Az ablakládáim egy hetet melegedtek a radiátorok fölötti ablakpárkányokon, úgyhogy bőven itt volt ma már az ideje az újabb magvetéseknek. Ládába került a háromféle paradicsommag, egy gömbölyű középkorai hibrid, a szokásos Lucullus és a sárga balkonparadicsom. Paprikából kétfélét vetettem, kápiát és pritamint. (Lehet, hogy Ági még rábeszél valami újabbra. Nem akarom forszírozni tovább ezt a témát, mert a tesómé.)
Ami viszont az én saját témám, az a fűszer- és virágmagok vetése. Fűszerből kétféle jött sorra, a kakukkfű és a snidling. A kakukkfű fényen csírázó, úgyhogy rászórjuk a nedves földre, meglocsoljuk kézi kis permetezővel és hagyjuk kibontakozni. A snidling elvileg szabadföldbe vethető, de semelyik hagymafajta nem fejlődik jól a mi talajviszonyaink közt.Ezért kell palántázni. A magját a tavaly beért termésekről szedtem (már amit keresztlányom nem legelt le, valamiért nagyon ízlett neki a snidlingvirág). Formára olyan, mint a többi hagymamag, de a képen látszik egy elszáradt hagymavirág-burok is.Nedves virágföldbe vetettem, fél centi vastagon takartam be és most már csak a csodát várom.
Most jönnek a virágok:Az első, amit elvetettem, Pepi mocsári hibiszkusza. Nagyon várom a kelést, annál is jobban a virágzást, nekem mindig a Balatont idézi fel ez a virág. Brokkolirózsánál is olvastam róla.
Tavaly nyár végén olyan meglepetést találtam, amelyet előtte még csak látni sem volt szerencsém. Tulipánmagot, amit tavaly az egyik botanikai tulipánom hozott! (Azt hiszem a Kaufnnannia, terjed a helyén és eldugott sarkokban bukkan fel) Tudom, hogy évek, mire virággá fejlődik, de nem baj...
Kétféle egynyári kúszónövénnyel is megpróbálkozom, az egyik a feketeszem. Tavaly az egyik Ferő-parti osztrák faluban láttam villanyoszlopra futtatva. Melegigényes és vidám, nyári hangulatot hoz. Már azt is tudom, mire lehet futtatni. Az olasznád tavaly már hozott vagy tíz szál szárat, ezek a bambuszszerű szárak vannak annyira tartósak, hogy a nyarat kibírják a futónövények alatt. Jó kondis kis gombóc a magja.
Kapott egy kis fokhagymás csávázást, ami nem más, mint három gerezd fokhagyma szétnyomva egy deci vízben egy napot áztatva és leszűrve. Mindjárt lesüllyedt a lé aljára. Szimpatikusak.
A kúszó oroszlánszáj vagy Asarina magját is megszemléltem vetés előtt. Pontosan úgy néz ki a mag, mint a "sima" tátikáé, amiből szintén ültettem: apró, göröngyös fekete por. Remélem, ugyanolyan energikusan fejlődő és biztos kelő lesz, mint parasztkerti rokona.
Évelő dísznapraforgóból még a TeszVesz oldalon vettem egy kis csomaggal. Őurasága is a földbe került, de kapott egy kis fokhagymás előkezelést.
Közben az előző magvetések beindultak. Kikelt a madársaláta, de nem volt hajlandó normálisan pózolni a fényképező előtt. Már néhány napos a bazsalikom, a kis szeneslapát-sziklevelei nyújtóznak a fény felé.
A zellerek nagyon sűrűn keltek a fólia alatt, ha nyurgulnak, lehet pepecselni a szétültetgetéssel.
Nekem még mindig nem kelt ki a koriander. (Mostanában ezen nem csodálkozom, semmi nem sikerül.) Ma újabb adag magot szórtam bele egy vadiúj zacsiból, hátha öreg volt a mag. A bazsalikomot is elültettem a hétvégén. Várok.
VálaszTörlésÉn még mindig nem mertem egyetlen virágmagot sem elültetni. Még várok egy picit...A mocsári hibi még nem fog idén virágozni sajna. Nekem is el kellene a sárgát ültetni, annak virítani kell idén már. Ha sok kikelne, postázok belőle egyet majd ha kérnél! De azt nem lehet télre kinn hagyni,mert az a fajta nem télálló!Bár még nem tudom miért ajánlgatom, el sem ültettem a magot :-)
VálaszTörlésAndi, hátha kikel az a huncut koriaander. Én nem vetek, nekem nem tetszik az illata.
VálaszTörlésPepi, köszi, lesz türelmem kivárni. A sárga nagyon szép lehet, olyan trópusi hangzású.
Miért kell fokhagymás vízbe áztatni?Egyébként nagyon-nagyon jó a blogotok további sok sikert hozzá(és azt hiszem hűséges olvasotok leszek mivel én is most kezdek bele a kertészkedésbe!)!!!További szép napot!Üdv.:Berta
VálaszTörlésKedves Berta! A palántadőlés kórokozói miatt, a fokhagyma természetes fertőtlenítőszer, csávázószer. Sok sikert a kertészkedéshez.
VálaszTörlésKöszönöm a választ!!!És ez különben minden magra érvényes vagy inkább csak virágmagoknál alkazmazható?Mert én is pont ezt a magot akartam tegnap elszórni!Üdv.:Berta
VálaszTörlésÉs a legfontosabb:meddig hagyod benne???(Berta)
VálaszTörlésSzia, Berta!
VálaszTörlésErről írtunk egy posztot itt:
http://gizgazok.blogspot.com/2010/02/palantadoles-megelozese-gyogy-es.html
Általában növénycsaládonként más-más szert javasolnak, a fokhagyma elég erős, a torma inkább javasolt általános használatra.
Egy órát áztak a magok fokhagymalében.
A tormalevet ki fogom próbálni, van tormánk bőven. Beszámolok majd az eredményről.
VálaszTörlés