeskömény és a tárkony agresszor mioltáról, legalábbis a mi kertünkben.

    VálaszTörlés