2009. november 1., vasárnap

A november első napjairól...

... szóló kerti leíráshoz egyszerűen nem tudok képet feltölteni: nincs miről... A cserepesek a telelőben. A kertben már csak a petrezselyem és a káposztafélék vannak, meg az az elfuserált, iszonyúan csípős jégcsapretek, ami körülbelül gilisztatakarmány lesz. A fagy a lágy szárú gazokat teljesen elintézte. Csak egy sereg letakarítandó, égetnivaló kóró - írhatnám: árválkodik, de inkább tömegellik (bár ilyen magyar szó nincs, vagy igen?).
A sárgarépát, krumplit, céklát, virághagymákat - és gumókat hétfőn cipeltem le a langyos, sötét pincébe. Ide mindegyikünk utál lejárni, bár néha muszáj. Meredek a lépcső, egy 15 wattos izzó világít kb. 30 éve. Ráadásul az a fixa ideám van, hogy a nyakamba esik egy meztelen csiga. Pedig nincs is ott meztelen csiga. De nem engedhettem, hogy anyuci cipekedjen. Meg jó volt elnézni a termést a homokban meg a zsákokban. Közben azt is szemrevételeztem, hogy tavasszal néhány kannagumó lennmaradt, amik a sötétben kihajtottak, méteres, sárgán sápkóros szárakat növesztve. A nagy bambulásban majdnem kitörtem a nyakamat a képcsőn, ettől olyan mérges lettem, hogy a 15 wattos égőt kicseréltem huszonötösre, hátha úgy jobban látok majd.
Ezen kívül csak a temetőben rendezkedtünk, az utolsó cserepeseket meg dézsásokat hurcoltuk be. Virágok után jártunk, kaktuszt ültettem át, virágtálakat készítettem a sírokra. Ja igen, és felástuk az angol zellert. Idén valami fura csoda folytán a nagy, húsos szárakon kívül mini-gumókat is növesztettek. Húslevesbe ideálisak lesznek.
A héten a petrezselymet fel kell még szedni. Sajnos aktuális lesz az avarsepregetés, kóróaprítékolás, égetés. Lassan kifogyunk a pörgősebb kerti munkákból...
A héten a frissen szedett zellerből volt Waldorf-sali, zöldséges brokkolileves, zöldséges pizza. Vajas kenyérrel élveztük az utolsó retkeket. Lecsót is szerkesztettünk, de valahogy a heti étlapot a tésztás meg édes kaják uralták... Ezért jól fogyott a házi ribizlilekvár és a meggybefőtt is....

7 megjegyzés:

  1. Lassan zárul a kerti szezon, törhetjük a fejünket, mivel tartjuk életben a blogot télen. Szakirodalmak? Januárban már kezdem a palántázást.

    VálaszTörlés
  2. Szobanövények! Egerek! Meztelen csigák! Kirándulások!

    VálaszTörlés
  3. Köszi a kajaleírásokat! Erről rögtön eszembe jutott, hogy ki akartam próbálni a csokis-zabpelyhes kekszet Ági-módra! :-)

    VálaszTörlés
  4. Köszi a tippet, szombaton volt egerünk vagy pockunk, de Dorka megfogta.

    VálaszTörlés
  5. Hát, nem kell azért rongyra törni a fejünket, hétvégére pl. már három témám van... Csak legyen időm megírni!

    VálaszTörlés
  6. Uhh... végül négyre is tellett.

    VálaszTörlés