2009. november 14., szombat

Téli előkészületek

A négynapos eső utáni ragyogó napsütésben kirobogtam rendezkedni az építési telekre. A szokott rumli fogadott, de legalább a szomszéd macskája által a kapubejáróba dobott patkányhulla eltűnt... Gyorsan összegereblyéztem az avart a diófa alatt, összeszedtem a diómaradékot, aztán elkezdtem "téliesíteni": a vízóraaknában elzártam a vizet, megzsíroztam láncolajjal a kapubejárók és a szerszámoskamra lakatjait. Kipucoltam a csöpp virágoskertet, és benne - tudjátok: téli előkészület - egy sereg nyíló virágra bukkantam. A kokárdavirág teli van bimbóval: A meténg még most is virágzik:és amin a legjobban elcsodálkoztam: nemcsak virágot, de hellyel-közzel érett eperszemet is találtam! Gondolható, hogy nem júniusi zamata volt, de azért igen jólesett!
A nyírfa még csupa lomb, de ragyogó:
Nagyon-nagyon meglátszik, hogy déli fekvésű ez a telek. A huzat sokkal kisebb, mint Hédiéknél, a hó előbb olvad, a virágok előbb nyílnak, és tovább virágoznak.
A csipkefa teli van terméssel. Ebből jócskán szedtem, és feldolgoztam szörpnek. Bevallom, hogy ha az erdőbe kéne mennem csipkebogyóért, soha az életben nem csinálnék szörpöt, de mivel az orrom előtt van, nagy mennyiségben, hát persze, hogy leszedem és felhasználom. Azért esett a szörpre a választás, mert a tea a kutyának sem kell. Viszont május óta már vagy harminc üveg szörp lecsorgott a torkokon. Egy kis szegfűszeggel és naranccsal ízesítettem. És nemcsak azért pedáloztam a szörppel, hogy a férfim szívéhez elvezessem engem a gyomrán keresztül (Ő a legnagyobb szörpivó a sógoromon kívül). Aljasabb vagyok ennél, más célom is van ezzel az itókával. Amikor megvettük a telket, azonnal szívembe zártam a rajta álló nyírfát, a vérszilvafát és ezt a csipkefát. (Az ott növő fagyal, a vad diófa és mirabolán meg tuja nem hoztak lázba.) Persze Laci azonnal fente a stílfűrészt szegény csipkebokorra, mondván, hogy a majdani rakétatuja-sövénynek ez útjában lesz. Én meg közöltem, hogy egyszemélyes élőláncot fogok képezni a kedvenceim törzsei köré saját magamból, ha vagdosni merne. Vágja ki inkább a tüskés vad mirabolánt, ami úgyis kilóg az utcára. És hát - éppúgy, mint Thomas, a gőzmozdony, aki mindig bizonygatja a kövér ellenőrnek, hogy ő milyen hasznos mozdony, nehogy kimustrálják, és dízelmozdony húzza a vagonjait - akik mellesleg lány-vagonok: ez vajon bigámia?- nekem is bizonygatnom kellett, hogy ez egy hasznos bokor, ezért belevágtam a szörpgyártásba. Mivel ízes lett, ki tudtam csikarni az ígéretet, hogy nem vágja ki, hanem a legrosszabb esetben is csak visszavágja, kiássa, és máshová elültetjük. Ezzel az aljas női húzásommal megmenekült a bokor.
Össze akartam még szedni a száraz gyomszárakat, de nem találtam meg a vasvillát, így csak kisöpörtem az épületet: a szél levitte a födémgerendáról a két rozsdafarkú-fészket, és minden teli volt szeméttel. Az oldalsó utcafronton meg egy nagy, fekete nejlondarab volt betontömbökkel lefogatva. Csak lestem rá, mint Jenő a moziban, hogy ez vajon micsoda, aztán leesett, hogy ez Laci sajátos csalánirtási apparátja, amit a múlt héten csinálhatott, de én még nem láttam. Nem kaszált meg permetezett, hanem fekete fóliával letakarta a csalánbokrokat, hogy a fény híján pusztuljanak ki. Hát ez részben sikeres is volt, de a szél megbontotta a csalánkidöglesztő szerkezetet. És az utcán elég csúful néz ki a lobogó fekete nejlonfólia.
Közben meggyőződhettem újfent arról, hogy a szomszédság intelligenciahányadosa nem fejlődött számottevő mértékben azóta, hogy legutóbb kilátogattam...
Hazafelé érdekes dologra lettem figyelmes. A villanyoszlopban valami sárga pöttyöt láttam, közelebbről szemügyre véve érdekes dolgot fedeztem fel. Egy réti bakszakáll gyengécske virágja tört elő a betonlábazat és a faoszlop közti hézagból. Úgy tűnt, mintha valaki csak odatűzte volna, valójában azonban a növényke a hézagban összegyűlt poron, faleveleken és egyéb szélsodora szemeteken vert gyökeret. Csak a virágzat hegye látszott ki, az egész növény - halvány sárgászölden - bent lapul a mély hézagban.
Aztán matattam még egy kicsit otthon az udvarban. És találtam egy sereg bolondériás növényt.
Az az alap, hogy a krizantém még ezerrel nyomja, bár az eső és a viharos szél megdöntötte:
De a kankalinokon ilyenkor tört ki a virágozhatnék:
A kék kommelina meg bimbózik. Málnát is találtam, anyuci nagy örömére.És a körömvirág is nyílik még.

