2009. március 28., szombat

Gombák

Tesó, képzeld, a gombás zsákban gyönyörű gombák teremtek! Holnap tudod, mit készítek? Sajttal töltött rántott gombát! Nagymegyeren ettem egyszer ilyet egy étteremben, el akartam kérni a receptjét, de az titkos volt... Most vettem hozzá a tejboltban egy nagy darab füstölt sajtot. Ha jó lesz, teszek el nektek pár darabot!


Képzeld, tegnap vettük észre, hogy a régi kútban, amelyből sziklakertet csináltam, a kiirtott bodzabokor tövén hatalmas, illatos vad laskagomba-szerű gombák nőnek! Anyu ma megnézeti a gombaszakértővel, ha jó, ilyet is eszünk! Tavaly meg lila pereszke termett a szilvafa tövén.


Ma megszántatjuk a kertet, a jövő héten pedig veteményezünk! Jól megkéstünk, tavaly ilyenkor már minden kibújt. De hát tegnapelőtt még havas eső hullott, s szerdán kétszer volt jégeső.


Palántáim szépen iperednek, én is vetettem évelő szarkalábat, hátha sikerül. Jól láttam, hogy vetettél rozmaringot? Nekem a bazi nagy ültetőláda közepén árválkodik egyetlen szál...


A gombákról jut eszembe! Elvetettem a paradicsommagokat is egy ládába, amik buzgón el is kezdtek csírázni. Viszont a láda közepéből egy szépen fejlett gyapjas tintagomba nőtt ki. Még sosem volt cserepes tintagombám! Kár, hogy nem tudtam lefotózni, egész nap dolgom volt, s estére a fűtött lakásban tönkrement.


5 megjegyzés:

  1. Kedves Andi!
    Van nem titkos recepted rántott töltött gombára?

    VálaszTörlés
  2. Képzeld, én jelen pillanatban annyira megutáltam a gombákat, hogy a szagukat sem bírom. Legalább egy féléves gombaböjtre lesz szükségem. Van egy rémálmom, hogy a gomba a hasamban elkezd gombafonalakat növeszteni, behálóz, és a hajam között kikel egy gomba, ami kalapot növeszt a fejemre. Ennyire vagyok. Úgyhogy gombáról egy szót se.

    VálaszTörlés
  3. Ne őrjíts meg! Tényleg ezt álmodtad? Erről jut eszembe: most is tartjátok a hús nélküli, tényleges, 40 napos böjtöt, mint tavaly? Tavaly nem a böjt alatt álmostál préshurkával?:-)

    VálaszTörlés
  4. Hát ahogy sikerül, tartjuk. Megszegtük múlt héten egy éttermi kajálással, úgyhogy nem az igazi. Most már a hátralévő két hétben csokit sem akarok enni, meglátjuk, kibírom-e. Tegnap például tojásos nokedlit főztem, de ropogós sült csirkére gondoltam.
    Kemény dolog a szokások megváltoztatása, elég görbe tükröt tár elénk.
    "Jellemnek jellem, de gyenge"

    VálaszTörlés
  5. Ki lehet bírni csoki nélkül, ha a többi ennivaló, amit elfogyasztasz, a kedvenceid közé tartozik. Én megfogadtam, hogy csak saját készítésű édességet fogok enni ezentúl,mert már nekem is sok volt a csokiból. Sütöttem is tegnap Bendes ángyom zsompor-kekszéből. De azért még befalom azt a 75% kakaótartalmú, egész mogyoróval dúsított Lindt csokit, amit a múlt héten kaptam az egyik vendégtől...

    VálaszTörlés