2010. március 6., szombat

A Magyar Házi Gazdasszony Gyümöltstermő Zöldségei

"§. 139.
A’ Gyümőltstermő Zöldségek közzé tartozik a’ Dinnye, Ugorka, paprika, Eper ’s a’ t.
1. A’ Dinnye a’ gyepföldet szereti, és nem a’ trágyázottat. A’hol a Ragya közönséges tsapás:nints a’ Dinnyéhez 20. esztendő alatt is kétszer, háromszornál többször szerentse. Az alatsony, és agyagföldet se szereti. A’ száraz hideg, vagy esős esztendő ellensége.
Vetése ideje Sz. György naptól fogva, Gotthárd napig tart. A’ homokos, de jó keverésű földbe tsak Gotthárd napkor vetik. Ha a’ hideg szél a’ gyenge plántákat megtöri azok elnyomorodnak és nem nőnek.
A’ Sárga Dinnye mag mentől régibb, annál termékenyebb. A’ Zöld vagy Görög Dinnye mag ellenben, mentől frissebb, annál jobb. A sürűséget épen nem szenyvedik, sem a’ plántatövek, sem az elfolyó inak.
A’ magokat borban, édes téjben vagy esővízben beáztatni se nem árt, se nem használ semmit. Sőt ha a’ főld hideg, és száraz: a’ megáztatás veszedelmes, és ki nem kel.
Az általplántálás által egészen elkésik; ha annál korábban vettetikis, ha tsak tojás héjba nem vetjük, és minden héjjastól ki nem űltetjük. Az ültetéskor a’ tojás héjjat se kel megtörni, hanem mikor a’ magot belevetjük; a’ fenekét lehet kifúrni. Ezen a’ likon a plánta gyökere kimegy, és a’ tojás héjt magáról lassan lehasítja.
A’ Dinnyét míg nem kezd virágozni, öntözni meglehet, de azután tsak a’ enagyobb szárazságban szenyvedi meg a’ vizet
Ha a’ Plánta már két tsuklóból áll; a’ hegyit körömmel el kel tsipni. Igy majd az oldalakról nőnek újj inak, és ezek hoznak gyümöltsöt. Mig nem virágzik: az óldalinakatis el kel tsipkedni. De ezt tsak a’ Sárga Dinnyével kel tselekedni. A’ Görög Dinnyéhez hozzá se kel nyúlni: hanem rólla tsak a sok gyümöltsöt leszedni. Három Dinnye elég egy inon: külömben egyik se nő meg illendően. Igy van ez a sárgával is.
A’ Sárga Dinnyéről még azt meg kel jegyezni, hogy a’ Ragya ellen, a’ töveket földel be kel takarni, mint a’ tökkel szoktuk tselekedni. Sőt a’ hosszú inakat, minden gyümölts után, hasonlóan főlddel le kel borítani. Igy a’ Ragya nem tsinál annyi kárt.
Követ, téglát tenni a’ zsendülő Dinnye alá, többet árt, mint használ: mert hidegít. Ha azonban az éréskor sok eső jár: egy darab deszkátskára lehet a’ gsyümőltsöt tenni, és a’ napnak forgatni. Ez száraztis, ésnemis hidegit annyira.
2. Második gyümöltstermő zöldség az Ugorka. Ez a’ kövér földet megszenyvedi. Kétszer szokás vetni; elsőben, mikor a’ hidegek megszünvén, a’ föld már meleg. A’ hideg földbena’ mag elrothad. Másodszor Május közepén vetjük: és e’ lesz a hordóbavaló. Felfolyatni bólthajtású vesszőkre igen javaslom: többis szebbis így a’ gyümöltse.
Magnak minden bokorban a’ legelső,és legsimább, ’s nagyobb Ugorkákat kel meghagyni. A’ késő gyümöltsöknek üres a’ magja. A’ gyakor porhálást szintúgy, mint a’ Dinnye, és feltöltést, vagy tövebetakarását, igen szereti mind addig; míg a’ kapával közzé lehet férni.
3. Harmadik gyümöltstermő Zöldség a’ Paprika. Ennek a’ magja igen nehezen kel ki: azértis egy tserépbe rakásra kel azt tölteni, és jól megöntözvén főlddel betakarni. Hat nap múlva elkezd tsirozni: a’ mikor ellehet, el is kel a’ föld közt keverni, hogy igen sürű ne legyen. A’ hidegtől igen fél: azértis míg a’ fagyások meg nem szünnek, a’ napfényre ugyan kilehet tserepestől tenni: de kiültetni nem tanátsos.
Azonban a’ vigyázó Gazdasszonynak ritkán fagy meg a’ Dinnyéje, Ugorkája, és Paprikája: mert éjjelre betakarja az ilyen ágyakat száraz szalmával tsak vékonyan."
A következő két fejezet - Hédi kérésére - "A’ Virág Termesztéséről" fog szólni.

7 megjegyzés:

  1. Az ugorka, ez nagyon tetszik :-))
    Én azt hiszem idén sem jutok el a zöldségültetéshez, úgyhogy én is a virág termesztését várom, nagy kiváncsian. Szép hétvégét nektek!

    VálaszTörlés
  2. Neked is szép hétvégét! Jó lesz a virágtermelős rész is, mert virágmag-termesztésről is ír, ami tanulságos...na de nem lövöm le a témát előre. :-)

    VálaszTörlés
  3. Elismerésem! El tudom képzelni, hogy kifolyt a szemed, mire bepötyögted! De nagyon jó!!

    VálaszTörlés
  4. Nem volt vészes. Tényleg nagyon jó, minden van benne a szappanfőzéstől a nagymosásig és a gyertyamártásig. Szívesen mazsolázok annak, akit ez érdekel!

    VálaszTörlés
  5. Hú milyen nehéz a nyelvezete! Mikori is ez a könyv? Próbáltátok már tojáshéjba vetni a sárgadinnye-magokat? Érdekelne, hogy lehet ezt technikailag lebonyolítani. Min állnak a tojások, amíg a mag kikel bennük? Tojástartóban?

    VálaszTörlés
  6. Ez egy 1820-as (tehát nyelvújítás előtti ) könyv kb. 30 évvel ezelőtti reprint kiadásából van. Sose próbáltam tojáshéjba vetni, inkább tejfölöspohárba. Fogalmam sincs, hogy működött ez az előnevelés régen, tojástartó biztos nem volt. :-) De szerintem érdemes volna megpróbálni, a tojáshéj - a műanyag dobozzal ellentétben - lebomlik.

    VálaszTörlés
  7. Igen, épp ezért tetszik nekem is! :-)

    VálaszTörlés