2010. február 11., csütörtök

Valentin napi csemegeötlet nőknek/pasiknak

A hétvégén anyukámnál vendégeskedtünk, aki egy rendkívül finom sós süteménnyel várt minket. Igazság szerint az eredeti változat tetejét sajt helyett tésztarácsozat borította, de mi inkább sajttal szórtuk meg.


Hozzávalók:

Tésztához
0,5 kg liszt
2 ek. tejföl
1 tojás sárgája
kb. 1/2 kocka friss élesztő
2,5 dl langyos tej
Az élesztőt langyos tejben felfuttatjuk, majd a többi alapanyaggal együtt jól -5 percig géppel – összedagasztjuk, majd kb. 40 percig meleg helyen kelesztjük.
Amíg kel a tészta, a tetejére való anyagokat előkészíthetjük, amelyeket majd a megadott sorrendben kenünk-szórunk a félig megsült tészta tetejére.
1. kb. 4 cl olívaolajba belekeverünk 2 gerezd reszelt fokhagymát,
2. egy nagy fej hagymát vékony szeletekre összevágunk, majd kevés olajjal aranysárgára pirítjuk
3. 0,5 kg túrót kb. 2 ek. tejföllel kikeverünk
4. 15 dkg füstölt sonkát apró kockákra vágunk,
5. 10 dkg jól olvadó sajtot lereszelünk
A sütőt 190 C fokra bekapcsoljuk és előmelegítjük.
A megkelt tésztát kinyújtjuk, majd az olajjal kikent tepsibe helyezzük.
A tésztát kb. 20 percig elősütjük, amíg pirosodni kezd, majd kivesszük, és a tetejére rakjuk a fenti sorrendben a finomságokat.
Visszatesszük a sütőbe, majd kb. fél órát sütjük, amíg a sajt el nem kezd pirosodni.

Kedves Hölgyek!
Apukáknak, pasiknak kiváló sörkorcsolya, mert a kelt kalács szivacsként szívja fel a sört, a tetején lévő zsíros finomságok síkosítják a torkot a következő sör számára.
Ez néhány hideg sörrel tálalva kész Valantin napi ajándék. :-)

30 megjegyzés:

  1. Ez nagyon emlékeztet engem a kenyérlángosra, mondhatni langalóra, azaz pomposra.

    VálaszTörlés
  2. Tényleg olyasmi. a Az eredeti változat nálunk kapros-túrós, de nem szeretjük a kaprot. Andiéknál, A közös konyha(kert)-ben volt fenn tökipompos, meg is akartam sütni, de nem vagyok túl jó sütő, úgyhogy melegem bepakoltam a törtkrumplit a tésztába. A sütéskor úgy beragadt, hogy alig bírtuk kifaragni a tepsiből. Janinak sikerült a krumpli nélküli változat.

    VálaszTörlés
  3. Hú de finom lehet, nekem is a pompos jutott eszembe róla! Meg is fogom sütni Valentire! Köszi Jani!

    VálaszTörlés
  4. Engem is a tökipomposra emlékeztet leginkább, pont a múlt héten csináltam hasonlót, csak az enyémben főtt, tört krumpli is volt!
    tökipompos= kenyérlángos, kemencés lángos, langalló. Nálunk az Őrségben kemencés langalló néven híresült el leginkább. Szép időben, nyaranta van egy falubélink, aki Őriszentpéter központjába kivonul a hordozható kemencéjével és ott süti a langallót a járókelőknek. Én otthon csak a sütőben próbáltam, a férjem szerint finomabb lett, mint az eredeti :-))

    VálaszTörlés
  5. Ez tényleg igazi Valentin napi meglepetés lehet(persze a sőrrel együtt).Köszi,hogy megirtad.

    VálaszTörlés
  6. A kaprot én sem szeretem (kivéve a tökfőzelékben: oda azért kell az íze). Sosem értettem, hogy lehet a túrót elrontani kaporral.

    VálaszTörlés
  7. A lepény hamar elfogyott, aki kóstolta nem panaszkodott az ízeire. Ha lesz időm a hétvégén nekiugrok valami tortafélének.

    VálaszTörlés
  8. Kapor, brrr! Gyerek koromban anyukám ültetett a kertbe, a közelébe se szerettem menni, a szagát sem bírom.

    VálaszTörlés
  9. Érdekes, a kapor megosztja az emberiséget. Van, aki imádja, és még a paprikás csirkébe is tesz, a másik felekezet tagjai rá se bírnak nézni. Köztes kedvelők nincsenek.

