2010. március 13., szombat

Hódok a Szigetközben


A hódok betelepülése a Szigetközbe erősen vitás kérdés. Az 1800-as évek elején egyszer már kipusztult, majd 1985-ben találtak ismét hódrágást. Akkor a német populációból vándoroltak be példányok, majd a visszatelepítés során a Gemencen és a Tisza-tón kívül a Szigetközben és a Hanságban is engedtek szabadon példányokat. A spontán bevándorlás is folytatódott és erősen elszaporodott az állomány.

Nálunk prímán érzi magát ez a szorgalmas rágcsáló. A Nagy-Duna elterelése miatt elég stabil a vízszint és az ártéri erdőkben rághat kedvére, hát szaporodik. Ezzel pedig jelentős károkat okoz., a média is foglalkozott a kártétellel. A gazdálkodók kárát sajnos az állam nem téríti meg. 
A hód olyannyira szapora, hogy óvári ismerőseim a Lajta mellett is látták már, sőt a város határában is találkoztak rágásnyomokkal. Mi a Kálnoki-ér mellett a szokásos kutyás sétánkat tettük meg, és ezt találtuk :

A két falu közötti:éren keresztüldöntik a fát, és csaknem teljesen lekérgezik. Alul a föld felőli oldalon és az éren átvezető résznél, ahol át kell egyensúlyozniuk a víz fölött, rajtahagyják a kérget. Szorgalmasak nagyon! Azt az egyet nem tudom, az ágakat elhúzhatják a tetthelyről? A csonkokat meg a rágadékot megtaláltuk, de az ágakat nem. (Bár lehet, hogy egy rőzsehordó ezeket hazatolta biciklin.)
:
Ha valaki Mosonmagyaróvárról vagy Kálnokról olvas minket, kíváncsi vagyok, találkoztak-e a fenevaddal vagy a nyomaival.

7 megjegyzés:

  1. Rágásnyommal én is találkoztam, a kálnoki híd Kálnok felőli oldalán még a hídról is jól láthatóak a rágások. Ez hasonló a kárókatona esetéhez: korábban szinte kiirtották, utána védeni kellett, majd ennek okán úgy elszaporodott, hogy ma már lőhető.

    VálaszTörlés
  2. Hát a hídtól már nincs messze a Lajta-spicc.Bár az a hódnak folyásiránnyal szemben van. Szerinted úszhat árral szemben?

    VálaszTörlés
  3. Láttátok is őket? Irigyellek nagyon, hogy ilyen jó helyen laktok.

    VálaszTörlés
  4. Nem láttunk még, de dolgozunk rajta:-)

    VálaszTörlés
  5. A Borsodi kissebbség szivesen alkalmazná a hódokat,akik a napi falopás fáratságos munkáját könnyitenék meg,itt gondot nem okoznának,amelyik hód nem dolgozik jól azt egyszerűen megennék.Van olyan finom mint az ürge?

    VálaszTörlés
  6. A hódzsírt régen, azt hiszem, ilyen sebkezelőszer-félének használták. De szerintem ürgével, sünnel, tokos verébbel és varjúval együtt a hód is elmenne.

    VálaszTörlés