2010. február 23., kedd

Startra készen

Ma már pulcsiban sétafikáltam a sárban. A leghidegebb fagyzugos sarkokban és a legnagyobb hófúvások helyén lehet látni csak pár fehéres, olvadozó hófoltot. Két napja tart az enyhe idő és ez már előcsalogatta a védett, délies kertrészbe ültetett csillagvirágokat a kert nyirkos földjéből. Naponta legalább egy centit nőnek ilyenkor!
A változatosságot a kertben mindenki szereti, s ez a változatosság már  a rügyekben lapul. Különleges, sárgás, rózsás-bordós színek, pikkelyek, szöszök és bundák alkotnak ritkán észrevett kavalkádot. A boglárkacserje sárgáspiros rügyei már decemberben megduzzadtak. Bízom benne, hogy ezek a sietős kis rügyecskék nem szenvedtek fagykárt.
 A diófa rügyszeme méltóságteljes pajzson hordoztatik, úgy figyel. Tavaly hatalmasat nőtt a kis oltványfánk, talán idén már termőre fordul. Dióból ilyen sütős férj mellett sosem elég. 
A rózsák egyik-másik rügye már hajtásnak indult, színével már idézi a majdani virágot. A bordó rózsánk friss hajtásai jó ideig őrzik vöröses színüket. Nemsokára itt az ideje a metszésnek.
A csillagos magnóliák bozontos rügye hasonlít a barkákra. Áprilisig egyre nagyobbra duzzad-duzzad, s egy napon hófehéren pattan ki a sokszirmú virág. Mire elnyílik, aztán kihajtanak a sötétzöld, fényes levelek.
A mogyoróbokrok rügyei is korán duzzadók. Néhány hét és kieresztik sárga barkáikat.
Amikor váltakozik a napközbeni langyosság az éjszakai fagyokkal, akor aggódnak a kertészek a legjobban azokért a növényekért, amelyek nedvkeringése korán megindul. Könnyen elfagyhatnak az éretlen kis rügyek. Ilyenek az őszibarackfák és a nektarinok. 
Bent a házban pedig már integetnek a sziklevelek. A hét elején a virágmagok keltek ki egymás után szép sorban. Első az apró telt porcsin, apró hajtása szintén pirosas, mint a rügyeké. 
Ági adta nekem a TeszVesz-en rendelt piros hajnalkamagot, ez is villámgyors kelő. Összetapadt hatalmas sziklevelei olyanok, mint a lepkeszárnyak.

 A kora tavasz a kedvenc időszakom az évben, telis-tele van csodákkal.

5 megjegyzés:

  1. Kora tavasszal akár naponta rá lehet csodálkozni valami újdonságra a kertben. Én csak hétvégén fogom szemügyre venni az én kertemet, ugyanis mikor elmegyek reggel dolgozni, akkor éppen csak világosodik, s mikor hazaérek már sötét van. De így legalább több csodát látok majd egyszerre! :-)

    VálaszTörlés
  2. A piros hajnalkamagod már ki is kelt? Akkor én is elültetem a hétvégén a rózsaszín hajnalkamagomat! Ha harc, hát legyen harc! :-)

    VálaszTörlés
  3. Ollé! Indul a nagy hajnalkanövesztő verseny! Van még nevező?

    VálaszTörlés
  4. Én is neki esek a hétvégén az ültetésnek, csak a teleltetőmben a hirtelen jött tetű inváziót kellett megfékeznem. Szép képeket fotóztál. Én pont tegnap csodálkoztam rá, hogy a szomszédnál már a mogyoróbokor majdnem levirágzott. :-)

    VálaszTörlés
  5. Tetvek, hát az kemény. Nekem is fel kéne menni a telelőbe, de majd hétvégén. Szeged, Pécs és Budapest mikroklímája ezek szerint sokkal enyhébb, mint a miénk, nálunk még nem nagyon igyekeznek a mogyoróbokrok.

    VálaszTörlés