2009. március 17., kedd

Üvegház-mánia

A pénzt alapvetően egy eszköznek tartom, de ha nagyon sok lenne belőle, az volna az álmom, hogy építtetnék belőle egy olyan fűtött kis télikertet vagy üvegházat, amely napenergiával vagy hőszivattyúval működne, télen trópusi forróság uralkodna ott, és mindenféle egzotikus csodanövény pompázna benne. Azt hiszem, a téli rosszkedv kezelésének ez volna az optimális módszere, különösen, ha még egy kis medence is lenne a közepén, ne adj' isten fürdőkád, ahova beülhetnék olvasni...

Ennek az álomnak azonban a valósághoz nem sok köze van, viszont az üvegház-dilim gyógyíthatatlan, úgyhogy ahol ilyen létesítményre bukkanok, órákra el tudok tűnni benne. Így történt ez a lednicei unalmasan pompázatos kastélyban is, amelynek viszont csodálatos parkja és óriási üvegháza van. Számomra ez volt a mesevilág, dzsungelben éreztem magam április elején.
A belépőt ez a látvány fogadja:

Ez még csak a kezdet! A zöld közt ízlésesen elosztva trópusi virágok, amelyek nem maradnak olyan nyomorúságosan aszottak és csüntek, mint az otthoni cserepesek, hanem egészségesnek látszanak. Ez azt hiszem, egy banánféle:
Ennek a növénynek pedig a tizenegynéhány centiméteres, trágyával felturbózott, kényszerből virágzó példányait ezresekért adják.

Színkontraszt és harmónia:
Tavaszi tervem a Füvészkert meglátogatása, egy képen láttam az üvegházi medence közepén virágzó vízijácintokat és az óriási levelű tavirózsát, amelyeket feltétlenül látnom kell.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése