2009. március 15., vasárnap

Tuják


Úgy terveztük, hogy telkünk szélét tujasorral vesszük körül, hogy kíváncsi tekintetek nyilai ne szúrkodják új házunknál folyó majdani magánéletünket.

Győrben az egyik vetőmagboltban Thuja occidentalis magokra bukkantam. Vettem is néhány tasakkal, gondolván, 800 Ft a két zacsiért olcsóbb, mint később tízezreket költeni egy 70 m hosszú telekoldalra tujacsemetékre. Időnk van a költözésig, addig felnevelgetem őket.

Tesó, oszd meg velem erre vonatkozó tapasztalataidat - jó részletesen - , mert neked már vannak magról nevelt csemetéid.


Tényleg! Mentek ma Pannonhalmára kirándulni?

2 megjegyzés:

  1. A tujákkal kapcsolatban inkább csak szerencsém volt, mint szakértelmem. Annyi történt, hogy ősszel egy kivis dobozba vakondtúrásföldet tettem, arra szórtam egy marék innen-onnan, de főleg a szolgálati lakás előtti tujasorból lopkodott magot. Tehát elég friss magokat) Betakartam egy kevés földdel, letakartam fóliával, ahogy a zellermagot szoktuk. Egy hónap alatt keltek ki, nem túl bőséges locsolás mellett. Tavaszra a két! sziklevelük közt már valami kis szőrös kezdemény kezdett nőni, olyan, mint a fenyőtű. Áprilisban, amikor amúgy is jó az örökzöldeket ültetni, a legéletképesebb 100 darabot kiültettem tejfölös poharakba, azokat válogattam ki, amelyeknek nagy gyökerük volt. Az első nyáron árnyékos helyen tartottam őket, és ugyanúgy, mint a muskátlikat, rendszeresen öntöztem őket, persze, tápoldat nélkül. A telet ekkor bent a lakásban, egy fűtetlen helyiségben töltötték. A következő tavasszal nagyobb edénybe ültettem őket, nyáron szintén árnyékban növekedtek. Ekkor már tujaformájuk volt, nem üvegmosókefe-formájuk.
    A harmadik télen már kint maradtak, az a tavalyelőtti enyhe tél volté Mind átvészelték. Tavaly tavasszal nyitottam egy nevelőágyást, abban van most mind a 85. Kerítésünk még nincs, úgyhogy idén még ott is maradnak. Kb. 40-re lesz szükségünk, 40-45 darabbal még nem tudom, mit kezdjek, de biztosan lesz gazdájuk.

    VálaszTörlés
  2. Nem mentünk Pannonhalmára, az arborétumban sétálgatáshoz túl hideg és esős volt az idő. Viszont megnéztük Győrben a Szabadság útjai c. romantikus drámát, Lajával és Janival. Néztek nagyot, micsoda furcsa pár... Egyébként különleges film, nézd meg, ha lehet.

    VálaszTörlés