2009. március 16., hétfő

Hanság

A Fertőn kívül a Hanság is remek kirándulóhely lehet a természet-mániásoknak. Aki egy kellemes napot el akar tölteni egy szokatlan helyen, annak javaslom a következő túrát:
http://www.fertopart.hu/ferto_hansag_nemzeti_park.html
Hany Istók túraútvonal
Bősárkányról indulva Osli előtt kell letérni jobbra egy földúton a Madárvártához. Maga az út is különleges, az út mellett nyüzsögnek a ragadozó madarak és a nyulak, őzek. Az út pocsék, már csak ezért is ajánlott a mérsékelt tempó, ha kocsival megyünk. Osli előtt van egy gyakran belvizes rét, ott láttam életemben először mocsári gólyahírt (nem saját fotóm.)



Ha szerencsésen megérkeztünk, és a megfelelő mellékúton kanyarodtunk le, megtaláljuk a Madárvártát, ami sajnos nagyon gyatrán van tájékoztató táblákkal ellátva. A Madárvárta előtt van egy jó kis pihenő- és tűzrakóhely, no meg a szoborpark, mindenféle vicces, faragott faszoborral. Ezek a rendszerváltás idején készültek. Köztük természetes, nem nyírt réti fű, benne májusban ők voltak a királyok:

Komolyan, százával ugrándoztak, akár még a cipőnkbe, kezünkbe is beszökkentek. Nem nagyon háborgatta őket senki, bizalmasak voltak az emberrel. Aki nagyobb állatra vágyik, bús tekintetű bivalyokkal is randizhat, ők tartják karban a réteket. Szerencsére van villanypásztor.
A Madárvártán Nagy László, Laci bácsi fogadott, (előzetesen egyeztettünk, tulajdonképp gyerekcsoportot vittem) aki a hely létrehozója, és azt gondolom, kiváló ember. Megmutatta a Madárvártán összegyűjtött rengeteg preparált madarat, emlőst és egyéb állatokat, rengeteget mesélt fáradhatatlan türelemmel. Élete munkája a Madárvárta, amit tőle hallottunk, más biztosan nem tudná ugyanúgy elmesélni. Szeretetet és lelkesedést sugárzó ember, pótolhatatlan a munkája. Nagy öröm volt találkozni vele. A Madárvárta épülete egyébként egy nagyon hangulatosan rendbe hozott, takaros kis ház.

Innen indul egy földút, amelyet egy csatorna követ, sással és vízinövényekkel. Az egyik oldalon nyárfa-, a másik oldalon égererdő látható. Az utóbbi talaját időnként víz borítja, dús az aljnövényzet. A talaja tiszta tőzeg, tömény virágföld! Egy mellékúton lehet kissé bemerészkedni az egyébként szigorúan védett erdőbe, ahol megcsodálhatjuk az égerfák támasztógyökereit. Vízimadarak sokasága él a fák közt, az ő élőhelyüket védi a "behajtani tilos."

5 km után következik az erdészház, az erdészet munkáját bemutató kis kiállítással. Szintén szükséges az előzetes bejelentkezés. Itt található a Hanság-főcsatorna zsilipje, a műtárgy kissé veszélyes, partja meredek beton. Van kiépített pihenőhely is, érdemes leülni, kipihenni az út fáradalmait.

Ami bosszantó: a földutat ez erdészet teherautói is használják, ezért elég jó minőségű, hát ideszoktak a természetvédelmi terület közepére a quadosok. Majdnem félre kellett ugrálnunk az útról előlük! Azt gondolom, itt semmi keresnivalójuk!

Kerestük a Király-tavat a kilátótoronnyal, de nem találtuk. Viszont bekeveredtünk egy másik érintetlen erdőbe, ami annyira tele volt friss vaddisznócsapásokkal, hogy jobbnak láttuk visszafordulni.

Hazafelé meglepődtünk azon, hogy a számtalan virágzó cseresznyefával ékes Osli mennyire csinos falu. A kocsmában viszont nem volt jégkrém, csak sör : - ).



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése