2009. november 10., kedd

Búcsúzó


Múlt héten nagy esemény volt nálunk. Azért volt az a nagy Márton-napi izgalom, mert ilyenkor van Halászin a búcsú. Ez nagyrészt ugyanolyan, mint bárhol máshol, céllövölde, ringis, dodgem (hogy a bánatba kell ezt a szót normálisan leírni, az jut eszembe mindig, hogy nyasgem), kacatárusok, mézeskalácsos, satöbbi, de van egy igazi, közösségi része, ez a csingislovak. Így elsőre lehet, hogy furcsa ez ez a szó, de egy látványos lovas felvonulást takar.


Halászin ugyanis működik lovasbandérium, ami a 48-as önkéntesek emlékére szervezi meg a sokkal régebbre viszamutató szokást. Az óvodások fűzik a díszek jó részét. Vannak elsőlegények,
meg elsőleányok is:

És így ünneplünk mi nagy dicsőségesen: napközben majdnem mindenhol vendégjárás van, a menü elsőnek húsleves, másodiknak az eddig szokásos rántott hús/töltött hús duót lassan megint felváltja, divatba jön az eredeti kacsa/liba, és harmadiknak többféle házi sütemény, torta. Volt olyan év, hogy anyu akár tízfélét is sütött, no most már ez szerényebb.
Este minden kocsmában bál/buli van, ami jó szokott lenni, de tipikusan így zajlik: a teremtés koronái egész nap gondoskodván az italokról estére alaposan becsiccsentenek, az asszonyok meg a halál árnyékában járnak a többnapos megfeszített sütés-főzéstől, éjfélre a tisztességes házaspárok mind összevesznek, és általában az asszonyok dúltan hazarohannak, a férfiak meg maradnak, és folytatják az egész napos melót. Kevésbé tisztességes vagy rutinosan életrevaló családok meg nyugodtan és félrészegen táncolnak hajnalig.
Régebben rendszeres volt a bunyó, bizonyos családok ifjú tagjai önként vállalták fel ezt a felelősséget, hogy lerendezzék a másfalusiakat. Szóval szép és jó a búcsú, de nem nagyon vettem ki ebből a részből, mert hétfő hajnalban indulnom kellet vizsgázni, álltam a hajnali busznál, javában szólt még a zene, és lebegve szivárogtak haza a pógárok.

11 megjegyzés:

  1. Szia Mama!
    Jó volt a búcsúi bál egykén is, de ha jövőre inkább veled mennék. A búcsúi bálban a szingli nők - akiknek nem kell egész nap kedvesüket és családjukat étellel és itallal tömni - a férfinéphez hasonló alkoholszinttel érkeznek a buliba. Eme nők egyik jeles példánya "Hókefélke" lelepett engem a pult előtt, mikor éppen hazafelé tartottam. Megdicsértem szerkóját, ennek hatására kifejtette nekem: "Inkább három világmárka-cucc legyen rajtam, mint egy pasi mellettem". Mikor harisnyája eredetét firtatni kezdtem a pult előtt félig letolta szoknyáját az ülepéről, majd benyúlt harisnyája alá, hogy kibányássza a két cipó közé szorult címkét, így bizonyítsa igazát. A fél presszó mosolyogva figyelte okosságát. S ekkor - egy megmentőm - megszólította "Hókefélkét", aki továbbált.
    Kedves női olvasók: E komment végső konklúziója: Kevesebb trendi magazint kell olvasni!
    Üdv: Jani

    VálaszTörlés
  2. Neki, hogy egy klasszikust idézzek, "a divat mondja meg, hogy ki vagy"
    http://www.youtube.com/watch?v=BgdXW9Z-M5o

    VálaszTörlés
  3. Egy hasonló kategóriás hím még másnap is órákig hevert papbácsi csengőjére ráfeküdve, biciklivel takarózva, tökrészegen.
    Sógi! Önálló bejegyzést nem írsz? Már ígérted!

    VálaszTörlés
  4. Köszönjük Jani, szerencsére nem lesz nehéz megfogadni a tanácsodat! :-) Egyébként szép történet volt. Itt Pesten mi kimaradunk mindenféle jóból, öröm volt olvasni a beszámolótokat.

    VálaszTörlés
  5. Legalább jókat röhögünk. Anyu ezért nem lenne képes elköltözni a főutcáról: itt mindig van valami látványosság.

    VálaszTörlés
  6. Írjatok még ilyeneket! :-)

    VálaszTörlés
  7. Jani, Jani! neked való feladat!

    VálaszTörlés
  8. Ne terheld agyon szegénykét felelősségekkel.
    Megismered, ki van az első képen a kocsin?

    VálaszTörlés