2010. március 7., vasárnap

Március első hete...

... három igazi tavaszi nappal köszöntött be, ami kibontotta az első virágokat, repülni indította a bogarakat, csicsergést csalt a madarak torkából, hogy lírai legyek..., és igen, gyengéden átmelengette a kártevők csepp szívét is. Ezért három nap alatt Lacival kettesben gyorsan letudtuk a metszést és a lemosó permetezést, mint azt már korábban megírtam. Erőteljesen megkurítottuk a házra felfutó trombitafolyondárt, és tavalyi levélmaradványaitól megtisztítottuk az ereszcsatornát. Egyik-másik elburjánzó díszbokor drasztikusan vissza lett metszve, de még így is sok tenni - és vagdalnivalvaló maradt. Bődületes kupacok gyűltek össze avarmaradványokból, hamarosan megint égetni fogunk, a környéken is egyre gyakoribbak az ég felé gomolygó füstpamacsok. Ha úgy vesszük, ez is a tavasz egyik jele... A hamuja megy a földre.
A kert még nem kapott kultivátorozást. Nem sok érteme lett volna, hiszen tegnap reggel mínusz hat fok volt. De élvezettel majszolgatjuk azt, amit eddig "termett": az egynéhány leveleskel-levelet, a pórékat a friss petrezselyem-és édesköményzöldet.
A kertben, udvarban így túl sok érdemi dolog nincs... talán csak egy: hajt az unokatesómtól tavaly tavasszal kapott, féltve dédelgetett leánykökörcsinem a sziklakertben. Talán virágozni is fog. Állítólag magról elég hamar el is szaporodik olyan helyeken, amit szeret.
A madáretető szinte üres, egy-egy cinege és verebek kutatgatnak körülötte. A lemosó permetezés miatt a madáretető - és itató egy másik fára költözött ideiglenesen.
Az igazi élet palántásládákban zajlik. A magok áztatása, beültetése folyamatosan zajlik, ennek okán az ablakpárkányok úgy néznek ki, mint valami alkimista laboratórium. Mindenféle rejtélyes poharak, bennük barnás-zöldes, büdös levek, magok, titokzatos üvegek, pálcikák, régi evőeszközök, ládák, és éktelen szag az áztató - és locsolólevek miatt. De itt nem a bölcsek kövét keresem! Csak a palántákat pátyolgatom. A paradicsompalánták szépek.
Ez a koktélparadicsom:
És ez a lukulluszparadicsom.
Érdekes megfigyelni a gyökérszőröket: ezek "tapogatják le" hol van a legjobb-legtöbb elemózsia és víz a lassan önállósuló növényke számára. A csírázás során ezek a pamatok nagyon jól szemrevételezhetők.
A Lugas F1 és a Marmande paradicsom nemigen akar hajtani, csak duzzadnak a magok, de más egyéb semmi. A kedden elvetett paprikamagok viszont csírázásnak indultak. (Hadd utaljak vissza itt a magyar Házi Gazdasszonyra, amely hatnapos csírázási időt jelölt meg a paprikánál!) A bal felső sarokban látható egy éppen csírázni kezdő mag.
Említettem, hogy a palántaneveléshez kerti földet is használtam, amiből a kellemes szobamelegen mindenféle apró gazmagoncok nőttek ki. Az egyik ládában azonban számtalan ilyen kis palántaféle-növény jött elő, érdekes illatú levelekkel. Hamar rájöttem, hogy ez nem gaz, hanem egy tavalyi virág elszórt magja, mert a tavalyi egynyári-ágyás helyéről szedtem fel a szükséges kerti földet. A növényke már ebben a formában is mutatja jellegzetes alakját, csak még nincs rajta nyilván bimbó.Így egy illatos, sárga kerti gyógynövény-virág palántái együtt nevelődnek a paradicsomjaimmal. Szerintetek mi lehet ez a kis növény?

9 megjegyzés:

  1. Nálunk tegnap igen hideg volt, így a kertbe ki se mentem.Ti már nagyon szorgosak vagytok, én jócskán lemaradtam, még tegnap ültettem el az első palántáknak való magokat. Még rengeteg várat magára. Ma is szánalmas az idő sajnos....

    VálaszTörlés
  2. Hmmm én már jóval több, mint 6 napja ültettem a paprikamagot. A tavalyi tulipán paprikámból műtöttem ki. Ezek szerint döglött? Nem kell földdel takarni? Egy kis homokot szórtam rá.

    VálaszTörlés
  3. Nem hiszem, hogy döglött, nekem is csak éppen egypár kezdett csírázni.

    VálaszTörlés
  4. A saját virágod az a gyönyörűség az első képen?

    VálaszTörlés
  5. Én már elültettem paprika, paradicsom magjaimat, feb 28.án meg sem mozdul. Azt hiszem nem fogok erőlködni, várom a jobb időt mert nálam igen hideg van az ablakoknál, (csak a muskátli erőlteti magát és virágzik), és mindenhol legfeljebb a kályha körül. A cs.kályha tetején túl meleg. Igazán szépen haladtok, hátha majd az enyéim is behozzák. :)

    VálaszTörlés
  6. Igen, az én apróságaim azok apici lila krókuszok. Sokszor már a hóvirág előtt kinyílnak. Tizenöt éve ültettem egyetlen hagymát, és mára ez a kis csokor lett belőle.

    VálaszTörlés
  7. Szerencsém van a csíráztatóhellyel, hosszú, üveges, délelőtt napfényes, 18 fokos és párás ablakpárkányból van itt olyan tíz méter, bizonyára ez is számít.

    VálaszTörlés