2010. március 8., hétfő

Narancsos-mézes „Mackó” párizsi krémmel

Az elmúlt héten Zoli barátom szülinapjára készítettem egy narancsos-diós piskóta alapú és kakaós tejszínhabkémmel töltött csokitortát. A torta egész jól sikerült, de a némi továbbfejlesztést kívánt részemről. Keresztlányomnak a hétvégén volt az 5. szülinapja, és én egy tortát ígértem neki. Első gondolata egy katicabogár torta lett volna, de végül egy mackóban egyeztünk ki, miután meggyőztem őt, hogy sok-sok csoki lesz benne.

Íme a torta alapja:


A maci receptje:

Tészta:

8 tojás

7 ek liszt

1 cs sütőpor

3 ek cukrozatlan kakaópor

8 ek porcukor

100 gr reszelt étcsoki

1+1 narancs leve

3 narancs reszelt héja

A narancslét összekevertem a reszelt héjjal, de félretettem, mert ezt később akartam felhasználni. ( A felvert tojássárgájába belekevertem a reszelt héjak nagy részét és a narancslé kb 2/3-át, majd a többit elraktam a karamellbe)

(az előző heti tésztába tettem 6 tojáshoz 10dkg reszelt diót, de ettől a tészta már túl nehéz lett)

A 8 tojást szétválasztottam a fehérjét felvertem 2 ek porcukorral, majd a hűtőbe raktam a további felhasználásig. A tojássárgáját felvertem 6 ek cukorral, majd hozzáadtam a kakaóport és a reszelt narancshéjjal összekevert narancslét. Alacsony fokozaton összekevertem, majd beletettem a reszelt csokit, és ezt is elkevertem. A lisztet összeszitáltam a sütőporral, és három részletben beleszórtam a tojásfehérjébe, ezzel együtt 3 részletben hozzáadtam a tojássárgájás masszát is. A tésztát olajozott sütőpapírral kibélelt 35x40cm-es tepsibe egyenletesen elterítettem, majd előmelegített 175 fokos sütőben kb. 35 percig sütöttem. A kész tésztából kiszabtam a macit.

Krém:

párizsi alapkrémet készítek:

A receptet innen vettem: http://macsfalatok.blogspot.com/2007/04/prizsi-krm.html

15 dkg étcsoki

25 dkg vaj

2 ek cukrozatlan kakaópor

2 ek porcukor

4 cl konyak (helyett f**sza Metaxa)

200 ml főzőtejszín

Az étcsokit vízgőz fölött egy fém keverőtálban megolvasztottam, majd beletettem a puha vajat. Amikor elolvadt, csomómentesre elkevertem vele a kakaóport, majd a cukrot, rumot és végül a főzőtejszínt. Habverővel folyamatosan vertem, amíg kicsit fel nem habosodik.

A kihűtött kémnek kicsit több mint a felét kevertem hozzá 600 ml felvert tejszínhabhoz, amit 2 ek porcukorral és 3x8g vaníliás cukorral ízesítettem.

A maci kiszabott piskótatésztáját vízsszintesen megfeleztem, és megtöltöttem a párizsi krémes tejszínhabbal. (az alsó lapot elfelejtettem elfelezni így csak 3 emeletes lett, ha azt is elvágom akkor 800 ml tejszínhab kellett volna hozzá, hogy mindegyik rétegben legyen elegendő krém.) A maci oldalát is bekentem a krémmel.

A maci tetejére narancsos-mézes karamellt olvasztottam. (Az előző heti tortánál a karamell túlhűlt, és nem lehetett egyenletes rétegben felkenni a piskótára, így a krémmel betöltött macit betettem a hűtőbe, hogy a rácsorgatott forró karamell hamar megdermedjen, és ne folyjék le mind a maci oldalán.)

150 dkg cukrot- nagy lángon – karamellé olvasztottam, amikor világosbarna színűvé vált, félrehúztam és beletettem egy nagy ek mézet, majd a maradék narancshéjas narancslét. (eredetileg nem akartam beletenni mézet, de egy hitelen ötlettől vezérelve , - mivel a maci szereti a mézet :- ), ment a macicsemege a karamellbe. Nem ártott neki, és a karamellből evésnél kellemesen kiérződött az íze.)

Először megijedtem, amikor a hideg narancslében összeállt darabosan a karamell, de visszatettem a tűzre, és hamar felolvadt. Kb 2 percig forraltam, amíg a karamell kellően be nem sűrűsödött, majd forrón evőkanállal kimertem a lábosból és a maci tetején elkentem. Ekkor a maci elég loncsos kinézetű volt. Lásd :

A lefolyt karamellt félig dermedten letördeltük az oldaláról Hédivel, és jóízűen elnyamnyogtuk.

A tetejére kétféle csokiból terveztem a díszítést, de a falusi kisboltba fehér csokiból csak Sogo…ten volt, de ez egy gőz fölött egy nagy kemény gumóvá olvadt össze. K.. ideges lettem ettől, mert a négy órai munkámat veszni láttam, és megfogadtam hogy ezután csak a jól bevált Sp.r márkatermék fehér csokiból olvasztok fehércsoki mázat, ami az Ágneseknek sütött szívecskén is jól mutatott.

Hédinek kellet megnyugtatni, és megtanácskoztuk, hogy étcsoki bevonatot kap a teteje, és felvert tejszínhabbal dekoráljuk.

A tetejére a mázhoz 120 gr étcsokit olvasztottam fel fémtálban gőz fölött kb 0,5 dl olajjal tettem folyósabbá, majd elkentem a karamellás bevonaton a maci tetején.

A macit 200ml tejszínből felvert habbal dekoráltam.

Juditka és az egész család csipázta ám a brummogit, mára csak egy medvefej maradt a hűtőben. Medvesonkát és medvebordát evett a család.

5 megjegyzés:

  1. Nagyon ötletes, és biztos isteni finom lett, gratulálok! Az ünnepeltnek pedig boldog szülinapot! Irigykedem, hogy ilyen szupi tortája volt!!!

    VálaszTörlés
  2. Hát tényleg isteni volt, Janni, most már senki se ment meg attól, hogy minden családi eseményre te süss... Töredelmesen bevallom, nem is csináltam azért több édességet a babazsúrra, mint a gundelpalacsintát, mert tudtam, hogy úgyis valami remekművet alkotsz! Sikerült is.

    VálaszTörlés
  3. Explorer alatt nekem nem jönnek be a képek.

    VálaszTörlés
  4. Nálunk bejött explorer alatt is. Nem tudom, mi a baj.

    VálaszTörlés