    VálaszTörlés
  10. Kajákba nem szeretem, de a sárgarépamag közé keverek kapormagot vetéskor, répalégyriasztó.

    VálaszTörlés
  11. Én nagyon szeretem, a mélyhűtőbe legalább tíz fél literes tejfölöspohárba gyömöszölve tettünk el friss, gyenge, apróra vágott kaporzöldet. Én a koriandert nem állhatom, anyu viszont a magján kívül azöldjét is ki akarja most már érdemben próbálni, ezért vetünk. A virágja meg csokorban, fátyolvirág helyett zép, ha van fölösleg.

    VálaszTörlés
  12. Fertőn volt jégvitorlás VB, utána röptiben egy EBis, csak mert jó volt hozzá az idő.
    http://www.telesport.hu/Hirek/2010/02/08/20/Elrajtolt_a_Ferto_tavi_jegvitorlas_vb.aspx

    VálaszTörlés
  13. Á, az csak max. 70 kilósaknak való.

    VálaszTörlés
  14. Mondjuk ja. Volt szél, az biztos. Reggel a hajnali busz nem tudott Óvárról kijönni Máriakálnokra, mert az úton az egyik sáv púpig meg volt rakva hóval, a másikon tükörjég. Volt év, hogy ilyenkor már minden teli volt hóvirággal :-(

    VálaszTörlés
  15. Így igaz. Egész délelőtt ide-oda járt azon az úton a hókotró. Összevárt húsz autót, indította a sort és ment előttük Mosonig, utána fordult. Így is belecsúsztak páran az árokba, húzkálták ki egymást.
    Jani hálát adott az égieknek, hogy egy darabban hazaért.

    VálaszTörlés
  16. Pedig reggel hat óta ment a hókotró. Úgy volt, hogy nem is tudok bejönni dolgozni időre. Remélem, a hazaút simább lesz.

    VálaszTörlés
  17. Hát szorítok. Pedig olvad.
    Annyira fújt a szél, tépkedte a vezetékeket, hogy napközben folyton elment az áram, nem is tudtam géphez ülni. Most már elült a szél, van net is.

    VálaszTörlés
  18. Nem tudod, a macskák megérzik a frontokat? Doró tegnap olyan kekeró volt, mint még soha. Véreres volt a szeme, eszelős a takintete, nem lehetett megsimogatni, mert folyton harapott. Ugrált székről fel-le és folyton nyávogott. Éjjel véletlenül bent felejtettem, hajnali kettőkor nyávogott fel és kéretődzött ki. Ma meg egész nap alszik.

    VálaszTörlés
  19. Még fáj a farka, ha azt kérdezed, de már nem ferde. Ja, a csíkos farkáról beszélek.

    VálaszTörlés
  20. lehet, hogy megérzik, de szerintem Doró egyszerűen szerelmes. Szegény megint úgy tönkremegy, mint tavaly, hogy több helyen ki volt tépve a szőre, és csontsovány lett tavasz végére a nagy l'amourtól.

    VálaszTörlés
  21. Biztos akkor otthagyta a macskácskája.

    VálaszTörlés
  22. Most mit csinál? Horpaszt a kanapén? Most is maródi?

    VálaszTörlés
  23. Most kedves, de nem mondom meg, hol alszik.

    VálaszTörlés
  24. A franciaágyban lapít a büdös, mi? Vagy gazduram hasán? Vagy a kandalló előtt a széken?

    VálaszTörlés
  25. Nálunk már egyáltalán nincs hó, egy kis havas eső esett ma, de nem maradt meg.

    VálaszTörlés
  26. Most már süt a nap és olvad, tegnap viszont halálos balesetek, elzárt utak, árokba csúszott vagy elakadt autók sokasága. Durva volt.

    VálaszTörlés
  27. Még reggel is hókotrós felvezetéssel mentek a járművek Óvárra, most a kálnoki elágazóhoz csinált a szél egy hatalmas kupacot.
    Szegény nyolcéves keresztlányom bánatosan panaszolta a telefonba tegnap este, hogy az iskolai farsangi bált Gyarmaton fel kellett függeszteni, hiába öltözött be katicának. Az iskolai bálba a két szomszédos (tagiskolai)községből is érkeztek gyerekek, de a jelmezesek felvonulása után lefújták a nagy eseményt. A szomszéd falusi gyerekek nem tudtak volna hazaérni: a 83-as egy része és a Gyarmat-Gecse út egy szakasza járhatatlan lett.

    VálaszTörlés
  28. Szegény, biztos nagyon csalódott lehetett.

    VálaszTörlés