2010. február 27., szombat

Virágtermő kerti Zöldségek a Magyar Házi gazdasszonyban

"§. 138.
A' Virágtermő kerti Zöldségek közt első a Kárfiol. Termesztése a' többi Káposzta nemekkel egyezik egészen: a' mellyrőlmár felebb vólt szó. Külőnösen ezeket tartsuk meg róla:
a) Igen kövér földet, és nedves meleg esztendőt szeret.
b)Egyszerre virágozván, nem kel sokat vetni egy izben belöle, hanem inkább többször.
c)Ha sok a' virágja, és a' gazdasszony se el nem adhatja, se megenni nem győzi: metéljele, és a' felesleg leveleitől megtisztítván, állongassa a' pintzében homokba. Igy még két hétig el áll.
d) Nem kel hinni, hogy van idején érő, vagy téli Kárfiól. E' tsak pénztsalás, bátran lehet vetni, akármellyiket: a' dolog mind egyre megy.
e)Ha késő Ősszel a Juniusi vetés Kárfiól igen szép: de nem akar virágozni; nem kel megijedni. Ki kel tövestől szedni a' földből, és haszontalan nagy leveleit letépvén, a' pintze földjére 6-8 tzól vastagon terített főldbe sűrüen egymás mellé kel ültetni. Ha a' pintzén ablak, vagy Léleklyúk van, szépen kivirágzik: ámbár rózsái apróbbak: de egész böjt közepéig eltart, és jó. Kitsiny helyet foglal. A'kinek Zöldségpintzéje van egész télen Kárfiolja is van.
A' virágtermő Zöldségek közzé tartozik másodszor a' jó féle Sáfrán. Ennek hagymája van: Köböl számra árúlják. Gyönyörködtető és kedves kertivetemény. A' mi Hazánkat igen szereti és tsak vizenyős földben szokott elveszni. A' porhanyó jó földben gyönyörködik: de a' trágyázást nem szereti, hanem ha azt felülterítjük, mint a' Spárgára nézve mondottam.
A' kik először akarják termesztését bevinni kertjeikbe: hagymát Junius kezdetétől fogva Augustus végéig szerezzenek: mert Junius végefelé kiszokták a' kétesztendősöket ásni, és Augustut utólsó Hétjében ismét elültetni.
Rendszerint ágyakba szokták ültetni, három kapa nyomot számlálván végig egy ágyban, szorossan egymás mellett.
A' kapanyomokat széles szájjú kapával kel húzni 8. tzól méllyen, és minden annyi helyre, a' mellyet egy kapavágás maga után hagy: öt hagymát kel letenni minden sor nélkűl de távolabb egymástól. A' soros ültetést az egerek elhordják könnyen. A' fentültetést ditsérni kezdette egy Pap Ur: de a' következése káros lett mindenütt: mert az egerek elhordták, a' gazt nem lehetett közzülök a'nélkül felkapálni, hogy a' munkás a' hagymákat el ne metélte volna, és második nyáron az elültetés után, tsak nem a földszinére feltólta magát a' hagyma a' nővés által, minthogy hagymájának semmi kapaszkodó gyökere nints. Azért hát 8-9 tzólra bátrabban lehet ültetni.
A' kinek téglaagyagból ál kerti földje; és azt trágyával kénytelen termékennyé tenné: hijjában vesződik a' Sáfrány termesztéssel, mint én. A'régtől fogva mivelt kertekben jót teszen; és az Alföldi fekete ikrás földben haszonnal lehet holdszámra is a' mezőn termeszteni.
Ha ki a'Sáfrány hagymákat Augustus utólján elülteti: a' földet a'gyenge porhálással mindengaztól tisztán tartsa. Sz. Mihály naptól fogva elkezd a'Sáfrány virágozni. A' virágja ollyan, mint az őszi kükörtsé, de a' középen három szál veres bajússza van: és ez a' Sáfrány. Korán reggel kel a' virágokat kosárba mind leszedni, és folyvást kiszedni belőlök a' Sáfrányt.
A' kiszedett Sáfrány szálakat, meleg vastáblán hirtelen kel száraztani, de nem megégetni. Ez a' hirtelen száraztás pirosan hagyja a' Sáfrányt.
Az elvirágzás után megszenyvedi a'Sáfrányhagyma, hogy vékonyan porhanyó trágyával megteríttessék a' földje: de a' vastag, és szalmás trágyát senkinek se javaslom: mert az egerek ebbe veszik a' meleg kedvéért magokat; és innen beis ásván magokat, a' hagymát elhordják.
Tavasszal, ha az idő kinyilik: a'Sáfrányágyakat meg kel porhálni, és a' gaztól tisztán tartani egész nyáron. Én ezen ágyakban Májustól fogva, a'midőn a' Sáfrány zöld sássa elszokott száradni, Salátát, vagy guggós Czukorborsót szoktam kár nélkül termeszteni.
Ha már a' Sáfrány két Őszön egymás utánegy helyben virágzott: a' harmadik idén azt innen fel kel ásni Junius végén, vagy Julius elején, és száraz, szellős helyen elterítve tartani szinte Augustus utolsó hetiig: a'mikor újjra elültettetik más hasonló jó földű ágyakba. Hagymája igen szapora, és ellehet a' feleslegvalót adni."
(A következő fejezeben a Gyümőltstermő Zöldségekről olvashatunk.)

25 megjegyzés:

  1. Már sokadszor írja valamelyik növényre, hogy a trágyázást nem szereti. Ezek szerint kevés növény szereti a trágyázott földet? Vagy félreértek valamit?