Még lesz mit téliesíteni, bár a kerti munkák befejeződtek. Most kell elvégeznünk az utolsó simításokat a nagy téli pihenő előtt, hogy a kert minden növényével és felszerelésével együtt hiba és fogyatkozás nélkül ébredjen 2010 tavaszában.

13 megjegyzés:

  1. Feminista dízelmozdony :-)
    Van metroszexuális fiúmozdony?

    VálaszTörlés
  2. De szép befejezés volt! Jó kis telek, hogy ennyi minden virágzik meg terem még. Én is ilyen epertöveket szeretnék majd a kertembe!!!

    A csipkeszörpöt hogy csináltad? Azt olvastam a csipkebogyóról, hogy elég nehéz eltenni, mert belül szúrós szőrös és azokat ki kell szedni belőle egyenként...

    Nagyon jó trükk, örülök, hogy megmentetted a bokrot!

    VálaszTörlés
  3. Az a metroszexuális izé az találóbb. A feminista dízel az nem, inkább hímsoviniszta.
    Ha a csajokat ráveszed palántacipelésre, az epertelepítésnek most sincs semmi akadálya, ez a fajta a ládát is kedveli.
    Tényleg pepecses volt a csipkeszörp, de Messzenéző Minyon javasolta, hogy várjak a szedéssel, amíg megfagy. Akkor megpuhul, és kezelhetőbb. Így nem sokkal volt macerásabb, mint egy hagyományos ribizliszörp.
    Hiába, trükköznöm kell a bokromért. Mindamellett meg fél évig könyörögtem az utcán evő tüskés, ruhaszaggató mirabolán kivágásáért!

    VálaszTörlés
  4. Egy ilyen metroszexit küldhetnénk a budapestieknek, szexi is meg a négyes metróhoz lehetne használni.

    VálaszTörlés
  5. És az még hagyján, hogy szexi, ha kocsijai is vannak, mint Thomasnak, akkor csereszabatos a HÉV-vel meg a villamossal. Izgató kötöttpályás.

    VálaszTörlés
  6. Na most már megnézem ezt a Thomast...

    VálaszTörlés
  7. Gondolhatod, hogy egy időben nálunk a csapból is ez folyt. Most az Utolsó egyszarvú, a Fekete szépség és a Barbie-mesék a trendik. Mást nem is szabad nézni gyermekrabszolgám miatt.

    VálaszTörlés
  8. Igen, emlékszem hasonlókra, de az már NAGGYON rég volt... :-)

    Cuki ez a mese! Küldhetitek Thomast Budapestre!

    VálaszTörlés
  9. A kövér ellenőr is jöhet? :-)

    VálaszTörlés
  10. Inkább ezerszer a Thomas, mint a Mónika és a Joshi Bharat egyszer!

    VálaszTörlés
  11. Tegnap vonatoztam, és megütötte a fülemet, hogy a kallert mindenki, főleg a középsulisok csősznek hívják. Új életre kelt egy régi szó?

    VálaszTörlés
  12. Tényleg tök jó!
    A kövér ellenőrt nem kérem! :-)

    VálaszTörlés