2010. február 28., vasárnap

A mai reggelen…

...az ajtón kitekintve nemcsak a plusz öt fokot és a viharos szelet éreztem, de hallhattam a szomszédos eperfán tanyázó zöldike „zsírozását”, a fűzfán kékcinegék cirpogtak, a legelső virágok pedig kitárták a szirmaikat. És a jó, tavaszi hírek áradnak a kertből, munkára csalogatva.
A kert földjére még nem lehet rálépni, kell egypár száraz nap, mire valamit mozdulhatunk, mindazonáltal a kultivátorozást megrendeltük. A vetőmagkészletünk nagyjából teljes, egyedül a brokkolimag hiányzik, ez valami furcsa véletlen folytán minden vetőmag-lelőhelyen egyszerre fogyott ki.
A telelésre ültetett növények minden várakozásom ellenére kibírták a hideget. A leírt, kirohadtnak kikiáltott téli kel egy hét alatt úgy kihajtott, hogy tegnap anyuci már szedett belőle húslevesízesítőnek. A kifagyottnak tűnt póré nagyja is túlélte a telet, a vastagabb szárak kiváló, friss újhagymát adtak.
A tél alá duggatott fokhagyma így hajt:
A petrezselyemiskola egy hét alatt teli lett zöld levelekkel. Úgy tűnik, hogy a hó alatt a növényekben már szinte tombolt az energia, hogy kihajthassanak, és a meleg hatására gyakorlatilag kirobbant az élet a földből. Így nézett ki nem sokkal ezelőtt, talán egy hete:
És most:A fákon is megindult a nyüzsi. A melegtől a barackfa rügyei félelmetes tempójú hajtásba kezdtek, azonnal meg kellett metszeni, aztán sorban a többi is meglesz. Lemosó permetezés is esedékes lesz a héten. A gyümölcsmúmiákat leszedtük, az égetőhelyen vannak a tavalyi hullák. A nyesedékből, tavalyi avarból és egyéb gezemicékből megint óriási kupac összejött. Laci diszkrét csendben gyártogatja a paradicsomkarókat. Közben megtaláltam azokat a barackmagokat, amiket tavaly elvetésre tettem félre. Nyunyi aszfaltkrétás dobozában voltak… Talán még időben vagyok, néhány gyümölcsfamagot elvetni!
Palántafronton is nagy a haladás: nézzünk pár csírát:
Ez lilahagyma, pontosabban a Rossa Lungo di Firenze fajtájú hagyma ma reggelre előbújt csírája. Rügen-csírák:Szappanfűcsíra: Zellerek, amik buzgón nyúlnak a fény felé: ez is a növényi mozgás egy fajtája. Forgatni szoktam a palántásedényeket, hogy a növények így csecsemőkorukban se legyenek görbék. A március végén kezdődő kiszoktatási szezonban már úgyis felülről jön a bő napfény, akkora eltűnnek a görbületek.
A paradicsommagokat – az egyszerűség kedvéért – egyetlen gigászi ládába vetettem, szemenként. Maga a láda 120 centi hosszú, földdel tele ólomnehéz, de nem kell százmillió pohárba tűzdelni, amitől a frász kerülget akkor, amikor a palánták kiszoktatása tart, és nap mint nap ki-be cipelem a palántákat a lakásba. Inkább a nehéz, nagy láda egy fordulóban, mint a százmillió pohár!
A fajták sorban: koktélparadicsom, Roma, sárga paradicsom, Lugas F1, Marmande. Kecskeméti paradicsom nincs, magvásárláskor addig turkáltam a vetőmagos standon a paradicsomok közt, amíg Kecskeméti helyett Marmandét vettem… Ez van, még ezt a fajtát sose próbáltam. Nem baj, nem tűnik rossznak. A paprikamag vetésre ázik gyógyteában.
Hédi kiváló és közzéteendő ötletnek nevezte az alább látható "csíráztató apparátot", bár szerintem csak egy együgyű találmány. Lényeg: a ritkább, különlegesebb, drágább magok szálaló palántás neveléséhez jobb használni olyan tejfölös-és joghurtosdobozokat, amiknek a saját, rápasszoló fedele megvan. Így nem kell vacakolni a nejlonos lekötözéssel,hogy a csírázáshoz szükséges páratartalom meglegyen. Nincsenek lafogó nejlondarabok, hanem takaros, formás dobozok, amik így esztétikusabbak, pláne egy utcafronti ablakban. A tetőre egy-két kis lyukat kell fúrni, hogy a lezárás ne legyen légmentes. Ebbe a dobozba öt szem román csíkos paradicsommagot vetettem, egy másikban pedig zergevirág-mag van.Különben áttértem a fokhagymáról torma - locsolólére. Egyszerű oka volt: vendégeket vártunk, és az állandó fokhagymaleves spricnizés és magáztatás miatt a ház felét enyhén szólva átható fokhagymaszag lepte be. Finom a fokhagyma, de azért ennyi egy kicsit sok. A tormalének nincs ilyen átható szaga.
A madáretető üres, de a rigók továbbra is ott vidulnak a tyúkólban, a kék-és széncinegék meg most a fűzfán tanyáznak. Még rakok ki eleséget, de csínjával. A fele úgyis mindig az etetőn marad már.
Végül első virágaink: a krókuszok: A szártalan kankalinok, dupla annyi virággal, mint a múlt héten:És a tavasz igazi hírnökei: kicsi hóvirág-pamataim.