    VálaszTörlés
  2. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  3. A friss, azévi trágyát nem bíró, közepes tápanyagigényű növények ezek. Előző évben trágyázott kertrészben jól elvannak. A hagymafélék általában ilyenek.

    A legjobb szavak:
    Léleklyúk,fekete ikrás föld,gyenge porhálás, őszi kükörts, harmadik idén, feleslegvaló.

    VálaszTörlés
  4. A masszív, friss, szalmás ganéra gondolhat Nagyváthy Szabó János. Például nálunk tikgané "termelődik" az udvarban, de azt még kiszáradtan sem szabad gyümölcsfaültetéskor a fa alá tenni tisztán talajjavítóként, csakis földdel rétegezve, mert maró önmagában, égeti a gyökereket. Sokan a földre a szervestrágyát már ősszel kiteregetik, és csak tavasszal szántatják le, hogy "gyöngüljön", pláne ha szalmás. Ez azt hiszem, nem igaz a komposztra, csak az állati eredetű trágyára, és a szárazon kiszórt műtrágyára.

    VálaszTörlés
  5. Jó még a guggós Czukorborsó,a Köböl szám. Mekkora lehet egy Köböl? Szerintem nem valami apró mérték. Ha tudnánk sáfrányhagymát keríteni, lehet, hogy érdemes lenne megpróbálkozni vele, hiszen ez egy méregdrága fűszer.

    VálaszTörlés
  6. Itt vannak a régi mértékegységek váltószámai:
    http://tigryss.centrumnet.hu/tigryss/&mid=c728d66cef2c1373a213efdc104967d6&c=list

    Ma már alig lehet beszerezni és tényleg méregdrága fűszer, azért tartok csak itthon, mert néha rákívánunk a paellára. Régen gyűrt tésztába, húslevesbe is használták és minden háznál megtermett, ráadásul az őszt is felékesítette.

    VálaszTörlés
  7. Akkor nincs mese: sáfrányhagymát kell kerítenünk! Ha tényleg gyorsan szaporodik, és ilyen jól megél, egy darabbal is beérjük! Ha lesz sáfrányunk, meghívsz paellára? :-)

    VálaszTörlés
  8. Most esik le: Köböl számra árulták a hagymáját?! Hiszen egy köböl közel hét köbméter, ezek szerint magát a fűszert is mázsás nagyságrendekben termelték!!

    VálaszTörlés
  9. Amint tudjátok, hol lehet hozzájutni sáfrányhagymához, rögtön írjátok meg ám! Engem is érdekelne.

    VálaszTörlés
  10. Sziasztok! A sáfrányt sok helyen be lehet szerezni, szerintem akinek kertje van, annak sáfránya is van, ugyanis a sáfrány nem más, mint a krókusz :) Ha jól tudom, a bibéjét, vagy a virágporát használják fűszerként.

    VálaszTörlés
  11. Igen, a krókusz egyik őszi virágzású fajtája, a lila Crocus sativus a fűszersáfrány, ennek a leghosszabb, három részre hasadt sallangos a termője, ezt elég ritkán látni.

    VálaszTörlés
  12. Most olvastam, hogy csak ez az őszi fűszersáfrány alkalmas fűszerezésre, mert a többi mérgező lehet...

    VálaszTörlés
  13. A viraghagyma.com-on elvileg rendelhető a Crocus sativus, gyakorlatilag pont most nem.
    Hát igen, a sáfrány kis rokona, a vele egy időben virágzó őszi kikerics Magyarország egyik legmérgezőbb növénye.

    VálaszTörlés
  14. Bocsi, tesó, de a sáfrány és a kikerics annyira nem közeli rokonok, csak a sáfrány őszi fajtái nagyjából a kikericsekkel egyidőben virágoznak. A fűszersáfrányt júliusban kell ültetni.

    VálaszTörlés
  15. Most nézem, nagy mennyiségben a sáfrány is mérgező. 20 g a halálos adag.

    VálaszTörlés
  16. 20 g akkor teremne, ha az egész kertemben semmi más nem nőne, csak sáfrány. Nem valószínű, hogy ebbe döglök bele. Bár sose lehet tudni.

    VálaszTörlés
  17. Akkor már egyszerűbb Hungazint inni, mint egy bizonyos halászi öngyilkosjelölt 1985-ben... (szerintem tudod, ki...) Már megint ilyen bolondériákra lyukadtunk ki, tesó... :-)

    VálaszTörlés
  18. Ez olyan, mint a szerecsendió, gyakorlatilag hallucinogént tartalmaz, de egy élet nem lenne elég annyit enni belőle, hogy valami hatást érezzünk.

    Annás, a sáfrány a virág bibéje megszárítva.

    Mindig jönnek a sáfrányos szeklicével, hogy az ugyanolyan jó, de sajnos nem tudja produkálni a sáfrány kissé kesernyés aromáját. Festeni jó, de ízesíteni nem.

    VálaszTörlés
  19. Viszont a napos ágyások hátsó részében mutatós, karakteres formájú dísznövény.

    VálaszTörlés
  20. A szerecsendió a kedvenc fűszerem... nem tudom miért ízlik.. nagyon ciki.

    VálaszTörlés
  21. Így könnyű... Főzhetsz kozmásat az uradnak, így meg sem érzi... :-)

    VálaszTörlés
  22. Nyugodt lehetsz, akármilyen fortély dacára is megérzi, szóvá is teszi.

    VálaszTörlés