Első lépésként vettem egy kétdekás rumot, aminek a felét beleöntöttem egy üveg meggybefőttbe (a meggy levéből előtte leöntöttem, "faszisan leittam" kb. egy decit), majd betettem a hűtőbe egy napra érlelődni.
Alapnak sütöttem egy kerek kakaós piskótát.
Főztem egy vaníliás pudingot, amibe főzés előtt 2,5 ek kakaóport és kb 1/2 dl rumot raktam. (Már csak azért is jó ez a sütögetés, mert a gőzölgő rum illata bejárja a lakást.) Ekkor jött részemről mémi bal..szkodás, mert az előző heti párizsi krém maradékát is fel akartam használni. 10 dkg vajat - amit a kelleténél lágyabbra olvasztottam - kikevertem 5 dkg cukorral, majd a kihűlt kakaós-rumos pudingot és a tejszínes -konyakos párizsikrémet, kb. 2 deciliternyit összekevertem. A krém állaga a tejszíntől az elvártnál kissé lágyabb lett. A krémmel megkentem meggy-rádiusz vastagságban a vízszintes metszősíkkal középen kettészelt piskótahenger alsó felét. Az érlelt meggyet leszűrtem, lecsepegtettem, majd a felét egyenletes elosztásban belenyomkodtam a krémbe, ezután a maradék krémet rákentem a meggyre. A másik fél piskótát finoman rátettem a krémre, majd kifolyt krémmel behúztam a torta oldalát. A meggy maradékát rászórtam a torta tetejére. Felolvasztottam 12 dkg étcsokit 5dkg vajjal, majd az olvadt csokit kanállal rácsorgattam a meggyekre és a torta tetejére.
A torta felvágás előtt egész jól nézett ki, de szeletelés után kicsit somlói galuskás állaga lett.
Jani.
VálaszTörlésTe amatőr vagy hivatásos szakács/cukrász vagy?
Jani.
VálaszTörlésTe amatőr vagy hivatásos szakács/cukrász vagy?
Kicsi sógorom profi amatőr. Igaz, néha rászorul a csajok konyhai tanácsaira.
VálaszTörlésA fiúk receptjein mindig kacagnom kell, kedves L.! Nálad a "dózis" szó szerepel a receptben, sógoromnál meg a "vízszintes metszősík". A lét tényleg meghatározza a tudatot... :-)
VálaszTörlésMindenesetre mennyei volt. Tegnap Jani újra alkotott, talán azt is felteszi.
VálaszTörlésEz a "vízszintes metszősík" nekem is nagyon tetszik. :)
VálaszTörlésmetikus
Hogy lettél névtelen, Metikus?
VálaszTörlésVáltozott a nick nevem.
VálaszTörlésmetikus
Na, így már jó.
VálaszTörlésSzerettem volna kiskoromban szakács vagy cukrász lenni, de anyukám nem engedte meg, mert félt, hogy nagyon elhízok:-). Igaza lett, de élelmiszeripari végzettség nélkül is el tudtam hízni. Amióta sütögetek, már egy kicsit fogytam.
VálaszTörlésBiztos az is fogyasztani fog, ha befog a tesóm ásni-kapálni. :-)
VálaszTörlésAkkor itten egy majdnem profival van dolgunk. Most már mindent értek! :-)
VálaszTörlésGratulálok Jani, megint gyönyörűt alkottál!
Van hová fejlődnöm...
VálaszTörlés