10 megjegyzés:

  1. Nálad már nagy élet van! :-) Én még most kezdek ültetni. Ez a tejfölös pohár tetővel óriási ötlet valóban! Nagyon okos találmány!
    Én tegnap reggel esküszöm nem álmodtam, de tücsökciripelés ütötte meg a fülemet a kertből....Létezhet? De hát az semmivel össze nem keverhető hang úgy gondolom.

    VálaszTörlés
  2. Szerintem nem egy nagy durranás ez a fedős-tejfölöspoharasdi. Még így is úgy gondolom, megkéstem, mert például paprikamagot még nem is vetettem.
    Hát, tücsök valószínűleg még nincs, de sokszor a madarak is becsapják az embert! Egyik-másik hihetetlenül jól utánoz bizonyos hangokat. Amióta madáretetőzök, ez különösen igaz, volt, hogy valami érdekes zaj kis időn belül valamelyik madár dalában már hallható volt. Állítólag a cinkék is igen jól utánoznak. Neked, Pepi, meg sok madarad van, ugye?

    VálaszTörlés
  3. Gratulálok a szülinapotokhoz, és további sok-sok írást, mindnyájunk örömére!
    A szabadföldi paprika és paradicsom magokat palántának még én sem vetettem el. Hagyományosan a nőnap hétvégéjén szoktam. Így a kiültetésig nem vénülnek le a palánták.
    Üdv: IL

    VálaszTörlés
  4. Ennyi minden izgalmas! Én is tisztogattam, rendezkedtem, délután meg családilag metszettünk. Bújnak már a nárciszaim és a tulipánok.

    VálaszTörlés
  5. Igen Ági,van még sok madár. De van akik már nem jönnek. A csurik, a zöldikék, a cinkék és a gerlék csőstől jönnek, na meg a nagy kedvencem az ökörszem is itt tanyázik állandóan. Fotózni nem tudok a piszok szúnyogháló miatt...:-((

    VálaszTörlés
  6. Mennyi minden történt! Fantasztikus!

    VálaszTörlés
  7. Mit jelent az, hogy tél alá duggatott? Szerintetek a bent telelőket már ki lehet tenni?

    VálaszTörlés
  8. Ezek a novemberben, decemberben vetett-duggatott növények, az az előnyük, hogy a tavaszi vetésnél előbb indulnak be, ha enyhe a tavasz.

    Metikus, nálatok talán kicsit már enyhébb az idő, mint nálunk, de én óvatos vagyok, április 20 előtt nem nagyon akarok kipakolni semmit.

    VálaszTörlés
  9. Köszönöm, akkor inkább én sem rizikózok. Mert biztos csodálkozni fogsz, de van 2 új rozmaringom :)

    VálaszTörlés
  10. A tél alá vetésről: szépen hajt a leveles kelem, van áttelelt póré, petrezselyem, fokhagyma, Hédinél spenót. A bimbós kel is áttelel elvileg, de nekünk a szántás miatt november végén fel kellett húzni. Áttelel még a duggatott hagyma és egyes salátafajták is. Némi talajtakarást télen ezek a növények is jó néven vesznek, meg arra kell ügyelni, hogy a varjúk ne egyék ki (különösen a dughagymát szeretik), így valami lukacsos necczsák-darabbal vagy hálófélével be kell fedni az ágyásokat.

    VálaszTörlés